Trading dag update 17 december 2015

DAX

Zo tegen het einde van het jaar is het altijd weer leuk om de voorspellingen van de zogenaamde ‘experts’ te lezen voor het komende jaar. Het is een beetje alsof je in de supermarkt even door de roddelbladen doorheen bladert. Er staat feitelijk niets zinnigs in, maar het wel even aardig tijdverdrijf. De meeste voorspellingen komen niet uit en heel dikwijls ligt de realiteit er zo veel vanaf dat je je afvraagt wat de analist in kwestie heeft gebruikt.

Het moge duidelijk zijn, ik ben geen voorstander van het volgen van ‘gurus’. Zij verkopen een soort black box die dikwijls bestaat uit veel lucht en weinig echte substantie. Op de doos staat dan wel ‘jaren ervaring’ en ‘prijs van dit en dat gewonnen’, maar als het erop aankomt falen ze keer op keer. Dat is ook niet verwonderlijk, want het enige doel is om de analyse te verkopen, zij het middels abonnementen, adviesdiensten en wat des te meer. Kijkt u maar eens op DFT.nl, waar veel van deze ‘gurus’ regelmatig hun voorspellingen opschrijven. De eindejaarsrally (die niet kwam) is nu weer een ‘hot topic’ en natuurlijk altijd de langetermijnvoorspellingen dat de AEX nu toch echt naar de 600 en hoger gaat.

Ik ben van mening dat met wat kennis van zaken iedereen beter zelf kan beleggen. Dat is ook nog eens een stuk goedkoper. Het probleem van het volgen van iemand anders is namelijk dat je niet weet wat er in die grote black box zit en dan is het moeilijk om het vol te houden als de resultaten tegenvallen. Daarnaast is het altijd maar de vraag wat de echte motieven van iemand zijn. Ik zie helaas nog steeds regelmatig aanbieders van adviesdiensten de portefeuille ‘resetten’ als het even tegenzit. Dan wordt het track record even opgeschoond en ziet alles er weer prima uit, alleen niet voor de klant. Dat geldt met name voor veel kortetermijn adviesdiensten die trading adviezen geven. Trading is een vak. Gemiddeld verdient 8% van de traders echt geld. 92% van de traders verliest geld. Niet altijd en niet elke dag wellicht, maar wel op langere termijn. Soms niet zo veel, soms alles. Met andere woorden, geld verdienen met trading is echt niet voor iedereen weggelegd en dat heeft met name te maken met de psychologie van het traden. De meeste traders zijn namelijk niet in staat om de discipline op te brengen om elke trade als een individuele, onafhankelijke gebeurtenis te zien. Traden is een ‘mind game’ en wat in het normale leven als ‘normaal’ wordt beschouwd, zoals weglopen voor gevaar, wordt op de beurs keihard afgestraft. Bijvoorbeeld, als de perceptie van het risico het grootste is (de koersen zijn al hard gedaald) levert dat de grootste kansen op. Echter, de meeste traders zijn dan al afgehaakt en stappen pas weer in nadat deze kans verkeken is.

Mijn vraag is dan dus: waarom zou een trader die wel geld verdient het in zijn hoofd halen om een adviesdienst te beginnen? Voor het geld hoeft hij het niet te doen, dus waarom de ellende op je hals halen van dit extra werk, tenzij je helemaal niet zo’n goede trader bent. Dan namelijk levert trading nog wat op, namelijk de kosten van het abonnement. Stelt u zich deze vraag eens als u weer iemand tegenkomt die mooie track records verkoopt. Zelf verkoop ik ook geen adviezen, hoewel deze vraag mij regelmatig bereikt. Maar ik weet dat dit mijn trading niet ten goede zou komen, want de nodige afleiding en bovendien: je bent als trader voor iemand anders altijd zo goed als de laatste trade. Drie verliestrades op rij? Dank u wel en tot ziens. Dat is niet vreemd, want je kunt niet verwachten dat iemand die jou volgt ook dezelfde discipline heeft om alle trades te doen.

Met andere woorden, traden moet je of zelf doen of helemaal niet. Dat is feitelijk de boodschap die ik wil overbrengen. Zelf doen betekent een methode aanleren en dan de nodige uren aan ‘screen time’ maken waarbij je jezelf en alle minder leuke eigenschappen tot in detail leert kennen. Ik probeer met deze blog en de driedaagse training daar een beetje aan bij te dragen, maar het grootste deel van het werk dient door de trader zelf gedaan te worden. Er zijn geen afkortingen. Geen snelle manier tot rijkdom. Alleen een snelle manier om van het geld af te komen, dat dan weer wel. Daarom, zo tegen het einde van het jaar een wellicht wat diepere boodschap: denk goed na als u wilt traden. Het is een echt vak met echt geld waar je het opneemt tegen de besten van deze wereld. De kans dat je slaagt is gemiddeld 8%. De positieve keerzijde is dat er altijd 92% klaarstaan om die kleine groep van winsten te voorzien, want ondanks technologische vooruitgang en lagere kosten blijft dit percentage opvallend stabiel.

Je zou het haast vergeten, maar gisteren werd de rente in de VS met 25 basispunten verhoogd, maar dat leidde al met al niet tot een hele grote opschudding. De geest is nu eindelijk uit de fles en we weten nu wat er verder gaat gebeuren, namelijk waarschijnlijk een reeks van twee tot mogelijk vier rentestappen in 2016.

Dax future weekchart

Dax future weekchart

In de weekchart is er volgens mij nu de mid cycle low gezet op de tiende bar. De eerste helft van de cyclus was aardig bullish, maar per saldo zitten we natuurlijk nog wel met een lagere top ten opzichte van de ‘all time high’ van begin dit jaar. Teneinde deze dalende trend dus voort te zetten mag de tweede helft van deze weekcyclus dus in feite niet boven 11500 uitkomen. We zullen daarom nu goed de komende dagcycli in de gaten moeten houden of deze al in de beginfase (bar 3-8 van de cyclus) zwakte vertonen.

Dax future dagchart

Dax future dagchart

In de dagchart van de Dax future zien we dat de nieuwe dagcyclus gezet is en thans dag drie telt. Ik had aanvankelijk gedacht dat de eerste steun rond 10450 wel sterk genoeg zou zijn, maar de markt dacht daar anders over en testte de volgende steun. In de chart heb ik twee niveaus gemarkeerd waar mogelijk dus zwakte kan ontstaan. Ten eerste, rond de dalende MA banden. Als we nu op dagbasis namelijk een dalende trend zouden zien, dan ligt het voor de hand dat rond die MA banden de koers gaat toppen. Ten tweede, rond het vlakke MA200. Dat niveau ligt 250-300 punten hoger. Dit zijn zeg maar de twee niveaus waar ik als trader goed oplet of ik daar zwakte zie en een trendomkeer (eerste lager top) in de lagere time frames. Zolang dat niet gebeurt is de weg van de minste weerstand omhoog, namelijk de meest bullish fase van de cyclus, de beginfase, volgen.

Bund future weekchart

Bund future weekchart

In de weekchart van de Bund heb ik bij de vermeende vorige cyclusbodem een vraagteken gezet omdat de fase daarna allerminst bullish is. Ik hou dus rekening met een verlengde weekcyclus, maar dit scenario wordt natuurlijk steeds minder waarschijnlijk omdat we dan al week 26 in de cyclus tellen. Met andere woorden, bij een zeer lange cyclus zou er dan volgende week een soort ‘sell-off’ moeten volgen tot de nieuwe bodem.

Bund future dagchart

Bund future dagchart

In de dagchart is goed te zien dat de Bund in een trading range zit, conform te vorige week uitgesproken verwachting. We tellen thans negende dag, met mogelijk gisteren een mid cycle low van de dagcyclus. Als de koers nu rond 158.50 een top zet (cluster MA banden) dan kan het nog wel een bearish tweede helft van de dagcyclus worden. Even goed opletten dus wat hier gaat gebeuren.

Markttechnische steun en weerstanden

Eurostoxx future: eerste steun 3130, tweede steun 3000, eerste weerstand 3385, tweede weerstand 3540;

Dax future: eerste steun 10150, tweede steun 9880, eerste weerstand 10800, tweede weerstand 11100;

Bund future: eerste steun 157.30, tweede steun 156.50, eerste weerstand 159.30 tweede weerstand 160.50;

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars en schrijft blogs over trading op persoonlijke titel (www.cyclustrader.nl) . Hij is daarnaast directeur en partner bij ML Finance Academy (www.mlfa.eu). De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als blogger. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft.

Bezoek voor wekelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.