,

15,5% rendement met Royal Dutch Shell

Royal Dutch Shell in dalende trendRoyal Dutch Shell (RDS) staat niet bekend als een aandeel dat jaarlijks een zeer hoog rendement oplevert. Toch kunt u met een optiestrategie in combinatie met de aandelen een leuk rendement genereren. Een jaarrendement van 15,5% is haalbaar met covered straddles. 

Covered straddle

Een covered straddle is een combinatie van ‘gedekt calls schrijven’ met geschreven putopties. Of aandelen met een straddle, een put en call met dezelfde uitoefenprijs en looptijd, wat op hetzelfde neerkomt. Bijgedekt calls schrijven, dienen de aandelen als dekking voor de geschreven calls waardoor het risico wordt beperkt. 

Verplichting

Bijeen geschreven call gaat u de verplichting aan om de aandelen te leveren. Bijeen geschreven put gaat u de verplichting aan om de aandelen te kopen. Voor deze verplichtingen ontvangt u een premie voor zowel de call als voor de put. In combinatie met de ontvangen dividenden levert dit een aardig rendement op. 

5,4% dividendrendement

Stel dat u 1000 aandelen Royal Dutch Shell (RDS) koopt voor € 24,97 per aandeel. U kunt dan rekenen op circa 5,4% dividendrendement. Dat is natuurlijk aardig en veel meer natuurlijk dan een spaarrekening of een staatsobligatie, maar met opties wordt het pas echt interessant. 

Lange termijn stijgende trend

Welke straddle wordt gekozen, hangt natuurlijk af van uw risicoprofiel en uw visie op de onderliggende waarde. Ik vind, gezien de lange termijn stijgende trend en het opveren rond € 24 de short straddle december 2013 met uitoefenprijs € 24 interessant. 

Calloptie RDS DEC 2013 24

Stel, u schrijft (verkoopt) op 1000 aandelen RDS 10 callopties RDS DEC 2013 met uitoefenprijs 24. U ontvangt dan momenteel circa € 1,60 per contract. U ontvangt dan € 1600 (€ 1,60*10*100) waarmee u de verplichting aan gaat om (1000 aandelen) RDS te leveren voor € 24 per aandeel tot de expiratie op de derde vrijdag van december 2013. 

Putoptie RDS DEC 2013 24

Daarnaast schrijft u 10 putopties RDS DEC 2013 met uitoefenprijs 24 voor circa € 1,28 per contract. U ontvangt dan totaal € 2880 ((€ 1,60 + €1,28) * 1000) Deze € 2,88 per aandeel komt dan bovenop het dividend, onder voorwaarde dat het aandeel op de derde vrijdag van december 2013 boven € 24 noteert. Hoe waarschijnlijk is dat? Op Bloomberg komen we de volgende cijfers tegen: 

Koers € 24,97

Dividendrendement (Dividend Yield Annualized) 5,4%

Koers-winst (Estimated P/E (12/2013))          7,81 

Lage koers-winstverhouding en hoog dividendrendement

We kunnen dus niet stellen dat het aandeel nu enorm overgewaardeerd is, gezien de lage koers-winstverhouding en het hoge dividendrendement. Zeker gezien het feit dat RDS als een van de weinige aandelen het dividend nooit heeft verlaagd en daarom tot de dividendaristocraten kan worden gerekend. 

Risico’s

Zekerheden zijn er echter niet, dus we moeten ook kijken naar de risico’s. We hebben immers wel putopties geschreven en de aandelen in bezit dus als het aandeel daalt, dan doet dit dubbel pijn. Het risico dat we verlies maken als het aandeel stijgt door de geschreven calls is echter volledig afgedekt door de aandelen. Het risico zit dus in het zuiden. 

Lagere toppen en lagere bodems

Als we kijken naar de lange termijn grafiek, dan zien we ook dat het aandeel sinds 2000 lagere toppen en lagere bodems vormt en dat het aandeel nu aan de bovenzijde van deze dalende trend zit. In combinatie met het einde van de kwartaalcyclus, die het meest negatief is, is een nieuwe daling niet uit te sluiten.

Royal Dutch Shell veert op

Het break- even punt ligt op € 23,04. Mocht het aandeel duidelijk door de steun rond € 24 breken, dan is dus het wel raadzaam om actie te ondernemen.

RDS     dec-13           € 24,00

Aandeel bij koop       € 24,97

Aand. bij verkoop     € 24,00

Waarde call optie     € 1,60

Waarde put optie     € 1,28

Dividend 2013 € 1,20

Aantal jaren   0,82

Rendement per jaar  15,5%

Break-even koers     € 23,04

Begin investering      € 22.197,45

Opbrengst aandeel   € 24.000,00

Totale opbrengst      € 24.986,30

Handleiding Geld verdienen met opties

Meer strategieën zoals deze vindt u in de handleiding Geld verdienen met opties. Download op https://beleggen.com/geld-verdienen-met-opties de handleiding vol met geheimen hoe geld te verdienen met opties. U ontvangt tevens als bonus Excel spreadsheets, waarmee u eenvoudig de beste opties kunt selecteren. Met mijn ‘30 dagen niet goed, geld terug garantie’ loopt u geen enkel risico.

OptieAlert

Optiestrategieën worden per e-mail en sms verstuurd aan de abonnees van www.optiealert.nl BeursBulletin hanteert voor deze portefeuille een systeem dat uniek is in de beleggingswereld. U betaalt hier niet voor een periode maar voor het behaalde rendement. Ga voor meer informatie naar www.optiealert.nl.

Ik kijk uit naar ideeën, tips en gedachten over deze bijdrage. Type ze s.v.p. in het commentaarveld onderaan de column op www.beleggen.com

Drs. Harm van Wijk

www.beursbulletin.nl

2 antwoorden
 1. jh vinke
  jh vinke zegt:

  De strategie kan ik wel volgen ,echter hoe je aan een totale opbrengst van 24.986,30 komt is me niet duidelijk.Kan dit wat uitgebreider worden uitgelegd en onderbouwd?
  Alvast bedankt,Henk Vinke

  Beantwoorden
 2. Harm van Wijk
  Harm van Wijk zegt:

  Hallo Henk,

  De 24.000 is de opbrengst van de aandelen en het restant is het dividend, uitgaande van 1,20 euro per jaar over de resterende 0,8 jaar.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.