128 procent rendement met Heineken

128 procent rendement met HeinekenHeineken is een zeer stabiel fonds. Mensen blijven bier drinken, om het leven te vieren of er aan te ontvluchten. En het management van deze bierbrouwer lijkt ook geen rare dingen te doen, getuige een stabiele koersontwikkeling. Hoe saaier een aandeel, hoe betrouwbaarder en hoe meer we er aan kunnen verdienen.

Heineken rond recordniveau

Heineken scherpte in 2013 het recordniveau aan en corrigeerde vervolgens wat. De afgelopen maanden zat Heineken in een dalende trend, getuige de lagere toppen en lagere bodems. De stijgende trend van de afgelopen jaren is echter nog steeds intact.

Short strangle op Heineken

We zitten dus in een correctie binnen de stijgende trend, een meer neutrale fase dus. Een mooi moment voor een short strangle, maar dan wel met brede grenzen. We kiezen voor een call 70 en een put 30 zodat het aandeel circa 40% ruimte heeft. Voor deze short strangle ontving ik voor de combinatie in totaal € 2,30.

8 dividenduitkeringen

Een nieuwe aanval op het oude recordniveau is natuurlijk mogelijk. Een verdere daling binnen de dalende trend natuurlijk ook. Vandaar deze brede grenzen. Omdat Heineken in april en in augustus vermoedelijk dividend uitkeert (€ 0,53 en € 0,36), verlaagt dit de koers. Als we kijken naar de expiratiedatum 15 december 2017, dan kunnen we 8 dividenduitkeringen verwachten.

Heineken mag met 54% stijgen

De koers zal door de dividenduitkeringen circa € 0,36 respectievelijk € 0,53 dalen. Tot de grens van € 70 is bereikt, mag Heineken in de komende jaren met 54% stijgen. Voor we in de problemen komen met de put, mag Heineken circa 39% dalen dus ook aan de onderkant geven we het aandeel veel ruimte. We komen dan overigens rond de bodem uit van 2011. Hier mag daardoor wel de nodige steun worden verwacht.

Heineken mag met 39% dalen

Mocht Heineken overigens 39% dalen, dan is er nog geen reden tot paniek. We zouden dan de aandelen kunnen laten leveren voor de uitoefenprijs van € 30 waarop we dan door de ontvangen premie van € 2,30 een korting krijgen en dus effectief rond € 27,70 de aandelen in bezit zouden krijgen.

Nettorendement 33% op jaarbasis

Voor 5 short strangles wordt door Alex, Binck en SNS een margin gevraagd van circa 2019 euro. Omdat we € 1150 ontvangen, komt de netto investering uit op € 887 na aftrek van kosten. Hierdoor is een nettorendement van 127% in 1390 dagen te behalen. In deze 4 jaar komt dat op jaarbasis neer op 33%.

Gemiddeld per maand € 25 tijdswaarde

Iedere dag ontvangen we gemiddeld € 0,81 aan tijd- en verwachtingswaarde voor het risico dat we lopen. We lopen het risico dat we de aandelen moeten kopen voor € 30 uit hoofde van de putoptie. Ook lopen we het risico dat we de stukken moeten leveren voor € 70 (afgezien van de ontvangen premie van € 2,30).

Covered strangle

Wie denkt dat Heineken een nieuw meerjarig record gaat vestigen, die zou de aandelen kunnen kopen. In combinatie met de geschreven call en put heet dat dan een covered strangle. De calls of de puts doorrollen of de positie sluiten is natuurlijk ook altijd nog een mogelijkheid.

Driepoot Heineken

Wie denkt dat Heineken wel eens zou kunnen gaan dalen, die zou van de opbrengst van de geschreven opties een putoptie kunnen kopen tussen de beide grenzen, bijvoorbeeld de HEI dec17 P 40 voor ongeveer € 3,70. In combinatie met de geschreven call en put heet dat dan een driepoot. De ontvangen premie plus nog een bedrag wordt dan geïnvesteerd, in dit geval in de put.

Rendement 56%

Je investering is beperkt. Natuurlijk moet je wel margin aanhouden voor de geschreven call. De maximale winst is het verschil tussen de beide putopties (€ 10) minus de betaalde premie (€ 2,30-€ 3,70). Het rendement komt dan uit op 213%, dat is 56% op jaarbasis, maar dan ligt het risico aan de bovenkant. Alles hangt dus af van je strategie, je visie op het aandeel, de ontwikkeling van het aandeel en het risicoprofiel.

Handleiding ‘Geld verdienen met opties’

Download de handleiding vol met geheimen hoe geld te verdienen met opties, geschreven door drs. Harm van Wijk.

+ Bonus spreadsheets waarmee je eenvoudig de beste opties kunt selecteren.

+ Extra bonus een 5%-rendementsabonnement op OptieAlert.

+ 30 dagen niet goed, geld terug garantie.

Kijk voor meer informatie op https://beleggen.com/geld-verdienen-met-opties

Ik kijk uit naar ideeën, tips en gedachten over deze bijdrage. Type ze s.v.p. in het commentaarveld onderaan de column op www.beleggen.com

Met vriendelijke groet,
BeursBulletin.nl

Drs. Harm van Wijk
www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

Harm van Wijk is directeur van BeursBulletin.nl. De auteur heeft diverse posities. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit bericht is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer.

8 antwoorden
 1. N.Schenkeveld
  N.Schenkeveld zegt:

  LS. met belangstelling volg ik iedere keer de uitleg van de optiestrategie maaaaar, op een leeftijd van 75 j is deze optie voor mij niet interessant, over 4 jaar heb ik grote kans in een bejaardenhuis te belanden (hoop het niet) maar als dat het geval is zal dit tehuis me wel scheren. Je mag daar immers maar een bepaald bedrag in het bezit hebben en de meerwaarde moet je dan zelf in de verzorging opmaken. Dus deze keer niet interessant voor mij.

  Niek

  Beantwoorden
  • Harm van Wijk
   Harm van Wijk zegt:

   Even kijken of ik de redenering kan volgen…U wilt geen rendement maken omdat u anders eventueel meer moet betalen aan de zorg waar u gebruik van gaat maken?

   En door minder rendement te maken is uw vermogen lager en zorgt het sociale stelsel er voor dat, als u het niet kan betalen, dat dan anderen, de belastingbetalers, de kosten van uw zorg betalen?

   Ik vrees toch dat ik het hier niet mee eens ben…dan zou ik nu ook geen rendement meer willen maken omdat ik dan wellicht later volledig op kosten van de belastingbetaler zou kunnen leven…

   Overigens denk ik dat er voor mij geen AOW of welke sociale zekerheid dan ook meer is…ik kies er voor om mijn geld voor mij te laten werken zodat ik zelf voor de kosten van mijn zorg kan betalen. :-D

   Beantwoorden
 2. j. janssen
  j. janssen zegt:

  Laat ik nu volgende week 83 worden……
  Ik wacht op een wat kortere looptijd.
  En wat dat scheren betreft……zelfs ik wil nog wel even wachten
  Joop

  Beantwoorden
 3. Peter
  Peter zegt:

  Geachte,
  Waarom een short strangle met vervaldatum dec 2017.
  Door de looptijd zo lang te nemen, moet u wel rekening houden met een brede spread tussen de geschreven call en de geschreven put. Dit drukt natuurlijk het rendement.

  Zelf hou ik ervan om een lange call te kopen (bijv. Call 48 dec 2016 kost circa 695 euro inclusief kosten) en dan maandelijks te schrijven (bv Call ma 49 2013 met een te ontvangen premie van circa 75 euro netto).

  Als de koers verder stijgt, dan maak ik winst op de gekochte call en dan rol ik de geschreven call door. Afhankelijk van de evolutie van het aandeel rol ik door aan dezelfde uitoefenprijs of een eenheid hoger (bvb call april 49 of call april 50).

  Een aandeel stijgt nooit in een rechte lijn, maar kronkelt. Bij een (lichte) terugval kan ik de premie van de geschreven call op zak steken.

  Zelfs al zakt de koers onder het niveau van uitoefenprijs van de gekochte call (in dit geval 49), dan betekent dit niet dat er geen premies meer op zak kunnen gestoken worden. Dan kan u simpelweg calls schrijven met een uitoefenprijs onder de 49. De premie die u kan verdienen wordt er niet kleiner om.

  Mijn doel is uiteindelijk om maandelijks een premie op zak te steken, zodat de initiële aankoopwaarde van mijn call terugverdient is.

  Daarna kan ik gewoon doorgaan met maandelijkse premies schrijven of de call verkopen en de restwaarde als winst inschrijven. Door maandelijks te schrijven verdwijnt de restwaarde veel vlugger uit de optiekoers en kan u als belegger ‘scherpere’ uitoefenprijzen hanteren.

  Ik heb hiermee heel vaak mooie resultaten mee behaalt. Het wordt wel lastig als de koers plots met 10 % stijgt. Dan duurt het soms meer dan een half jaar voor ik kan bijbenen met de geschreven call. Ook dan blijf ik maandelijks schrijven en telkens voor een uitoefenprijs kiezen die een eenheid hoger ligt. Je weet nooit dat de koers corrigeert door winstnemingen…

  Dit vergt een maandelijkse/wekelijkse opvolging van de optieportefeuille, maar voor wie graag met de beurs bezig is, kan dit alleen maar een pluspunt zijn.

  Mvg

  Peter.

  PS: deze werkwijze is optimaal voor aandelen die niet te volatiel zijn. Het is ook handig als het aandeel boven de twintig euro noteert. Hoe duurder een aandeel, hoe forser de premies. Bij aandeel van pakweg 7 euro zijn de premies lager en nemen de maandelijkse transactiekosten een te grote hap uit de premieopbrengst.

  Beantwoorden
  • Harm van Wijk
   Harm van Wijk zegt:

   Hallo Peter,

   Dank je wel voor je reactie. We nemen deze looptijd omdat je daarmee bredere grenzen kunt aanhouden en toch een mooie premie kunt verdienen. In dit geval 128% van de investering. Nettorendement 33% op jaarbasis…ik neem hier genoegen mee :-D

   Het gedekt schrijven doen we ook, maar in plaats van calls te kopen, hebben wij Sprinters Long gekocht. Hier betaal je namelijk geen tijdswaarde voor.

   Beantwoorden
  • Peter
   Peter zegt:

   Geachte,

   Ik had nog niet gedacht aan een sprinter. Moet je daar geen rente op betalen voor het aanhouden van een sprinter? Blijkbaar is dit nog altijd voordeliger dan de tijdswaarde die verloren gaat bij een gekochte call.

   Kan u mij becijferen welke sprinter long u dan zou kopen en hoeveel stuks? Misschien bestaat er een (eenvoudige) formule om te berekenen wat het tegengewicht is van 1 geschreven call Heineken in sprinters (ook 100 eenheden?).
   Kijkt u dan naar de stop loss? Of kijkt u naar de hefboom?
   Akkoord beiden gaan hand in hand…

   Bedankt alvast voor de vorige reactie op mijn inzending.

   Mvg
   Peter.

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.