200.000 huiseigenaren met betalingsproblemen

200.000 huiseigenaren met betalingsproblemenIn Nederland dreigt een tsunami van huisuitzettingen en gedwongen verkopen van woningen. Circa tweehonderdduizend gezinnen komen hun hypotheekverplichtingen al maanden niet meer na, waarvan 10% langdurig.

Vic van Heeswijk is notaris in Rotterdam en is betrokken bij 30% van alle executieveilingen. De notaris vreest dat banken de probleemgevallen niet veel langer verborgen kunnen houden. “Dit probleem treedt vandaag of morgen in volle omvang naar buiten”, meldde hij aan het Parool.

Het aantal te koop staande woningen is in september 2011 sterk gestegen, zo meldt Huizenzoeker.nl. Op Jaap.nl staan momenteel 304.073 huizen te koop. In het derde kwartaal werden 22.767 huizen verkocht volgens de NVM. Dit is 4% meer dan vorig jaar, dankzij de verlaging van de overdrachtsbelasting. Indien er nog 200.000 huizen aan de bestaande voorraad worden toegevoegd, duurt het ruim 5,5 jaar voor dat deze woningen allemaal zijn verkocht. De vraag is natuurlijk wat het effect van dit stuwmeer is voor de gemiddelde vraagprijs van € 249.000 en natuurlijk het effect op de balans van de banken.

In de VS staan de huizenprijzen ook nog steeds onder druk, met natuurlijk een effect op de aandelenkoersen. De S&P500 bereikte in oktober een laagste koers van 2011 onder 1100 punten, maar veerde vervolgens hard op. Inmiddels worden de toppen van augustus en september aan een test onderworpen. Het feit dat het 50 daags voortschrijdend gemiddelde onder het 200 daags gemiddelde is gedoken, geeft aan dat er een ‘death cross’ heeft plaatsgevonden. Dit verkoopsignaal voorspelt niet veel goeds voor de Amerikaanse aandelenmarkt.

De Dow Jones steeg begin oktober, vanaf het dieptepunt van 2011, ruim 1000 punten. De ‘moeder aller indices’ heeft daarmee een deel van de val in juli en augustus gecorrigeerd. Deze stijging was krachtig, wat bemoedigend is. De vraag is echter of er voldoende kracht is om uit de dalende trend te breken. De Nasdaq liet tevens een sterk herstel zien, na een nieuw dieptepunt van dit jaar, maar de dalende trend van de afgelopen maanden blijft intact. De Amerikaanse technologie-index wist zelfs de top van september te passeren en de Nasdaq 100 heeft zelfs de aanval geopend op het meerjarige hoogste punt. Maar kunnen de grote technologieaandelen de rest van de markt op sleeptouw nemen?

Euro op zoek naar de bodem

Euro op zoek naar de bodemDe Europese Centrale Bank (ECB) kan worden omgedoopt tot Europese Vuilnisbank (EV), aangezien nog steeds Griekse, Ierse, Portugese, Italiaanse en Spaanse staatsobligaties worden opgekocht omdat niemand die anders wil hebben. De ECB heeft al voor meer dan € 165 miljard rommelobligaties opgekocht. Wellicht komen daar binnenkort ook de obligaties van Frankrijk en België bij. Het vertrouwen in de euro staat onder druk omdat de Europese politici het maar niet eens kunnen worden over een oplossing van de crisis. Sarkozy en Merkel wilden woensdag na afloop van hun spoedoverleg geen commentaar geven, hetgeen niet bemoedigend is. De euro/dollar knalde door de stijgende steunlijn en is op zoek naar een nieuwe bodem.

Goud consolideert in stijgende trend

Goud consolideert in stijgende trendDe mondiale effectenbeurzen daalden de afgelopen maanden scherp, waarbij beleggers hun toevlucht zochten tot vluchthavens zoals goud. Het resultaat is een recordniveau op $ 1900, dat in september werd bereikt. Goud viel vervolgens terug en vormde eind september een hogere bodem, wat kan worden aangeduid als een consolidatie binnen de stijgende trend. Goud presteert al langer dan een decennium aanzienlijk beter dan aandelen. De waarde van valuta wordt steeds meer uitgehold door onder meer de acties van de Fed en de ECB, die de geldpersen in de hoogste versnelling hebben gezet. De Fed kondigde aan om ‘tot minstens 2013’ de rente rond nul te houden, evenals Japan dat jaren heeft gedaan. Goud kan van deze ‘zirp’-situatie, oftewel ‘zero interest rate policy’, profiteren. In september kondigde de Fed ‘Operation Twist’ aan waarbij voor circa $ 400 miljard aan langlopende staatsleningen zal worden opgekocht, terwijl kortlopend staatspapier zal worden verkocht.

Eurostoxx50 test stijgende steunlijn 

 Eurostoxx50 test stijgende steunlijn
De Eurostoxx50 bereikte in februari weliswaar een meerjarig recordniveau, maar gleed vervolgens bergafwaarts. De brede Europese index kwam, mede vanwege de aanhoudende Europese schuldencrisis, aanzienlijk onder druk te staan. De Eurostoxx50 bereikte in september een meerjarig dieptepunt, maar veerde op zodat sprake is van een opleving binnen de dalende trend. De index zit momenteel ingeklemd tussen de stijgende steunlijn vanaf het dieptepunt en de dalende weerstandslijn vanaf de toppen in juli. De RSI laat in combinatie met de index evenwel een gevaarlijk ‘negatieve reversal’-patroon zien: lagere toppen in de index gepaard gaande met hogere toppen in de koopkrachtindicator. De RSI beweegt bovendien nog in de ‘bear range’ (onder 60%), waardoor het gevaar op een verdere daling zeker nog niet is geweken.

De DAX bereikte in september een dieptepunt voor dit jaar onder 5000 punten. Het is bemoedigend dat de index niet meer onder de 5000-puntengrens daalde en de afgelopen weken zelfs hogere ‘lows’ vormde. De Franse CAC40 leefde ook sterk op, maar de top van 1 september kon nog niet worden gepasseerd. De vraag is wat Sarkozy en Merkel aankomend weekend gaan melden over de redding van de banken en de landen die in de problemen zitten. Wordt het een Eurotop of weer een Euroflop?

Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
www.beleggen.com
 
Drs. Harm van Wijk

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.