Trading dag update 4 februari 2016

DAX

Nu de eerste maand van het jaar (negatief) is afgesloten wil ik wederom een top-down analyse maken om te kijken of we met onze bearish visie nog steeds op het rechte spoor zitten. Diverse zichzelf roemende analisten en ‘deskundigen’ zien de markt namelijk alweer fors stijgen. Niet dat ik dan van de leg raak (vaak dienen zij als contra indicator) maar het kan geen kwaad om te checken of de trein nog volgens het spoorboekje reist. Immers, Mark Twain zei het al treffend:”It ain’t what you don’t know that gets you into trouble. It’s what you know for sure that just ain’t so.” Derhalve mogen wij als trader nooit de fout maken onze analyse als waarheid aan te nemen. De markt is de enige waarheid.

S&P future kwartaalchart

S&P future kwartaalchart

Ik wil deze top-down analyse deze keer loslaten op de moeder aller beursindices, de S&P500.

We beginnen met de kwartaalchart. We zitten nog steeds in een ongekend lange bull market. De koers bevindt zich nog steeds (te) ver boven de lange MA banden. We weten dat veel cyclusbodems worden gezet rond of op de lange MA banden. Dat zou betekenen dat de koers terug kan tot het niveau van de vorige twee toppen rond 1600.

We zien ook dat de Double Stochastics in de dalende fase zit. Deze cyclus is al zeer lang, we tellen thans het 28e kwartaal. Dat betekent dat het zeer onwaarschijnlijk is dat deze cyclus nog veel langer dan een tot twee kwartalen doorloopt. Nu kan het zijn dat ik ergens een bodem gemist hebt, maar de enige keer dat bijvoorbeeld de RSI2 laag stond was in oktober/november 2011. Dat zou dan echter een veel te korte cyclus opleveren. Het alternatief is dat we nu de cyclusbodem vormen. We scharen ons dan in het rijtje van de jaren negentig van de vorige eeuw, toen de markten slechts kortstondig en mild corrigeerden. Zeker weten doen we het pas achteraf, helaas. Met enige ervaring en inschattingsvermogen echter kunnen we proberen tot een werkzaam scenario te komen. In de chart heb ik rechtsonder de RSI2 omcirkeld. We zien hier dat deze even laag stond (in principe laag genoeg voor een cyclusbodem), opveerde en nu weer dalende is. Ik vermoed daarom dat deze indicator een soort W-patroon gaat vormen, dat we vaker zien bij cyclusbodems. Bedenk daarnaast dat het laatste kwartaal van vorig jaar, dat uiterst positief was, nu voor al die partijen die long zitten, op een teleurstelling is uitgelopen. Deze partijen denken dus eerder aan verkopen dan aan (bij)kopen.

S&P future maandchart

S&P future maandchart

In de maandchart heb ik de meest recente cyclusbodem zes maanden geleden gemarkeerd. Dit lijkt mij, gezien de stand van de indicatoren, het meest logisch omdat we daarna ook een sterke opleving kenden. Dat betekent dat we nu de zesde maand noteren. Dat betekent overigens niet noodzakelijkerwijs dat we nu nog 14 maanden hoeven te dalen. Het is niet ongebruikelijk dat een laatste cyclus in een korter time frame vertekend is (lees korter dan normaal) als er tevens een cyclusbodem van een hogere orde gezet wordt.

S&P 500 future weekchart

S&P 500 future weekchart

In de weekchart zien we nu een weekcyclusbodem. Dit zou dan de eerste zijn in de lopende maandcyclus en deze is al meteen bearish (lagere bodem van de start). Dit betekent dat de kans reëel is dat ook de volgende weekcyclus bearish is en derhalve een top laat zien ergens tussen de derde en de achtste week. Wat we echter ook vaak zien, zeker als de echte daling nog niet is ingezet (deze komt pas helemaal aan het einde van de cyclus) is dat een herstel vaak tussen 50-65% van de voorgaande daling bedraagt. Dat zou betekenen dat de S&P nog even tot 1965-2011 kan herstellen. Er kan dus nog een herstel van enkele procenten volgen. Daarbij ligt het 65% niveau rond de MA20, dat vaak als weerstand fungeert in een dalende markt. Op zich is dit dus een scenario dat zeer wel mogelijk is. Nog een week of twee tot drie herstel en dan een nieuwe dalende impulsgolf.

S&P 500 future dagchart

S&P 500 future dagchart

In de dagchart heb ik nu twee scenario’s ingetekend. Het ene (blauwe stippellijn) gaat uit van een herstel tot de MA20 in de weekchart en het 65% niveau (rond 2010). Het andere scenario is minder bullish en gaat ervan uit dat er slechts tot rond het 50% niveau herstellen. Ik geloof dat we gisteren de mid cycle low gezet hebben van de huidige dagcyclus, netjes op de tiende dag. Het is dus goed mogelijk dat deze lopende dagcyclus per saldo bullish is (right translation). Dat past in het plaatje van de beginnende weekcyclus (bullish). Bij een herstel tot de MA20 in de weekchart is het ook mogelijk dat dit herstel zich uitstrekt over twee dagcycli, zoals de blauwe stippellijn impliceert. Let wel, dit zijn scenario’s die in het voorgaande plaatje goed passen, maar de markt bepaalt de waarheid en we moeten daarom goed checken of deze weg wordt bewandeld. Dat betekent dat we open moeten staan voor een mogelijk heel ander scenario (waarvan ik de kans thans klein acht), namelijk dat we al een bodem gezet hebben van de kwartaalcyclus, maar tevens dat een herstel niet veel verder reikt en we mogelijk al de top gezien hebben. In deze volatiele tijden moeten traders daarom alert zijn en de dagchart ook dagelijks checken. In de Double Stochastics indicator tekent zich reeds een mogelijke top af en in de Quick indicator staat er een sell signaal, zodat het derhalve ook mogelijk is dat we na een dag of twee deze dagcyclus neerwaarts afronden en de lows dan al worden gebroken.

Dax future maandchart

Dax future maandchart

Uiteraard wil ik ook de Dax charts er even bij pakken omdat de markt is waar ik het meeste op handel en de AEX en Eurostoxx een zeer sterke correlatie ermee hebben. In de maandchart noteer ik thans de 15e maand van de lopende cyclus. Hier is dus verschil met de S&P. Je zou zeggen, de cyclusbodems zijn min of meer hetzelfde en meestal is dat ook zo, maar als ik naar de indicatoren kijk, dan kan ik niet anders dan de meest recente bodem in oktober 2014 te markeren. Dat betekent dat we nog enkele maanden kunnen dalen en dat past dan wel in het beeld van de kwartaalchart van de S&P.

In de Double Stochastic zien we dat zowel de korte als de lange dalende zijn. Bij een cyclusbodem bodemen beide indicatoren vaak op hetzelfde moment, dus er zit nog wat ruimte in naar beneden. Ik heb in deze chart tevens een 50-65% retracement bepaald van de hele stijging vanaf 2009 alsmede de stijging vanaf eind 2011. We zien dat het 50% niveau van de hele stijging overeenkomt met het niveau van de top van 2007, die nu als steunniveau fungeert. Het 65% niveau komt weer aardig in de buurt met de steun rond 7800. Tevens heb ik een Fibonacci extensie getekend van de eerste dalingsgolf vanaf de top tot 9300 en deze geprojecteerd vanaf de eerste lagere top. Het 100% niveau (AB=CD) komt dan overeen met 8370, dichtbij de 50% markering. Het 127% niveau ligt rond 7530 dichtbij het 65% niveau. Zo liggen er dus een aantal interessante niveaus die we als referentie kunnen gebruiken: 8740-8800; 8170-8370 en 7530-7690. Het eerste niveau ligt te dichtbij geloof ik. Als ik uitga van nog een correctie van minimaal 20%, dan zie ik de Dax onder 8000 bodemen.

Dax future weekchart

Dax future weekchart

Zoals we in de S&P deden, kunnen we ook in de Dax een weekbodem markeren. We zien hier echter dat deze vooralsnog niet door de Douvble Stochastic wordt bevestigd. Derhalve is het mogelijk dat de cyclusbodem nog niet is gezet (dat kan, want deze was relatief kort) of dat we een zeer zwakke cyclusbodem hebben die mogelijk snel breekt of dat deze rode bar wordt gevolgd door een herstel volgende week. Wat wel belangrijk is, is de steun rond 9170. Hier ligt ook de MA200. Als deze breekt dan ga ik ervan uit dat de luiken open gaan en we een stortvloed van verkooporders krijgen. Wees daar dus extra alert op.

Dax future dagchart

Dax future dagchart

Als laatste kijken we naar de dagchart van de Dax. Deze dagcyclus is allesbehalve bullish tot nu toe, duidelijk minder dan die van de S&P future. Als we gisteren ook hier de mid cycle low van de dagcyclus gezet hebben dan betekent dit dat een daling onder de low van gisteren rond 9350 de tweede fase van de dagcyclus gaat inleiden. Ik zie onder 9350 daarom ook snel de steun van 9170 sneuvelen, dus extra aandacht voor dit niveau.

Verder heb ik ook in deze chart een 50-65% herstelniveau bepaald van beide dalingsgolven (de hele golf) en die vanaf de eerste lagere top) en we zien daar een cluster rond 10320 tot 10345. Mocht de markt dus alsnog in een herstelmodus komen, dan is dat een goed referentieniveau. We zien in de Double Stochastics echter ook dat deze al duidelijk getopt is zodat de kans vrij groot lijkt dat de top van deze cyclus alweer gezet is. Zoals gezegd, zolang we boven de low van gisteren blijven, geef ik de markt nog het voordeel van de twijfel voor wat meer herstel, anders gaan we al snel verder zuidwaarts.

Markttechnische steun en weerstanden

Eurostoxx future: eerste steun 2800, tweede steun 2850, eerste weerstand 3050, tweede weerstand 3215;

Dax future: eerste steun 9370, tweede steun 9170, eerste weerstand 9920, tweede weerstand 10150;

Bund future: eerste steun 163.20, tweede steun 161.60, eerste weerstand – tweede weerstand -;

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars en schrijft blogs over trading op persoonlijke titel (www.cyclustrader.nl) . Hij is daarnaast directeur en partner bij ML Finance Academy (www.mlfa.eu). De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als blogger. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft.

Bezoek voor wekelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.