ETF beleggen is zeer succesvol

ETF Beleggen is zeer succesvol

ETF-grootETF is de afkorting van exchange-traded fund, oftewel een fonds dat via de beurs verhandeld wordt. Deze manier van beleggen wordt steeds populairder, en volkomen terecht. De kosten van deze ‘fondsen zonder dure fondsmanager’ zijn veel lager, waardoor er voor de belegger veel meer overblijft. Maar er zijn circa 1500 ETF’s en welke moet je dan kiezen?

Balans opmaken

In mijn column (zie https://beleggen.com/etf-wint-het-van-energie-en-financiele-dienstverlening/) van 1 juli 2013 heb ik een strategie geïntroduceerd die werkt met verschillenDe ETF’s. 4 maanden later is het tijd om de balans op te maken. Werkt het beleggen met ETF’s net zo goed als we verwachtten op basis van de uitkomsten van het onderzoek?

ETF Vermogensbeheer

ETF-portefeuille 9% rendement

Op het moment van schrijven staat De ETF-portefeuille 9% hoger dan de start, vier maanden geleden. Op jaarbasis komt het rendement dus op 27%. Maar het jaar is natuurlijk nog niet om, dus er kan nog van alles gebeuren. Toch is er voldoende reden om de ETF eens verder onder de loep te nemen.

Voordelen ETF

De grootste voordelen van ETF’s zijn natuurlijk de relatief lage kosten en de hoge mate van transparantie. De ETF, ook wel tracker genoemd, volgt 1 op 1 de index. Dus niet proberen de markt te verslaan, maar deze simpelweg te volgen. Zoals u weet, behaalt 90% van de particuliere beleggers een slechter resultaat dan de index, dus voor veel beleggers is dit een uitkomst.

Lagere kosten

Jack Bogle, de oprichter van de Vanguard Group, schat dat de totale kosten van fondsen liggen tussen 3% en 3,5% per jaar. Deze zijn opgebouwd uit onkosten, transactiekosten en kosten voor sales. Dit is volgens Bogle de belangrijkste reden dat 96% van de fondsen het slechter doet dan index. Hoe lager de kosten, hoe meer u overhoudt.

Beter verhandelbaar

Een ander voordeel van ETF’s is dat ze veel beter verhandelbaar zijn. U kunt gedurende de gehele beursdag in- en uitstappen, terwijl u bij veel fondsen maar 1 maal per dag kunt in- of uitstappen. Vaak zorgt de uitgevende instelling er ook voor dat er voldoende stukken in het orderboek liggen.

Goede spreiding

Ten opzichte van beleggingsfondsen zijn ETF’s ook breed gespreid, maar daar betaal je bij fondsen dan ook een (hoge) prijs voor. Bij ETF’s betaal je niets voor deze brede spreiding. Ten opzichte van aandelen is dit een groot voordeel, zoals we met enige regelmaat zien. Denk bijvoorbeeld aan de vele boekhoudschandalen van de laatste jaren. Over het belang van spreiding heb ik vorige week nog een column geschreven: https://beleggen.com/18de-inzicht-kracht-spreiding/

Structuur van de ETF

Ook onder de verschillende ETF aanbieders zijn natuurlijk weer betere en minder geschikte ETF’s. Wij hebben naar bovenstaande factoren gekeken, maar ook naar zaken als structuur en fiscaal voordeel. Zo zijn er ETF’s die de aandelen van de gevolgde index zelf kopen en er zijn ETF’s die dit doen met derivaten.

Fysieke replicatie

Wij geven de voorkeur aan de fysieke replicatie, het zelf in bezit hebben van de aandelen. ETF’s met synthetische replicatie werken met een “Total return swap”. Met een financiële tegenpartij, doorgaans een investment bank, wordt een contract gesloten om tegen bepaalde kosten het rendement van een index te leveren. Maar wat als de investment bank in de problemen komt of omvalt, zoals Bear Stearns of Merrill Lynch?

Uitlenen van de aandelen

ETF’s die de effecten zelf in bezit hebben, kunnen deze uitlenen om extra inkomsten te genereren. Dit “securities lending” kent ook een tegenpartijrisico, zoals bij de synthetische replicatie. Bovendien wordt vaak slechts een deel van de extra inkomsten doorgegeven aan de belegger en behoudt de uitgevende instelling de rest.

Fiscale verschillen

Een niet te onderschatten verschil is de fiscaliteit. Een ETF dat dividend ontvangt, krijgt dit na inhouding van dividendbelasting. Uitgaande van 3-4% dividendrendement en een dividendbelasting van 15% is dit al snel een half procent rendement op jaarbasis. Think ETF’s (onderdeel van BinckBank) is de enige aanbieder die de ingehouden dividendbelasting voor de ETF’s weer kan terugvorderen van de Nederlandse fiscus.

Dividendlek

Het land waarin de ETF gevestigd is, bepaalt of de dividendbelasting kan worden verrekend. De dividendbelasting is, net als loonbelasting, een voorheffing die je kunt verrekenen met de inkomstenbelasting. Als de uitgever van de ETF in het buitenland is gevestigd, wordt er in eerste instantie twee keer belasting betaald: dividendbelasting en vermogensbelasting. Dit wordt het dividendlek genoemd.

Fiscale Beleggingsinstelling

Buitenlandse ETF’s hebben geen recht om ingehouden dividendbelasting terug te vorderen of te verrekenen. Aanbieders met een Nederlandse juridische structuur en fiscaal gezien de FBI (Fiscale Beleggingsinstelling) status genieten dus de voorkeur. Door de grote hoeveelheid belastingverdragen die Nederland heeft gesloten, is zelfs het dividendlek voor buitenlandse aandelen beperkt, waardoor uw rendement hoger is.

Vermogensbeheer

Om deze redenen maken wij dan ook het liefst gebruik van Think ETF’s voor onze ETF-portefeuille. Dat heeft ons in de afgelopen maanden geen windeieren gelegd: we scherpen vrijwel dagelijks het record verder aan. Overigens ook de klanten die gekozen hebben voor vermogensbeheer via Today’s kijken tegen een nieuw record aan. Voor de vermogensbeheer klanten maken we ook gebruik van onze succesvolle ETF-portefeuille.

Recordregen

SuperPortefeuille

Overigens is de ETF-portefeuille niet de enige portefeuille die op een record staat. Ook de SuperMomentumPortefeuille en de RatioPortefeuille scherpen het record de laatste tijd steeds verder aan. De SuperMomentumPortefeuille is dit jaar 29,3% gestegen. De RatioPortefeuille wist sinds 1 januari 47,9% te stijgen tot een nieuw record op 106,3%.

RatioPortefeuille

Meer dan verdubbeld

De Ratiostrategie wordt sinds 1 februari 2008 (het jaar dat de AEX 50% daalde) gevolgd. Sinds begin 2008 is de Stoxx50 circa 30,4% gedaald. Desalniettemin wist BeursBulletin.nl met deze strategie een winst te behalen van +106,3%, oftewel een ‘outperformance’ van ruim 136,7%. In plaats van meer dan 30% te dalen, meer dan verdubbelen dus…

Probeer een maand uit op onze kosten!

Bent u benieuwd naar de ETF-portefeuille? U kunt deze een maand op onze kosten uitproberen. Ga voor meer informatie naar http://www.beursbulletin.nl/scripts/Gateway.php?action=WelcomeAction

Ik kijk uit naar ideeën, tips en gedachten over deze bijdrage. Type ze s.v.p. in het commentaarveld onderaan de column op www.beleggen.com

Met vriendelijke groet,
BeursBulletin.nl

Drs. Harm van Wijk
www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

Harm van Wijk is directeur van BeursBulletin.nl. De auteur heeft diverse posities. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit bericht is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer.

2 antwoorden
  1. Theo Mostert
    Theo Mostert zegt:

    Beste heer van Wijk,

    Met interesse lees ik altijd uw e-mails, maar hoe kunt u hier verwijzen naar To-day’s vermogensbeheer? Heeft u zich wel eens verdiept in de rendementen over de afgelopen 5 jaar? Slechter bestaat bijna niet!!! Kijk eens op vermogensbeheer.nl
    Met vriendelijke groet,
    Th. Mostert

    Beantwoorden
    • Harm van Wijk
      Harm van Wijk zegt:

      Geachte heer Mostert,

      Todays belegt volgens de signalen van de ETF-portefeuille. Dit heeft dus niets te maken met de resultaten die zij zelf behalen.

      Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.