headershadow

Latest Blogposts

Griekenland uit de euro

Rente Duitsland 10 jaar

Rente Duitsland 10 jaar

Griekenland lijkt op korte termijn uit de euro te stappen. De coalitiebesprekingen lijken op niets uit te draaien waardoor nieuwe verkiezingen nodig zijn. Uit polls die zijn uitgevoerd na de verkiezingen, lijkt de links radicale Syriza-partij dan de grote winnaar te worden. Deze partij pleit voor Griekse verwerping van de internationale "hulp".

Nieuwe verkiezingen Griekenland

Bij nieuwe verkiezingen zou Griekenland waarschijnlijk uit de euro stappen. Niet alleen een zegen voor de Grieken, maar voor alle Europeanen. Er is een redelijke kans dat Griekenland, zonder de alles vernietigende bezuinigingen en devaluatie van de munt, binnen korte tijd weer opbloeit.

Jeugdwerkloosheid boven 50%

Niet alleen de Grieken zijn tegen de bezuinigingen ende euro. De combinatiewordt door Nobelprijswinnaar Joseph Stiglitz de zelfmoord van Europa genoemd. De hoogleraar economie aan de Columbia University vreest vooral voor de gevolgen van de “vernietiging van menselijk kapitaal en het creëren van vervreemde jonge mensen" als gevolg van jeugdwerkloosheid boven 50%.

Machtsbasis van Merkel wankelt

Ook steeds meer Europeanen stemmen tegen het beleid van Merkel en Sarkozy. In de Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen heeft Merkel van 22 miljoen inwoners een duidelijk signaal gekregen over de vernietigende bezuinigingen. De machtsbasis van Merkel wankelt. Ondanks dat de CDU in Duitslands grootste deelstaat het slechtste resultaat sinds de Tweede Wereldoorlog behaalde, vertrekt Merkel geen spier.

Anti-Europa

Haar bondgenoot Sarkozy moest al het veld ruimen en plaats maken voor de tegenstander van Brussel en de opgelegde moordende bezuinigingen. En niet alleen in Griekenland, Frankrijk en Duitsland zijn Europa en bezuinigen geen populaire thema’s bij verkiezingen. De SP (19% van de stemmen) en de PVV (13%) zouden als anti-Europa partijen garen kunnen spinnen bij de verkiezingen in Nederland.

Grexit: exit van Griekenland

Niet iedereen is positief over de op handen zijnde exit van Griekenland, ook wel Grexit genoemd. Fitch meldde dat de kredietvooruitzichten van de overgebleven eurolanden op negatief komen als Griekenland uit de euro stapt. Frankrijk, Italië, Spanje, Cyprus, Ierland, Portugal, Slovenië en België staan op negatieve vooruitzichten en zullen dan waarschijnlijk worden afgewaardeerd. Of Nederland het droog houdt door de val van Rutte I valt nog te bezien.

Rente van Spaanse staatsleningen

De zwaar getroffen Spaanse bankensector heeft zwaar te leiden onder de oplopende spanningen. De rente van Spaanse staatsleningen loopt steeds verder op, een teken dat de koersen van deze obligaties steeds verder dalen. De Spaanse 10-jarige staatsleningen kennen op dit moment een yield van 6,3%, een forse stijging sinds maart toen de rente onder 5% noteerde.

Spaanse banken

Moody’s meldde dat het besluit om de verplichte reserves van de banken te verhogen en om Bankia, de vierde bank van Spanje, te nationaliseren banken kwetsbaar maakt voor een snelle toename van probleemleningen. De banken moeten nog eens € 30 miljard reserveren voor verliezen op leningen aan de vastgoedsector. Met dalende leningen aan zowel de vastgoedsector als aan de overheid zijn het spannende tijden voor de Spaanse banken.

Credit Agricole blijft in dalende trend

Credit Agricole blijft in dalende trendOok de Franse banken trillen op hun grondvesten. Credit Agricole is sinds 2011 tweederde van de koers verloren. De Franse ‘Rabobank’ lijkt te lijden te hebben onder de problemen in Spanje, Portugal en Italië. De veenbrand breidt zich steeds verder uit. De koers is in enkele jaren met circa 90% gedaald en zal dus 900% moeten stijgen om dit in te lopen.

Franse CAC40

De Franse CAC40 is mede hierdoor, samen met de Griekse ASE, onder de voorgaande bodems gedoken. Zelfs de Italiaanse MIB30, Portugese PSI20 en Spaanse IBEX35 doen het beter. De Griekse ASE staat ten opzichte van 1 jaar geleden 56% lager en zal dus meer dan 100% moeten stijgen om dit verlies weg te poetsen.

Rente voor Nederlandse en Duitse obligaties

Ondertussen zakt de rente voor Nederlandse en Duitse obligaties steeds verder weg. De yield op Nederlandse leningen is onder 2% gezakt, een nieuw diepterecord. In Duitsland is de yield gedaald tot 1,44%, een teken dat beleggers vluchten in veilig gewaande havens. Het lijkt er op dat de markt een exit van Nederland samen met Duitsland als een logische en verstandige uitkomst zien. Beter ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald dus.

Ik kijk uit naar ideeën, tips en gedachten over deze bijdrage. Type ze s.v.p. in het commentaarveld onderaan de column op www.beleggen.com

Drs. Harm van Wijk

 

www.beursbulletin.nl

2 reacties op “Griekenland uit de euro


Comment author said

Door w.stooker op 15 mei 2012 om 13:46

Griekenland UIT DE EURO? DIT ZOU VOOR GRIEKENLAND
ALSMEDE VOOR ALLE EURO LANDEN EEN ZEGEN ZIJN! Voorts
aan te bevelen voor andere zwakke broeders ?
De regelmatig geuite bewering dat het terug gaan naar
de oorspronkelijke eigen valuta niet aan te raden zou
zijn lijkt mij niet juist en voldoende onderbouwd.

 

Comment author said

Door Peter van den Engel op 16 mei 2012 om 14:43

Het beeld wordt steeds duidelijker alsof er langzaam een waas wegtrekt. De banken die opportunistisch een hefboom van 30x of meer op consumentenleningen toepasten en daarmee een schuldencrisis teweegbrachten in hypotheken en staatsschulden worden nu samen met hun bureaucratenvrienden uit de politiek geconfronteerd met de gevolgen.

Het einde van een tijdperk komt in zicht. In Duitsland groeien de Piraten als kool; de jonge generatie politici die de bureaucratie zullen omvormen en in Spanje heeft de jeugd toch niets anders meer te doen dan de wereld te gaan veranderen.

Merkel en Hollande? Ach, die mogen als leden van de oude bureaucratische garde nog even proberen het tij te keren.

75% kans dat dat niet gaat lukken.

Groet,

Peter van den Engel

 

Plaats een reactie

*