Trading dag update 30 juni 2016

DAX

Vorige week gaf ik er de voorkeur aan om in plaats van een blog een tussentijdse vlog op YouTube te publiceren omdat ik zo beter de situatie kon analyseren. Nu het stof enigszins is neergedaald, is het hoog tijd om de status van de charts op te maken.

Dax future dagchart

Dax future dagchart

Als we even een grote stap terug doen en de chart vanaf een afstand bekijken, dan bevinden we ons in een soort niemandsland. Per saldo beweegt de Dax in een trading range. Een nogal brede trading range, dat wel, want de afstand tussen de onderkant en de bovenkant bedraagt rond 1200 punten.

Opvallend, als we de laatste twee weken bekijken, is dat er twee flinke gaps in de chart zitten. Ik heb deze met de grijze vierkanten gemarkeerd. Gaps worden per saldo vrij snel opgevuld. Nu staan er dus twee gaps open, waarbij de meest recente neerwaartse gap ruimte biedt tot 10090.

Laten we ook even naar de cyclustelling kijken. De vorige cyclusbodem dateert van 16 juni. De huidige cyclus noteert derhalve dag 10. We zien dat de cyclusbodem al vroeg in de cyclus is gebroken. Dat veronderstelt een definitieve cyclustop rond 10300 en per saldo verder dalende koersen. Immers, de cyclus heeft grofweg nog 10 dagen te gaan. Dat betekent ook dat dit herstel benut dient te worden om shortposities in te nemen, waarbij het koersdoel dan onder de low van afgelopen maandag ligt. Dit is het hoofdscenario als we ‘normaal’ gaan tellen.

Dax future weekchart

Dax future weekchart

Wat is dan het alternatieve scenario? Welnu, als we kijken naar de weekchart, dan is het goed mogelijk dat we bezig zijn met de vorming van de weekcyclusbodem. In eerdere instantie had ik nog enige twijfel of we al dan niet al eerder een cyclusbodem gezet hadden, maar (en dat gaf ik op de vlog ook aan) er werd nog een laatste ‘slinger’ aan toegevoegd. Nu is het dus de vraag of deze daling de laatste zet was in deze weekcyclus en de bodem wellicht al gezet is. In dat geval zien we namelijk dat een kortere cyclus, in dit geval dus de dagcyclus, vertekend kan zijn. Met andere woorden, de dagcyclus wordt dan slechts voor de helft afgemaakt en traders die graag short willen zitten tevergeefs op de tweede helft van de cyclus te wachten.

Hoe weten we nu welke van deze twee het goede scenario is? Om deze vraag een beetje flauw te beantwoorden: dat weten we in elk geval achteraf. Het is mijns inziens niet mogelijk om vooraf aan te geven welke het gaat worden. We kunnen wel uitgaan van de telling die het meest voorkomt: namelijk dat de dagcyclus netjes wordt afgemaakt en we dus nog een lagere low krijgen. Echter, zoals ik al eerder in deze blog heb gesteld: het scenario (top down analyse) is slechts een vrij grove leidraad. Wat de echte meerwaarde oplevert voor traders is dat wij weten hoe de markt moet bewegen (bottom up analyse). Ergo, uitgaande van het eerste scenario, dient de markt bij voorkeur ergens tussen 50-65% van de voorafgaande daling een top te zetten. Hoe zien we deze top dan? Dit kan een omkeerbar zijn, een inside bar die de dag erop wordt gebroken of een daling onder de low van een groene dagcandle. In dat geval hebben we een signaal en weten we waar de stop dient te liggen.

Zolang dit niet gebeurt en het herstel dus voortduurt, wachten we gewoon af. Elke dag verkrijgen we weer meer duidelijkheid. En al we dan een signaal van een mogelijke lagere top krijgen, dan zien we ook snel genoeg of dit een werkelijk shortsignaal is. Immers, uitgaande van het scenario dat dan een nieuwe dalende impuls start, verwachten we dan van de Dax dat deze vrij snel in koers daalt. Zet de Dax echter een top, maar deze wordt gevolgd door enkele inside bars of dagcandles waarbij de markt intraday telkens herstelt van de lows, dan is dat een duidelijk signaal dat de onderliggende stemming veel meer bullish is. Met andere woorden, we laten de markt beslissen welk scenario ingevuld gaat worden. Zolang we maar als trader niet de fout maken dat we nu verstrikt raken in een bepaalde visie en niet kunnen of willen zien welke signalen de markt geeft.

Bund future dagchart

Bund future dagchart

Ik wil nog even kijken naar de dagchart van de Bund, want ook daar heeft de Brexit de nodige sporen achtergelaten. Op de bewuste vrijdagochtend opende de Bund vier punten hoger en dat is enorm veel. Goed te zien dat de rest van de dag verkopers actief waren, want voor een ieder die long zat was dit een onverwacht cadeau. Natuurlijk kan de rente negatief worden (inmiddels zit de Bund daar tegenaan), maar in tegenstelling tot een aandelenindex kan de Bund niet zomaar naar 180 of hoger gaan. Er zit dus ergens een soort plafond en het is goed mogelijk dat de high rond 168 voor enige tijd gaat standhouden en dat de gap binnen nu en enkele weken opgevuld zal worden.

Goud weekchart

Goud weekchart

Tenslotte het Goud. Een van de winnaars van de Brexit beslissing. Mijn laatste analyse van Goud dateert van 8 juni, toen ik aangaf dat de volgende halte de weerstand rond $1300 is. Inmiddels is de markt volop bezig deze zone te testen. Ik gaf destijds al aan: het zal een hele klus worden. Van belang is dat de koers nu niet al te ver terugvalt, bij voorkeur niet verder dan $1250-60. Zolang de correcties mild zijn (telkens maximaal 50-65% van voorgaande stijgingen) zie ik een verdere stijging met als koersdoel $1520. Wel moeten traders rekening houden met de nodige intraweek volatiliteit: Goud is geen trading instrument voor  weduwen en weduwnaars! Dus stops redelijk ruim houden en op vooraf bepaalde koersniveaus altijd een deel van de positie verzilveren.

Cyclustrader op YouTube

Cyclustrader is nu ook op YouTube te vinden. Ik probeer op regelmatige basis updates te plaatsen. De doelstelling is ook hier een actuele marktanalyse te combineren met educatieve elementen, zodat (potentiële) traders ervan kunnen leren. Met andere woorden: dit zijn geen adviezen om snel rijk te worden. Als jullie interesse hebben, zoek dan even op ‘cyclustrader’ op YouTube en abonneer je op mijn kanaal. Je krijgt dan automatisch een e-mail als ik een nieuwe analyse heb gepost.

Markttechnische steun en weerstanden

Dax future: eerste steun 9170, tweede steun 8800, eerste weerstand 9710, tweede weerstand 10090;

Bund future: eerste steun 165.60, tweede steun 164.60, eerste weerstand 167.60, tweede weerstand -;

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars en schrijft blogs over trading op persoonlijke titel (www.cyclustrader.nl). Hij is daarnaast directeur en partner bij ML Finance Academy (www.mlfa.eu). De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als blogger. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft.

Bezoek voor wekelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.