171% rendement met Arcelor Mittal

rendement met Arcelor MittalArcelor Mittal is sinds het begin van dit jaar teruggevallen van € 13,755 naar net boven € 10. Hiermee werd het meerjarig dieptepunt verder aangescherpt. Arcelor Mittal is tweemaal opgeveerd rond dit niveau en de kans bestaat dat dit nu opnieuw gebeurt. Door de hoge bewegelijkheid en de forse daling wordt veel premie betaald voor opties. Ideaal dus voor het schrijven van opties.

Volgende steun rond € 0,90

Een waarschuwing is natuurlijk wel op zijn plaats. Mocht de koers van Arcelor Mittal toch door deze steun breken, dan vinden we de volgende steun rond € 0,90. Hier werd in 2001 een bodem gevormd. Beleggers hebben al een wilde rit in de achtbaan achter de rug en de vraag is dus wat hen nog meer te wachten staat.

Positieve divergentie

Arcelor Mittal laat positieve divergentie zien: een lagere bodem in de koers en een hogere bodem in de koopkrachtindicator RSI. Dit zou er op kunnen duiden dat er een bodem in de maak is. De verkoopkracht neemt immers af.

Aankoop van callopties

Het risico is natuurlijk wel fors wanneer de koers in een dalende trend zit. In plaats van het kopen van de aandelen, kan ook gekozen worden voor de aankoop van callopties. Mocht de koers dan verder dalen, dan verlies je alleen de premie van de opties.

Schrijven van putopties

Het nadeel is echter dat doorde daling de premiesvande opties fors zijn opgelopen. En als iets duur is, dan verkoop ik het liever. Voor wie het aandurft, kan dan ook kiezen voor het schrijven van putopties. In het ergste geval krijg je dan de aandelen geleverd tegende uitoefenprijs. De aanschafis echter voordeliger door de ontvangen optiepremie.

171% rendement

Wij kiezen voor de mei put met uitoefenprijs 10 euro. We ontvangen momenteel circa € 0,35. We moeten wel rekening houden met $ 0,20 dividend op 10 mei, zodat de openingskoers op ex dividend datum circa € 0,15 lager staat. Voor 10 contracten moeten we circa € 1200 aan margin aanhouden, zodat we een rendement kunnen berekenen van € 25% in 1,74 maanden. Op jaarbasis is dit 171% rendement.

Belangrijke steungrens

Rond € 10 ligt een belangrijke steungrens. Als de koers van Arcelor Mittal onder € 10 expireert, dan kopen we de aandelen voor € 10 minus de ontvangen premie dus voor € 9,65 (€ 10 minus € 0,35). Als de koers van Arcelor Mittal boven € 10 expireert, dan is de ontvangen premie verdiend. Op Bloomberg komen we de volgende cijfers tegen:

Koers € 10,55

Dividendrendement (Dividend Indicated Gross Yield)       1,46%

Koers-winst (Estimated P/E (12/2013)      20,2617

16 keer de winst

Op Bloomberg zien we dat Arcelor Mittal momenteel een P/E Ratio (koers-winstverhouding) heeft van 20. Beleggers betalen dus 20 keer de winst voor het aandeel. Het dividendrendement is op dit moment niet meer dan 1,46%. Op basis hiervan kunnen we stellen dat Arcelor Mittal niet voor het dividend hoeft te worden gekocht.

Premies voor opties

De ‘covered straddle’ die we in september 2012 hebben opgezet, staat ondanks dat de koers van het aandeel is gedaald, op een kleine winst. Zolang Arcelor Mittal niet onder € 8,78 ((€ 12,05 + € 10,00 – € 3,12 – € 1,38) / 2) daalt, is er niets aan de hand. Het aandeel mocht dus circa 27% dalen. Dat is dus het voordeel van het schrijven van opties. Zie https://beleggen.com/arcelor-mittal-met-314-rendement/

Covered straddle

Als we de aandelen geleverd krijgen op 10 euro, dan kunnen we deze aandelen natuurlijk gebruiken om hier weer een ‘covered straddle’ mee op te zetten. We hebben dan de aandelen met een korting gekocht. In feite krijgen we zo dus een tweede kans.

Conclusie

We kunnen dus gebruik maken van de daling van het aandeel Arcelor Mittal. Als we uitgaan van de verkoop van puts Arcelor Mittal op mei 2013 met als uitoefenprijs 10, dan is het verwachte netto rendement op jaarbasis circa 171%. Vanwege het hoge rendement spreekt het voor zich dat het risico fors is.

Spreekt deze strategie u aan? Wat zou u nog willen toevoegen? Ik kijk uit naar uw ideeën, tips en gedachten. Type ze s.v.p. in het commentaarveld onderaan de column.

Drs.Harm van Wijk

www.beursbulletin.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.