Optie Trade van de Week: short strangle op Apple

Deze week krijgt u van OptieAcademy de Optie Trade van de Week gepresenteerd: een short strangle op Apple. Apple is met tickersymbol AAPL aan de Amerikaanse effecten- en optiebeurzen genoteerd.

Over Apple
In een rapport heeft Cor Wijtvliet onder meer Apple getipt. Volgens Wijtvliet puilt de schatkist van Apple uit. Daar zit maar liefst $215 miljard in. De schuldenlast komt niet verder dan $53 miljard. Het probleem voor Apple is, dat het grootste deel van dit bedrag om belastingtechnische redenen in het buitenland is geparkeerd.

Een ander probleem is, dat de beroemde en beruchte corporate raider Carl Icahn vindt dat Apple te weinig oog heeft voor de belangen van beleggers. Hij dringt er steeds weer op aan, dat er meer dividenden uitgekeerd worden. Apple is gevoelig voor deze druk en heeft beloofd de uitkering jaarlijks te verhogen.

Het zou volgens Wijtvliet ook niet onverstandig zijn als Apple het acquisitie-pad opging. De hoogtijdagen van de iPhone lijken voorbij, maar ongeveer 60% van de winst is te danken aan de iPhone. Er is dus alle reden voor om meer aandacht aan productontwikkeling te besteden. Daar schort het nu aan. Het blijft wachten op de next big thing. Het kan daarom geen kwaad om ideeën te gaan shoppen.

Het bedrijf lijkt met het idee te spelen in entertainment te gaan en daar $20 miljard aan te willen besteden. Het is beslist niet ondenkbaar, dat Apple zich opnieuw uitvindt en in 2016 de wereld verrast met een revolutionaire wending. Dat neemt niet weg, dat een succesvolle introductie van de iPhone 7 sowieso voor veel rust onder beleggers kan zorgen. Los daarvan blijft het vermogen van Apple om vrije kasstromen en winsten te genereren enorm. Voor 2016 schat de markt de vrije kasstromen op ruim $52 miljard.

Apple heeft bovendien veel oog voor de belangen van de belegger. Het biedt een dividendrendement van ongeveer 2% en daarnaast loopt er een programma voor terugkoop van eigen aandelen met een waarde van meer dan 0 miljard.

Op maandag 25 april nabeurs publiceert Apple de resultaten over het eerste kwartaal. Meer informatie vindt u op de corporate website van Apple: http://investor.apple.com/index.cfm

De fundamentele analyse desk van OptieAcademy heeft de volgende kengetallen gevonden.

Kengetallen:

– Marktkapitalisatie: $587 miljard.
– Omzet: $235 miljard.
– Dividendrendement: 2%.
– Koers/winst-verhouding (forward): 10,6.
– PEG (koers/winst/groei)-ratio: 0,94.

De ‘PEG ratio’ wordt berekend door de koers/winst-verhouding te delen door het groeipercentage van de winst-op-jaarbasis. Stelregel: hoe lager de ‘PEG-ratio’, hoe beter.

Daggrafiek Apple

Daggrafiek Apple

Op bijgaande grafiek is duidelijk te zien dat Apple (tickersymbol AAPL) de afgelopen jaren in een brede trading range van fluctueert. Begin dit jaar daalde het aandeel en testte daarmee succesvol de steunzone rond $90. Vervolgens veerde het aandeel op en is inmiddels bijna aanbeland bij de dalende weerstandslijn die binnenkomt op $110.

Het aandeel kent een stevige steunzone rond $90 en aan de bovenkant ligt weerstand rond $110. De 10, 20, 40 en 47-voortschrijdende gemiddelden zijn al geruime tijd dalend tot vlak en zorgen voor weerstand. De koers van Apple noteert inmiddels boven de korte (10 en 20) gemiddelden, maar onder de lange (40 en 47) gemiddelden wat voor ons voldoende reden is om een neutrale positie in te nemen, middels een short strangle.

Steun- en weerstandsniveaus
Eerste weerstand: $109,43.
Tweede weerstand: $115,39.
Eerste steun: $100,15.
Tweede steun: $92,39.

Short Short Strangle op Apple
Op basis van de chart en het rapport van Cor Wijtvliet zien we kansen in dit techfonds en reiken een short strangle op Apple met april-opties die op 22 april expireren. Deze opties lopen dus net af voordat de cijfers op maandag 25 april nabeurs worden gerapporteerd door Apple:

Wat is een Short Strangle?
Bij de optiestrategie short strangle wordt zowel een put als een call met dezelfde expiratiemaand geschreven met niet gelijke uitoefenprijzen. Een ezelsbruggetje hierbij is dat de ng in strangle staat voor ‘niet gelijk’.

Short Strangle Apple

Short Strangle profiel

We kiezen voor een 92/115-short strangle voor april (22 april expiratiedag) waarvoor we in totaal $70 ($1*0,70) per strangle aan premie kunnen ontvangen. We zijn derhalve tot de expiratie de plicht aangegaan om enerzijds 100 aandelen af te nemen voor $92 per aandeel respectievelijk te leveren voor $115 per aandeel. We hoeven echter niet tot expiratie te blijven zitten en kunnen deze positie ook ervoor sluiten of aanpassen.

De transactie luidt bij een koers van circa $105,92:
We verkopen: Open Sell 1 AAPL APR22 115 Call @ $0,40 (ontvangen).
We verkopen: Open Sell 1 AAPL APR22 Put @ $0,30 (ontvangen).

Na uitvoering luidt de positie als volgt:
Short: 1 AAPL APR22 115 Call .
Short: 1 AAPL APR22 92 Put.

Scenario op 22 april-expiratie
We kunnen 2 break-even-points berekenen op expiratie: $91,30 ($92-$0,70) respectievelijk $115,70 ($115+$0,70).

Maximale winst
De maximale winst bedraagt De maximale winst bedraagt De maximale winst bedraagt De maximale winst bedraagt De maximale winst bedraagt De maximale winst bedraagt De maximale winst bedraagt De maximale winst bedraagt De maximale winst bedraagt De maximale winst bedraagt De maximale winst bedraagt De maximale winst bedraagt De maximale winst bedraagt De maximale winst bedraagt De maximale winst bedraagt De maximale winst bedraagt De maximale winst bedraagt De maximale winst bedraagt De maximale winst bedraagt De maximale winst bedraagt De maximale winst bedraagt $0,70*100 = $70 per short strangle als het aandeel in april tussen $92 en $115 expireert,70*100 = per short strangle als het aandeel in april tussen en 5 expireert,70*100 = per short strangle als het aandeel in april tussen en 5 expireert,70*100 = per short strangle als het aandeel in april tussen en 5 expireert,70*100 = per short strangle als het aandeel in april tussen en 5 expireert,70*100 = per short strangle als het aandeel in april tussen en 5 expireert,70*100 = per short strangle als het aandeel in april tussen en 5 expireert,70*100 = per short strangle als het aandeel in april tussen en 5 expireert,70*100 = per short strangle als het aandeel in april tussen en 5 expireert,70*100 = per short strangle als het aandeel in april tussen en 5 expireert,70*100 = per short strangle als het aandeel in april tussen en 5 expireert,70*100 = per short strangle als het aandeel in april tussen en 5 expireert,70*100 = per short strangle als het aandeel in april tussen en 5 expireert,70*100 = per short strangle als het aandeel in april tussen en 5 expireert,70*100 = per short strangle als het aandeel in april tussen en 5 expireert,70*100 = per short strangle als het aandeel in april tussen en 5 expireert,70*100 = per short strangle als het aandeel in april tussen en 5 expireert,70*100 = per short strangle als het aandeel in april tussen en 5 expireert,70*100 = per short strangle als het aandeel in april tussen en 5 expireert,70*100 = per short strangle als het aandeel in april tussen en 5 expireert,70*100 = per short strangle als het aandeel in april tussen en 5 expireert. Dit lijkt ons een voldoende ruime range om winst te kunnen halen.

Verlies
Verlies wordt geleden als Apple te ver ‘uit de band springt’, zijnde $100 per punt daling onder de $91,30 respectievelijk $100 per punt stijging boven $115,70.

Altijd stop-loss hanteren
We adviseren desalniettemin altijd om een stop-loss te hanteren, oftewel bepaal een niveau waaronder u beslist de geschreven put optie terugkoopt, om zo uw risico te beperken. Dat kan zijn door een hard stop-loss-niveau in de te nemen, bijvoorbeeld bij een doorbraak van het steunniveau rond $92 respectievelijk weerstandsniveau rond $110 of wellicht eerder.

U hoeft de geschreven opties natuurlijk niet tot het einde van de looptijd aan te houden. U kunt iedere beursdag altijd uw opties sluiten, mocht uw visie opeens veranderen. Als u vragen heeft, kunt u uiteraard contact met ons opnemen.

We zijn ons ervan bewust dat het handelen in opties niet eenvoudig is. Vandaar dat wij speciaal voor beleggers met weinig tot geen optie-ervaring een Opleidingstraject Opties hebben ontwikkeld, dat in april wederom van start gaat. Voor de snelle beslissers zijn er nog enkele plaatsen beschikbaar.

Opleidingstraject Opties
Het Opleidingstraject Opties is een intensief en exclusief coachingsprogramma, waarbij u wordt begeleid door ervaren optiehandelaren. Aan de hand van seminars, webinars, persoonlijke coachingsessies en case studies, gaan we aan de slag om van u een betere optie belegger te maken.

Voordelen Opleidingstraject Opties

  • Coaching door professionele optiehandelaren
  • Individuele begeleiding
  • Kleine groep tot 12 personen voor ‘optiemale’ begeleiding
  • Praktijkgericht, vanuit de basis
  • Veilig leren optie beleggen
  • Grote verliezen vermijden, valkuilen omzeilen
  • Winstgevende optiestrategieën toepassen
  • Met gecalculeerd risico winst behalen

Voor meer informatie verwijzen we u naar onze website: http://optieacademy.nl/opleidingstraject-opties/
Als u vragen heeft, kunt u uiteraard contact met ons opnemen.

E-mail: [email protected]
Website: http://optieacademy.nl/?ref=1

Disclaimer
Het OptieAcademy-team heeft (nog) geen positie in
Apple. Posities kunnen wijzigen al naar gelang de marktomstandigheden. Volgers van onze OptieActief-portefeuilles worden uiteraard op de hoogte gesteld van de mutaties van posities die in deze portefeuilles worden ingenomen danwel gesloten. De auteurs leveren bijdragen op persoonlijke titel. De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.