100% rendement met Royal Dutch Shell in 2019

Royal Dutch Shell week

Royal Dutch Shell (RDS) behoort al jaren tot de royaalste dividend betalers van de AEX. Toch is het rendement op deze aandelen niet spectaculair te noemen, vooral omdat er nauwelijks koerswinst wordt gerealiseerd. Wanneer u met opties gaat werken, is een veel beter rendement te behalen. Bijvoorbeeld met geschreven putopties.

Short put op Royal Dutch Shell

Een short put is een strategie met geschreven putopties. Bij een geschreven put gaat u de verplichting aan om de aandelen te kopen. Voor deze verplichting ontvangt u een premie. Mocht u de aandelen geleverd krijgen, dan verlaagt deze premie de aankoopprijs. U koopt dan de aandelen dus met een korting. Uitgangspunt is natuurlijk dat u de aandelen in bezit zou willen hebben.

Putoptie Royal Dutch Shell DEC 26

Stel, u schrijft (verkoopt) 3 RDS putopties RDS DEC met uitoefenprijs 26. U ontvangt dan momenteel circa € 1 per contract. U ontvangt (na kosten) € 300 (€ 1*3*100) waarmee u de verplichting aan gaat om 300 aandelen Royal Dutch Shell te kopen voor € 26 per aandeel tot de expiratie op de derde vrijdag van december 2019 (circa 95 dagen).

rds_short_put_dec_26

Koop aandelen Royal Dutch Shell voor circa € 25

Welke put wordt gekozen, hangt natuurlijk af van uw risicoprofiel en uw visie op de onderliggende waarde. Ik vind, gezien de lange termijn stijgende trend en het opveren rond € 24 de put december 2019 met uitoefenprijs € 26 interessant. Mocht ik de aandelen moeten afnemen tegen € 26, dan koop ik na aftrek van de ontvangen premie de aandelen voor circa € 25.

Royal Dutch Shell week

6,54% dividendrendement op Royal Dutch Shell

Het dividendrendement van de aandelen Royal Dutch Shell is op dit moment circa 6,54%. Dat is natuurlijk veel meer dan de rente op een spaarrekening of een staatsobligatie. Bovendien loop ik niet het risico dat de overheid mijn geld boven € 100.000 op mijn spaarrekening in beslag neemt, zoals ze in Cyprus hebben gedaan. Op Bloomberg komen we verder de volgende cijfers tegen:

 

Koers € 26.39

Dividendrendement (Dividend Yield Annualized) 6,5%

Koers-winst (Estimated P/E (12/2013))      11,42

Lage koers-winstverhouding en hoog dividendrendement

We kunnen nog steeds niet stellen dat het aandeel enorm overgewaardeerd is. De lage koers-winstverhouding en het hoge dividendrendement maken het aandeel zelfs relatief goedkoop. Royal Dutch Shell is bovendien een van de weinige aandelen die het dividend nooit heeft verlaagd en wordt daarom ook wel een dividendaristocraat genoemd.

Risico’s bij het schrijven van put opties

We hebben putopties geschreven en lopen dus een risico dat de aandelen dalen. We maken verlies als de koers van Royal Dutch Shell op de expiratiedatum onder € 25 staat. Als we de aandelen in bezit zouden krijgen, dan kunnen we natuurlijk de aandelen gebruiken voor een covered straddle strategie (zie http://beleggen.com/155-rendement-met-royal-dutch-shell/) met een jaarrendement van circa 16%.

Een tweede kans voor schrijvers van opties

In feite hebben we op deze manier dus een tweede kans. Of het aandeel blijft boven € 26 en we verdienen de ontvangen premie. Op basis van de margin van iets meer dan € 1000 is dit een rendement van 27%. Tot de derde vrijdag in december is circa drie maanden dus komen we uit op 105% op jaarbasis. Als het aandeel onder € 26 staat op de derde vrijdag in september, dan kopen we de aandelen met korting en schrijven we op deze aandelen een call en een putoptie.

Eendaagse Training Succesvol beleggen

Meer strategieën zoals deze vindt u in de eendaage training Succesvol beleggen. Vanwege het grote succes heb ik voor u 2 data beschikbaar. Klik hier voor meer informatie.

Handleiding Geld verdienen met opties

Meer strategieën zoals deze vindt u in de handleiding Geld verdienen met opties. Download op http://beleggen.com/geld-verdienen-met-opties de handleiding vol met geheimen hoe geld te verdienen met opties. U ontvangt tevens als bonus Excel spreadsheets, waarmee u eenvoudig de beste opties kunt selecteren. Met mijn ‘30 dagen niet goed, geld terug garantie’ loopt u geen enkel risico.

Ik kijk uit naar ideeën, tips en gedachten over deze bijdrage. Type ze s.v.p. in het commentaarveld onderaan de column op www.beleggen.com

Drs. Harm van Wijk

www.beursbulletin.nl

4 antwoorden
 1. Barry
  Barry zegt:

  Harm,

  Paar keer deze strategie gevolgd en idd een succesvolle. Ben er echter mee gestopt omdat vlak voor expiratie de aandelen iedere keer werden gecalled waardoor ik dus evenzo vaak het dividend misloop (en dus rendement). Heb je hier een tip voor?

  Beantwoorden
 2. Harm van Wijk
  Harm van Wijk zegt:

  Hallo Barry, je doelt op het schrijven van een call optie. Dan kunnen de aandelen in je bezit worden opgevraagd en loop je het dividend mis.

  Met het schrijven van een put ontvang je de aandelen wanneer de koers onder de uitoefenprijs komt.

  Beantwoorden
  • Harm,
   Harm, zegt:

   Zou je iets specifieker kunnen zijn met het schrijven van de Put. Shell gaat nu op 14Nov ex-dividend. Stel ik schrijf de Put 27,20 Nov19. Ontvang is 0.40euro wat redelijk in lijn is met uit te keren dividend.
   Expiratie is 15Nov. Dan krijg je de aandelen toch precies 1 dag te laat in bezit als Shell rond 27.20 blijft staan komende dagen?

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.