Met de AEX 46 procent rendement in 2 weken

AEX aan het einde van de weekcyclus

De AEX zit sinds oktober 2014 weer in een stijgende trend. Sinds oktober is de AEX opgelopen van 366,84 punten en testte de 500-puntengrens. Een stijging van ruim 36% in enkele maanden. Nu de AEX aan het einde van de weekcyclus staat, is het de vraag of we boven 500 punten komen. We gaan daarom op zoek naar een mooie optiestrategie voor de AEX.

De afgelopen weken wist de AEX echter geen terrein meer te winnen. De AEX lijkt daarmee een zijwaartse tot dalende fase in te zijn gegaan. Sinds 1 januari is de AEX 22,5% gestegen in 3 maanden. De vraag is of de AEX deze stijging de komende maanden kan volhouden. Zeker als we kijken hoe ver de AEX afstaat van de lange gemiddelden. Een correctie in tijd of prijs zou niet onlogisch zijn.

Stijging 156%

De AEX heeft overigens sinds 2009 al een stijging vanaf 194,99 (156%) achter de rug. Vooralsnog is deze lange stijgende trend intact, maar we zien ook dat de kwartaalcyclus op zijn laatste benen loopt. De vraag is dus of er nog veel stijgingspotentieel is.

De juiste strategie

Rond de 500-puntengrens lijkt wat weerstand te ontstaan. Tijd voor een geschreven call? Maar dan hebben we natuurlijk het risico dat de koers toch doorloopt. De kunst is om de juiste strategie te vinden bij de visie dat de AEX zijwaarts tot lager gaat de komende weken, waarbij we ook rekening moeten houden met de statistiek en een beperkt risico.

De Optie Navigator

We gaan daarom weer kijken naar de nieuwe tool van Finodex: de Optie Navigator. We vullen in dat we een gelijke koers verwachten op 17 april, de april expiratie. We kunnen aangeven wat we verwachten van de beweeglijkheid, maar bij een zijwaarts verloop, zal de volatiliteit niet oplopen, dus we vullen hier niets in.

AEX_aan_het_einde_van_de_weekcyclus_2

De zoekmachine van Finodex

We klikken op “Zoek Optiestrategieën” en zien de zoekmachine van Finodex miljoenen berekeningen maken binnen 1 minuut. Alle optiepremies worden ingelezen en tientallen strategieën met honderden series worden doorgerekend. Iets wat met de hand niet mogelijk is. De zoekmachine van Finodex toont een aantal zoekresultaten, die we bekijken.

Rendement

De resultaten kunnen worden gesorteerd op verwacht rendement, rendement wanneer het koersdoel wordt behaald op de gekozen datum, et cetera. Wat interessant is, is om ook te kijken naar het rendement als de koers ongewijzigd blijft. Het komt immers wel eens voor dat een visie niet uitkomt…

Short call bear spread

Een interessant resultaat is de short call bear spread. We schrijven dan een call 495 voor april en kopen ter afdekking van het risico een call 505 voor april. Het schrijven van een call spread betekent hier het schrijven van de call waarvoor we 4,70 euro ontvangen en het kopen van de call waarvoor we 1,55 euro betalen. We ontvangen per saldo 315 euro. De margin is 1000 euro, het verschil tussen de uitoefenprijzen.

AEX_aan_het_einde_van_de_weekcyclus_3

Expiratie in april

We kijken dus naar de oranje lijn (17 april) en zien dus dat rond en onder de huidige koers de winst optimaal is. De geschreven call zal sneller in waarde dalen dan de gekochte call bij een daling in de komende weken. Als we op expiratie in april onder 495 punten staan, dan is de volledige winst verdient. Onder 495 +3,15 is 498,15 punten verdienen we geld.

Risico is maximaal 685 euro

We zien wel dat als de koers stijgt(grijze lijn), dat we dan de min in duiken, maar het risico is beperkt door de gekochte call tot 1000 euro minus de 315 euro die we hebben ontvangen. Maar onze visie is dat de koers rond het niveau blijft hangen of lager gaat. Komt onze visie niet uit, dan is de schade te overzien.

Een rendement van 46%

Op basis van de investering van 685 euro (1000 euro minus 315 euro) komen we op een rendement van 46% in twee weken. Een mooi rendement, maar de AEX moet dan wel gelijk blijven of dalen. De transactiekosten (2 contracten openen en hopelijk gratis sluiten) zijn in dit geval te verwaarlozen. Met een beperkt risico kan dit een mooi resultaat opleveren als de AEX gelijk blijft of daalt.

Deze strategie hebben we donderdag gestuurd naar de abonnees van OptieAlert en OptionAlert:

Wij schrijven (openingsverkoop) 1 call AEX apr 495 en kopen 1 call 505 (short call spread) en ontvangen 3,20 euro als combi. Margin circa 1000 euro

Het voordeel voor onze abonnees is, dat vrijdag en maandag de beurs gesloten is, zodat er niet 2 dagen, maar 4 dagen tijdswaarde in dit weekend uitloopt.

Webinar

Ik ben zeer onder de indruk van het systeem en heb, vanwege de technische problemen de eerste keer, gevraagd aan Herbert Robijn om op 15 april om 20 uur opnieuw een webinar te verzorgen waarin hij samen met mij gaat kijken naar de markt en waarin we vervolgens live samen in het systeem gaan kijken naar meer interessante kansen. U volgt het online seminar van achter uw pc of laptop.

Het belooft een zeer interessant webinar te worden. U kunt zich aanmelden op…

http://webinarjam.net/webinar/go/5125/e595da83a5

Tot 15 april 20.00 uur!

Kijk voor meer informatie over OptieNavigator op https://kz223.isrefer.com/go/OptieNavigator/BeursBulletin/

Ik ben zeer benieuwd naar wat u hier van vindt. Type uw reactie s.v.p. in het commentaarveld onderaan de column op www.beleggen.com

Met hartelijke groet,

Drs. Harm van Wijk

PS: Het online seminar is gratis toegankelijk. Volg de uitzending live en meld u hier aan.Met vriendelijke groet,

BeursBulletin.nl

Drs. Harm van Wijk

www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

Harm van Wijk is directeur van BeursBulletin.nl. De auteur heeft diverse posities. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit bericht is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.