Bijna helft beleggers kiest voor duurzaam rendement

Bijna helft beleggers kiest voor duurzaam rendement

Binck ziet uit onderzoek onder haar eigen klanten dat meer particuliere beleggers hun geld duurzaam investeren. Inmiddels geeft bijna de helft van de ondervraagde beleggers aan al in duurzame fondsen/aandelen te beleggen en de verwachting is dat dit de komende jaren verder zal groeien.

Een op de tien beleggers zegt op dit moment zelfs al meer dan de helft van zijn/of haar portefeuille duurzaam te beleggen. Dat blijkt uit een onderzoek van BinckBank onder 800 particuliere beleggers, naar aanleiding  van de Week van de Belegger die komende week in de RAI in Amsterdam plaatsvindt. Duurzaam beleggen is daarbij dit jaar een belangrijk thema.

Duurzaam beleggen blijft groeien

Uit het Binck-onderzoek onder particuliere beleggers blijkt dat inmiddels 45 procent een deel van het belegd vermogen duurzaam investeert. Daarnaast geeft ruim 40 procent van de ondervraagden aan in de nabije toekomst (nog) duurzamer te gaan beleggen.

Actieve beleggers die vooral in opties en futures handelen blijken het minst duurzaam (25 procent belegt in deze categorie), terwijl de groep die voornamelijk in beleggingsfondsen investeert duurzaamheid het vaakst – één op de drie  – als aankoopcriterium noemt. Een kleine vijf procent van deze groep belegt zelfs 100 procent duurzaam.

Lager rendement mag

Bijna vier op de tien beleggers vindt het geen probleem indien een duurzame investering een iets lager rendement oplevert. Actieve beleggers zijn hierover minder positief. Slechts een kwart is bereid een lager rendement te accepteren. Voor de groep die duurzaam belegt is rendement dan ook niet de belangrijkste drijfveer voor hun duurzame beleggingskeuze. Ruim de helft noemt investeren in een schone, gezonde en veilige toekomst de hoofdreden.

Belastingvoordeel helpt

Het overgrote deel – ruim 70 procent – van Binck-beleggers is bekend met het belastingvoordelen (extra aftrek en vrijstelling vermogensrendementsheffing in box3), voor ‘groene’ (*) beleggingen maar slechts een zeer klein – 15 procent – deel noemt dit ook echt de hoofdreden om duurzaam te beleggen. Wel geeft de helft van de beleggers die nu nog niet groen belegt aan dat het fiscale voordeel een reden zou kunnen zijn om dit in de toekomst wel te gaan doen. Mogelijk speelt hierbij ook de extreem lage rente een rol.

Duurzame energie populairst

Meer dan de helft van de ondervraagden noemt duurzame energie als interessante sector voor duurzame beleggingen. Investeringen in water en milieu volgen kort daarop op respectievelijk plek twee en drie. Duurzame aandelen zijn daarbij de populairste beleggingsvorm. 

Beleggers in beleggingsfondsen kiezen heft liefst voor groenfondsen met een belastingvoordeel en duurzame ETF‘s.
Ook is gevraagd welke fondsaanbieders favoriet zijn. ASN en Triodos voeren deze ranglijst met afstand aan, waarbij ASN onder de groep duurzame beleggers net iets beter aangeschreven staat.
 

Hulp bij beleggen

Veel beleggers geven aan extra ondersteuning te waarderen bij het kiezen voor en vinden van duurzame beleggingen. Belangrijkste wens – bij bijna de helft van de ondervraagden – is een goed zichtbare rating waarmee in één opslag kan worden gezien hoe duurzaam een bepaalde belegging is. Ook wordt veel waarde gehecht aan een goede categorisering van duurzame beleggingen en meer informatie over de gehanteerde duurzaamheidscriteria.

(*) Duurzaam beleggen is een breder begrip dan groen/milieuvriendelijk beleggen. Bij duurzaam beleggen wordt doorgaans ook gerefereerd aan beleggingen die ethisch verantwoord beleggen rondom zaken als sociaal- en fiscaal beleid, wapenindustrie en kinderarbeid. subsidie-zonnepanelen

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.