10,3 procent rendement met Royal Dutch Shell terwijl de koers halveert

RDS_covered_straddle_15_2022

Royal Dutch Shell met een rendement van ruim 10% per jaar

De daling van Royal Dutch Shell de afgelopen maanden heeft er voor gezorgd dat de premies op opties weer wat zijn opgelopen. Royal Dutch Shell zit nog steeds in een stijgende trend, maar blijft dat zo? Wat vindt u van een strategie met een zeer laag risico en een rendement van ruim 10% per jaar waarbij RDS in waarde kan halveren?

Belangrijke steun

RDS veerde in 2003, 2009 en 2016 op rond de steun van € 16 waar dus een belangrijke bodem werd gevormd. RDS heeft de afgelopen maanden flinke klappen gekregen (van € 31,38 naar € 27,22), maar staat nog steeds rond de toppen van 2007 en 2014 (rond € 31). Misschien volgt er nog een grotere daling, maar ik zie RDS niet zo snel meer onder 16 euro duiken…u wel?

Hoog dividend rendement

Royal Dutch Shell is een betrouwbare dividend betaler en wordt daarom ook tot de zeldzame dividend aristocraten gerekend. Een reputatie die ze natuurlijk niet graag willen verspelen. Het dividendrendement bedraagt op dit moment bijna 6% per jaar. Dit legt ook een bodem onder de koers. Dit biedt een mooie kans om een short straddle op te zetten in combinatie met het kopen van aandelen Royal Dutch Shell.

Aankoopprijs fors verlagen

Dat hoge dividendrendement is natuurlijk gerelateerd aan de huidige koers van Royal Dutch Shell. Maar wat nu als we de begininvestering fors zouden kunnen verlagen? Dat kunnen we doen door het schrijven van een call optie met bijvoorbeeld een uitoefenprijs € 15. Omdat deze diep in het geld is (in the money), is de premie zeer hoog.

Halveren van de netto investering

Door het verlagen van onze investering wordt ons dividendrendement enorm. In plaats van dat we dus rond € 28 investeren voor een aandeel, ontvangen we circa € 14 terug aan premie, waardoor onze netto investering ongeveer wordt gehalveerd. Omdat we de aandelen in bezit hebben, krijgen we wel gewoon het volledige dividend.

wij kopen 1000 aandelen RDS voor circa 27,82 en (openingverkoop) 10 call en put dec 2022 15 (short straddle) en ontvangen als combi circa 13.60 euro.

Geen paniek

Er is geen reden tot paniek, maar wel reden om voorzichtig te blijven. Het feit dat de bodem rond € 27 stand hield, is natuurlijk bemoedigend. Door de opleving lijkt er op weekbasis een cyclusbodem te zijn gevormd. Dit zou de komende weken voor herstel kunnen zorgen.

Royal Dutch Shell dag

Een forse buffer tegen koersdalingen

Maar wat als de koers van Royal Dutch Shell toch fors gaan dalen? Door de ontvangen premie hebben we een enorme buffer. Bij een eventuele daling gaat niet alleen de koers van Royal Dutch Shell naar beneden, maar ook de premie van de call optie daalt. Dit zorgt ervoor dat het verlies op de aandelen deels wordt gecompenseerd door de call optie.

Geen 100% bescherming

Let wel de bescherming tegen daling is op de expiratiedatum 100%. Tussentijds zal het verlies op de aandelen groter zijn dan de winst op de optieposities. Mocht de koers van Royal Dutch Shell bijvoorbeeld dalen tot € 20, dan zien we in de grafiek dat het verlies per saldo rond € 2000 bedraagt. Wanneer u alleen de aandelen in bezit zou hebben, dus zonder de opties, dan zou het verlies op dat moment circa € 8000 bedragen (1000 aandelen maal € 8).

Royal Dutch Shell_covered_straddle_15_2022

Ruim 10% rendement per jaar

Het theoretisch resultaat van deze positie is € 7443 op de netto investering van € 14.270. Dit is een rendement van 52,2% over iets meer dan vier jaar. Niet slecht toch? Het rendement bedraagt hierdoor ruim 10% per jaar zolang Royal Dutch Shell boven € 15 blijft. Er zijn weinig zekerheden in het leven, maar dit lijkt mij wel een gokje waard.

Boven de uitoefenprijs

We schrijven bewust een call en een put met een uitoefenprijs ruim onder de huidige koers. Wanneer de koers van Royal Dutch Shell op de expiratiedatum boven de uitoefenprijs staat, dan zullen de aandelen worden opgevraagd. We realiseren op dat moment een mooie winst, die bestaat uit de ontvangen premie en het dividend.

Onder 15 euro

Indien RDS onder € 15 daalt, dan moeten wij waarschijnlijk aandelen Royal Dutch Shell kopen voor € 15. Omdat wij echter € 13,60 hebben ontvangen aan premie, kopen wij dus de aandelen met korting. We betalen dan € 15 (de uitoefenprijs) minus € 13,60 (de ontvangen optiepremie) is € 1,40 per aandeel. Dit geeft onze dus een behoorlijke buffer in het geval van een daling.

Verlagen van de gemiddelde aankoopprijs

De aandelen kocht ik voor € 27,85 (op donderdag 6 september 2018). In het geval van een daling kopen wij het tweede deel voor € 1,40. Onze gemiddelde aankoopprijs zou dan uitkomen rond € 14,62. Hier ligt dus ons break-evenpoint. RDS kan dus halveren voordat wij in de problemen komen.

Een lager break-evenpoint

Overigens hoeven we niet gelijk in de problemen te komen. Omdat ik deze strategie heb opgezet met een beperkt aantal aandelen, ben ik in staat om dit spelletje nog een keer op te zetten. In plaats van 1000 aandelen, kan ik dit dan met 2000 aandelen doen. Door de ontvangen premie verlagen wij ons break-evenpoint opnieuw. Maar goed, ik zie Shell voorlopig nog niet onder € 14,62 komen, zeker niet zolang ze circa € 1,60 aan dividend per jaar uitkeren).

Verlagen van de aankoopprijs

Zolang wij in staat zijn om opnieuw een call en een put te schrijven op de aandelen die wij dan in bezit hebben, verlagen wij hiermee onze aankoopprijs. Op het moment dat de koers van Royal Dutch Shell op expiratiedatum boven de uitoefenprijs van de call staat, leveren wij de aandelen en realiseren wij een mooie winst.

Twee voorwaarden

Er zijn dus twee voorwaarden: de koers van Royal Dutch Shell zal boven de uitoefenprijs van de call moeten blijven (€15), zodat wij met winst van onze aandelen af komen en we zullen voldoende kapitaal achter de hand moeten hebben om in het geval van een daling de aandelen te kunnen kopen tegen € 15.

Wat als Royal Dutch Shell gaat dalen?

Ik begin dus met een positie van 1000 aandelen. In het geval van een daling onder € 15 verdubbel ik naar 2000 aandelen. Mocht de koers van Royal Dutch Shell verder dalen, dan zet ik deze strategie op met 4000 aandelen, 8000 aandelen, et cetera. Ik zie zoals gezegd echter Royal Dutch Shell niet snel onder de belangrijke steun komen van € 16.

Verlagen van ons break-evenpoint

Rond € 16 is de koers van Royal Dutch Shell in 2003, 2009 en 2015 opgeveerd. Omdat ik verwacht dat de koers van RDS boven deze steun blijft, durf ik dit spel te spelen. We verlagen immers de eerste maal ons break-evenpoint naar € 14,62, een halvering van de huidige koers. Bij vergelijkbare premies, verlagen wij daarna ons break-evenpoint naar € 7,50, het koersniveau uit de jaren 80.

Royal Dutch Shell kwartaal

Verdubbelen van de positie

Wanneer de koers van Royal Dutch Shell verder oploopt, zullen de aandelen worden opgevraagd en kunnen wij het spel opnieuw gaan spelen. We beginnen dan opnieuw met 1000 aandelen, die eventueel kunnen verdubbelen naar 2000 aandelen, 4000 aandelen en 8000 aandelen.

Break-evenpoint berekenen

Zoals in de grafiek te zien is, maken we winst wanneer de koers boven de uitoefenprijs (€ 15) expireert. Ons break-evenpoint kunnen we berekenen door de aankoopkoers op te tellen bij de uitoefenprijs waarvan wij de ontvangen premie aftrekken.

Aandelen met een stijgende trend

Omdat we dit spel een aantal malen kunnen spelen, is dit interessant om op te zetten bij aandelen waarvan wij verwachten dat deze (vroeg of laat) zullen opveren. Dit spel werkt natuurlijk niet bij aandelen die in een duidelijke dalende trend zitten. Bij Fortis, De Telegraaf (TMG) of SNS, zou dit spel natuurlijk niet hebben gewerkt. Omdat ik verwacht dat Royal Dutch Shell nog wel een aantal jaren zal blijven bestaan, en er een duidelijke steun in de markt ligt rond € 16, durf ik dit wel aan.

De tijd werkt in ons voordeel

Tot de 3de vrijdag van december 2022 is nog 4,28 jaar, dus op jaarbasis komt het rendement dan uit op 10,3% rendement na aftrek van kosten zolang de koers boven € 15 blijft (dus niet verder dan circa 50% daalt). Dagelijks bouwt het dividend op en verdampt er premie, dus de tijd werkt in ons voordeel.

Voortijdige uitoefening van de call optie

Wat is dan het risico? De dag voordat het dividend wordt uitgekeerd, is er een risico dat de call optie voortijdig wordt uitgeoefend. Degene die de call optie heeft gekocht, kan op dat moment de aandelen in bezit krijgen vlak voor de ex-dividenddatum en heeft dan recht op het dividend. Ik loop dan het dividend mis, maar de tijdswaarde van de call steek ik dan in mijn zak. Zolang de put niet onder circa 40 cent komt, is het risico op een vroegtijdige uitoefening van de call klein…en anders koop ik gewoon nieuwe aandelen…

Online training

Opties en optiestrategieën zijn behoorlijk complex. Vandaar dat ik maandagavond om 20 uur ik de online training geef:

“Succesvol beleggen in nog geen 10 minuten per week.”

Zeer waardevol voor beginnende en meer ervaren beleggers. Ik onthul hierin 3 belangrijke geheimen:

Geheim #1 Hoe je 20% rendement per jaar maakt met eenvoudige software…

Geheim #2 Hoe je je portefeuille beheert in 5 minuten per week…

Geheim #3 Hoe je duizenden euro’s per jaar aan kosten kan besparen…

Meld u aan op https://beleggen.com/training

Ik hoop dat u er bij bent!

Ik ben zeer benieuwd naar wat u hier van vindt. Type uw reactie s.v.p. in het commentaarveld onderaan de column op www.beleggen.com

Met vriendelijke groet,

Drs. Harm van Wijk

Harm van Wijk is directeur van BeursBulletin.nl. De auteur heeft diverse posities. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit bericht is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer.

12 antwoorden
 1. Paul Sinnige
  Paul Sinnige zegt:

  Hoi Harm,
  Mooie RDS strategie met in mijn ogen niet veel risico.
  En 10% vinden de meeste mensen wel aantrekkelijk en je hebt er verder nagenoeg geen omkijken naar, alleen bij een extreme koersdaling moet je ingrijpen.
  En gaat de koers omhoog dan moet je leveren maar heb je de premie in the pocket.
  Mvg,
  Paul.
  .

  Beantwoorden
 2. Huib Boonman
  Huib Boonman zegt:

  mooie strategie. Heb je voor de geschreven put geen margin nodig? zo ja dan wordt het rendement iets lager. Verder zit er in de geschreven call weinig tijdwaarde zodat m.i. de kans op het voortijdig uitoefenen vergroot. Je opmerking met de voortijdige uitoefening van de call en de prijs van de put snap ik niet.

  Beantwoorden
 3. Heertje
  Heertje zegt:

  Leuk stuk en uiteenzetting.

  Wat is de theoretisch kans dat het aandeel onder de 13 euro zakt?
  Overigens kan ik me geen “ABN AMRO” doemscenario bij RDS dat bijv. de aandelen onder de 10 euro uitkomen.

  Beantwoorden
 4. king
  king zegt:

  Helaas, bij het bekijken van de huidige optieprijzen zie ik voor deze strategie geen goede mogelijkheden. Er zit geen tijdswaarde meer in de opties van 15 of zelfs 20 euro calls. Dus aandelen kopen en calls op kortere termijn schrijven lijkt me eenvoudiger.

  Beantwoorden
 5. jakkesshell
  jakkesshell zegt:

  Dit artikel had ik ooit bewaard. Omdat het een en ander mij wel aansprak.
  Inmiddels heb ik vorige week in degiro mijn profiel eens veranderd en een ruim 1 jaar later ga ik dit voorbeeld uitproberen.
  Vandaag werd het dividend bijgeschreven… daar gaat overigens wel kosten voor degiro €7.50 en dividend belasting van 15% vanaf.
  Mbt. Verlagen van de gemiddelde aankoopprijs begrijp ik de beredenering niet dat “in het geval van een daling kopen wij het tweede deel voor €1.40”. De rest van het verhaal begrijp ik wel.
  Dank voor dit artikel.

  Beantwoorden
  • Harm van Wijk
   Harm van Wijk zegt:

   Degiro is dan toch niet zo goedkoop…ik geef daarom de voorkeur aan Mexem.

   In het geval van een daling kopen wij het tweede deel voor €1.40 want we moeten de aandelen kopen tegen 15 euro, maar ontvingen reeds 13.60 euro…rest dus 1,40.

   Beantwoorden
 6. Loek
  Loek zegt:

  Hallo Harm,

  is de constructie die je hier opzet met de covered call deep in the money niet op voorbaat te mislukken doordat de geschreven call een ‘early exercise’ is? Groet

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.