101 procent rendement met SBM Offshore

SBM test dubbele bodemSBM Offshore heeft dit jaar flinke klappen gekregen. Sinds 1 januari is SBM Offshore van circa 15 euro naar circa 10 euro gezakt. Rond de huidige koers vinden we een dubbele bodem waardoor hier de nodige steun zou kunnen worden gevonden. Tijd voor een geschreven putspread.

Impliciete volatiliteit

De daling van SBM Offshore heeft er voor gezorgd dat de premies op opties fors zijn opgelopen. SBM is met een implied volatility van 47% het duurste aandeel van de AEX-index. De impliciete volatiliteit van de AEX-index is overigens circa 12%, een historisch dieptepunt.

Dubbele bodem

Als iets duur is, dan moet je het verkopen. Dat doen we dan ook door het schrijven van opties. Omdat er een kans is dat SBM door de dubbele bodem zakt, willen we toch graag het neerwaarts risico afdekken. Dat doen we dan door een putoptie te kopen onder de geschreven putoptie.

Maximale risico

Op deze manier weten we precies wat het maximale risico is. Een bijkomend voordeel is, dat de bank of broker dat ook weet waardoor de margin fors wordt verlaagd. Het maximale risico is het verschil tussen de uitoefenprijzen.

Lagere margin

We schreven de put december 9,50 en kochten de put december 8,83. Het verschil tussen de uitoefenprijzen is 67 cent, dus de margin komt dan per contract uit op 67 euro. Voor 20 contracten komt dat uit op een margin van 1340 euro. Zonder de gekochte puts zou de margin 4992 euro zijn, dus dat scheelt een slok op een borrel.

Beperkte investering

We weten ook dat we nooit meer kunnen verliezen dan 1340 euro, zelfs niet als SBM failliet gaat. We ontvingen 23 cent voor deze putspread, dus voor 20 contracten komt dat neer op 460 euro. Na aftrek van kosten werd er 382 euro op de bankrekening bijgeschreven. De investering komt daarmee op 958 euro (1340 minus 382 euro).

Een rendement van 101%

Op basis van de investering kunnen we dus 40% rendement maken (382 euro gedeeld door 958 euro) in 144 dagen. Op jaarbasis komt dat neer op een rendement van 101%. Een mooi rendement, maar daarbij hoort natuurlijk ook een risico. Mocht de dubbele bodem breken en de koers staat op expiratie onder 8,83 euro, dan is ons verlies 958 euro.

Positieve divergentie

De vraag is natuurlijk of u verwacht dat SBM boven 9,50 euro blijft of niet. Omdat ik op dagbasis positieve divergentie zie, schat ik de kans dat SBM Offshore rond het huidige niveau een bodem maakt, positief in. Maar met Fugro en Imtech in het achterhoofd, vind ik een stukje bescherming wel zo verstandig.

Ik ben zeer benieuwd naar wat u hier van vindt. Type uw reactie s.v.p. in het commentaarveld onderaan de column op www.beleggen.com

Webinar optie-strategieën

Op veler verzoek organiseren we vanavond nog een keer een live-uitzending waarin ik 7 geheime optie-strategieën onthul.

Wat komt allemaal aan bod:

  • Bescherm uw portefeuille tegen koersdalingen
  • Maak rendement zonder onnodig risico
  • Bouw winstgevende constructies zoals de Iron Condor

En ook: een optiestrategie die u direct kunt toepassen als u een verlies heeft op uw aandelen!

Ik laat u zien hoe u met een optieconstructie op korte termijn een verlies op aandelen geheel kunt repareren.

U volgt het online seminar van achter uw pc of laptop.

Meld u nu aan voor dit online seminar omdat u dan direct aan uw vermogen werkt!

Tot vanavond 20.00 uur!

Met hartelijke groet,

Drs. Harm van Wijk

PS: Het online seminar is gratis toegankelijk. Volg de uitzending live en meld u hier aan.

Met vriendelijke groet,

BeursBulletin.nl

Drs. Harm van Wijk

www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

Harm van Wijk is directeur van BeursBulletin.nl. De auteur heeft diverse posities. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit bericht is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer.

2 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.