Shell: 21 procent rendement

RDS kwartaal

Shell

Shell is de afgelopen maanden fors gedaald en dat heeft er in ieder geval voor gezorgd dat de premies op opties weer wat zijn opgelopen. En nu Royal Dutch Shell is opgeveerd van de bodem van dit voorjaar, is er een belangrijke bodem gevormd, waardoor een herstel mogelijk wordt. Tijd voor een short straddle in combinatie met de aandelen.

Shell belangrijke steun

RDS veerde op rond de steun van € 21,50, waar in mei en juni een belangrijke bodem werd gevormd. RDS heeft de afgelopen maanden flinke klappen gekregen door de daling van de olieprijs. Royal Dutch Shell daalde van € 25 naar € 21,50, circa 14% in een maand.

Shell daggrafiek

Geen paniek

Er is geen reden tot paniek, maar wel reden om voorzichtig te blijven. Het feit dat de bodem rond € 21,50 stand hield, is natuurlijk bemoedigend. Door de opleving lijkt er op weekbasis een cyclusbodem te zijn gevormd. Dit zou de komende weken voor wat herstel kunnen zorgen.

RDS week

Mooie kans

Nu de premies wat zijn opgelopen en er een bodem lijkt te zijn gevormd, komen we weer in actie. Soms moet je dus geduld hebben tot de markt weer kansen biedt. Kansen doen zich namelijk altijd voor. Zo zagen we donderdag een mooie kans om een short straddle op te zetten in combinatie met het kopen van aandelen Royal Dutch Shell.

Donderdag verstuurden we daarom het bericht:

OptieAlert: wij kopen 100 aandelen RDS voor circa 21,70 en (openingverkoop) 1 call en put MRT 20 (short straddle) en ontvangen als combi circa 3.33 euro.

Finodex-RDS_met_short_straddle

Onder 20 euro

Indien RDS onder € 20 daalt, dan moeten wij waarschijnlijk aandelen Royal Dutch Shell kopen voor € 20. Omdat wij echter € 3,33 hebben ontvangen aan premie, kopen wij dus de aandelen met korting. We betalen dan € 20 minus € 3,33 is € 16,67. Dit geeft onze dus een behoorlijke buffer in het geval van een daling.

Verlagen van de gemiddelde aankoopprijs

De aandelen kochten wij voor € 21,95 (slotkoers van donderdag). In het geval van een daling kopen wij het tweede deel voor € 16,67. Onze gemiddelde aankoopprijs zou dan uitkomen rond € 19,30. Hier ligt dus ons break-evenpoint. RDS kan dus circa 10% dalen voordat wij in de problemen komen.

Een lager break-evenpoint

Overigens hoeven we niet gelijk in de problemen te komen. Omdat we deze strategie hebben opgezet met een beperkt aantal aandelen, zijn we in staat om dit spelletje nog een keer op te zetten. In plaats van 100 aandelen, kunnen we dit dan met 200 aandelen doen. Door de ontvangen premie verlagen wij ons break-evenpoint opnieuw.

Verlagen van de aankoopprijs

Zolang wij in staat zijn om opnieuw een call en een put te schrijven op de aandelen die wij dan in bezit hebben, verlagen wij hiermee onze aankoopprijs. Op het moment dat de koers van Royal Dutch Shell op expiratiedatum boven de uitoefenprijs van de call staat, leveren wij de aandelen en realiseren wij een mooie winst.

Twee voorwaarden

Er zijn dus twee voorwaarden: de koers van Royal Dutch Shell zal vroeg of laat boven de uitoefenprijs van de call moeten komen, zodat wij met winst van onze aandelen af komen en we zullen voldoende kapitaal achter de hand moeten hebben om in het geval van een daling de aandelen te kunnen kopen.

Kleine positie

We beginnen dus met een kleine positie van 100 aandelen. In het geval van een daling verdubbelen wij naar 200 aandelen. Mocht de koers van Royal Dutch Shell verder dalen, dan zetten wij deze strategie op met 400 aandelen, 800 aandelen, et cetera. Belangrijk hierbij is natuurlijk dat Royal Dutch Shell niet onder de belangrijke steun komt van € 16.

Verlagen van ons break-evenpoint

Rond € 16 is de koers van Royal Dutch Shell in 2003, 2009 en 2015 opgeveerd. Omdat wij verwachten dat de koers van RDS boven deze steun blijft, durven wij dit spel te spelen. We verlagen immers de eerste maal ons break-evenpoint van € 21 naar € 19. Bij vergelijkbare premies, verlagen wij daarna ons break-evenpoint naar € 17 en eventueel naar € 15.

Verdubbelen van de positie

Wanneer de koers van Royal Dutch Shell opveert, zullen alle aandelen worden opgevraagd, en kunnen wij het spel opnieuw gaan spelen. We beginnen dan opnieuw met 100 aandelen, die eventueel kunnen verdubbelen naar 200 aandelen, 400 aandelen en 800 aandelen.

Boven de uitoefenprijs

We schrijven bewust een call en een put met een uitoefenprijs onder de huidige koers. Wanneer de koers van Royal Dutch Shell op de expiratiedatum boven de uitoefenprijs staat, dan zullen de aandelen worden opgevraagd. We realiseren op dat moment een mooie winst die bestaat uit de ontvangen premie en het dividend.

Break-evenpoint berekenen

Zoals in de grafiek te zien is, maken we winst wanneer de koers boven de uitoefenprijs expireert. Ons break-evenpoint kunnen we berekenen door de aankoopkoers op te tellen bij de uitoefenprijs waarvan wij de ontvangen premie aftrekken.

Aandelen met een stijgende trend

Omdat we dit spel een aantal malen kunnen spelen, is dit interessant om op te zetten bij aandelen waarvan wij verwachten dat deze (vroeg of laat) zullen opveren. Dit spel werkt natuurlijk niet bij aandelen die in een duidelijke dalende trend zitten. Bij Fortis, De Telegraaf (TMG) of SNS, zou dit spel natuurlijk niet hebben gewerkt. Omdat ik verwacht dat Royal Dutch Shell nog wel een aantal jaren zal blijven bestaan, en er een duidelijke steun in de markt ligt rond € 16, durf ik dit wel aan.

De tijd werkt in ons voordeel

Tot de 3de vrijdag van maart is nog ruim een half jaar, dus op jaarbasis komt het rendement dan uit op 20,8% rendement na aftrek van kosten zolang de koers boven € 20 blijft, dus niet verder dan circa 10% daalt. Dagelijks verdampt er premie, dus de tijd werkt in ons voordeel.

excel-RDS_met_short_straddle

Nettowinst van circa € 5200

Het nettoresultaat van OptionAlert / OptieAlert staat voor 2016 inmiddels rond 26 % winst. In euro’s uitgedrukt is dat een nettowinst van circa € 5200. Normaal gesproken gebruiken wij in deze portefeuille alleen opties op de AEX. Vanwege de lage optiepremie en de mooie kans die Royal Dutch Shell ons biedt, hebben wij ditmaal voor deze constructie gekozen.

Werk uit handen

Sinds enkele jaren bieden we de mogelijkheid om voor u de transacties uit te voeren. Het normale tarief voor deze dienstverlening is 49 euro per maand per portefeuille, maar klanten van www.OptionAlert.nl ontvangen deze dienst gratis en betalen alleen de transactiekosten.

Lynx

Het enige dat u hoeft te doen, is u aan te melden bij TradersWinkel. U ontvangt dan een pakket van Lynx voor het openen van een effectenrekening. Na het storten van 20.000 euro wordt de rekening gekoppeld en loopt u mee met de gekozen portefeuille.

OptionAlert Indices

Een Optie-systeem gebaseerd op short opties/short-strangle/” title=”strangle”>strangle opties op diverse indices zoals de DAX, CAC40, DAX30, Russel2000, S&P500 met een modelportefeuille van 20.000 euro.

http://www.traderswinkel.nl/traders/harm-van-wijk/optionalert-indices/

Procedure

Hoe kunt u mee meedoen?

-1- U opent een TradersWinkel Lynx rekening.

-2- Minimaal benodigd Kapitaal op deze rekening: 5.000 respectievelijk 20.000 euro

-3- Kosten deelname: 49, – euro per maand/per 20.000 euro (deze vervallen als u klant bent bij OptionAlert)

Ik ben zeer benieuwd naar wat u hier van vindt. Type uw reactie s.v.p. in het commentaarveld onderaan de column op www.beleggen.com

Met vriendelijke groet,

Drs. Harm van Wijk

Harm van Wijk is directeur van BeursBulletin.nl. De auteur heeft diverse posities. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit bericht is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.