27% rendement met Total

dividend_total

Rendement met Total

Rendement met Total: wist u dat met het Franse Total een fraai 27% rendement kan worden behaald? Dat kan door aandelen Total te kopen en daarop opties te schrijven. Hieronder leg ik stap voor stap uit hoe en wat de gevolgen zijn van een daling, het gelijk blijven van het aandeel of een stijging van Total.

Total op 3 na grootse aardolie- en gasonderneming ter wereld

Total kent u misschien van de tankstations langs de weg. Maar wist u dat Total Groep in beurswaarde de op 43 na grootste onderneming ter wereld is? En de 3 na grootse aardolie- en gasonderneming ter wereld (na Exxon Mobile, Royal Dutch Shell en China Petroleum).

Rendement met Total

Belangrijke speler

Total is in meer dan 130 landen met wereldwijd 17.000 tankstations en bijna 100.000 medewerkers is het een belangrijke speler. Total SA is een Franse naamloze vennootschap die in Frankrijk werd opgericht in maart 1924 en is genoteerd aan de beurs in Parijs, Londen, Brussel en New York.

18 keer de winst

Op Bloomberg zien we dat Total momenteel een P/E Ratio (ttm) (koers-winstverhouding) heeft van 18. Beleggers betalen dus 18 keer de winst voor het aandeel. Het dividendrendement (Dividend Yield Annualized (EUR)) is op dit moment niet minder dan 5,39%. Op basis hiervan kunnen we stellen dat Total tot de aandelen van de Euronext 100 en de Next 150 behoort met het hoogste dividendrendement.

Afgelopen 17 jaar weinig gestegen

Total maand

De afgelopen 17 jaar is de koers weinig is gestegen. Toch kwam het rendement, door het hoge dividend over de afgelopen 15 jaar uit op circa 5,85% per jaar, terwijl een investering in de CAC40 over deze periode uit kwam op 7,39% per jaar. Dat kan echter beter. Zie http://performance.morningstar.com/stock/performance-return.action?t=FP&region=fra&culture=en-US

TR_total

Rendement met Total: premies voor opties

Door de daling in 2017 kan meer uit dit aandeel worden gehaald. Het dividendrendement is opgelopen en de premies voor opties zijn iets gestegen. Zo ontvangt u op het moment van schrijven voor de call juni 46 een premie van € 1,85 en voor de put juni 46 een premie van € 3,55. Totaal ontvangen we dus € 5,40 voor deze ‘straddle’. Onderstaand de scenario’s m.b.t. de strategie waarmee je rendement met Total behaald.

Wat als het aandeel daalt?

Wat nu als het aandeel Total tot aan de derde vrijdag van juni daalt? Omdat we zowel de optiepremie voor de call als de put ontvangen, hebben we een buffer. Zolang Total niet onder € 43,21 ((€ 45,81 + € 46,00 – € 1,85 – € 3,55) / 2) daalt, is er niets aan de hand. Bovendien ontvangen we waarschijnlijk december, maart en juni nog driemaal dividend. Totaal kunnen we dus nog circa € 1,86 aan dividend verwachten. Het risico wordt daardoor beperkt.

Waarschuwing

Als u denkt dat de energiesector de komende tijd weer wat kan opkrabbelen, dan is het mogelijk om met dit aandeel 27% rendement te maken. Dit is dan natuurlijk niet zonder risico, dat mag duidelijk zijn! Maar voor de zekerheid een waarschuwing: weet wat je doet en overzie de consequenties (overigens geldt dit voor bijna alle dingen in het leven…)

Wat als het aandeel gelijk blijft?

En wat nu als het aandeel Total tot aan de derde vrijdag van juni min of meer gelijk blijft? De premie die we ontvangen voor de opties, is dan volledig verdiend en het dividend kunnen we ook opstrijken. We kunnen dan € 1,86 aan dividend optellen bij de reeds ontvangen € 5,40 aan premie. Totaal is dat dus € 7,26 per aandeel Total. De investering is € 45,81 minus de ontvangen € 5,40 aan premie is € 40,55. Het rendement komt daardoor uit op 27% voor de komende ruim 8 maanden.

Wat als het aandeel stijgt?

En wat nu als het aandeel Total tot aan de derde vrijdag van juni stijgt? Omdat we de aandelen in bezit hebben, maken we ons daar geen zorgen over. De call zal evenveel in waarde stijgen als het aandeel. Deze kunnen we dan tegen elkaar wegstrepen. De put zal volledig teruglopen naar nul, dus de premie van beide opties is dan verdiend.

Conclusie

Samengevat kunnen we dus handig gebruik maken van de daling. Als we uitgaan van de aanschaf van bijvoorbeeld 1000 aandelen Total en het schrijven van 10 calls en 10 puts op juni met als uitoefenprijs 46 (je kan het natuurlijk ook met 100 aandelen en 1 put en 1 call doen), rond het huidige niveau) dan is het verwachte netto rendement op jaarbasis 27%. We investeren dan € 40.533 en na 0,67 jaar is de opbrengst € 46.000 als het aandeel Total gelijk blijft of stijgt. En bij een daling hebben we een aardige buffer naar beneden!

Total_covered_straddle_jun_2018_pl

Handleiding Geld verdienen met opties

Meer strategieën zoals deze vindt u in de handleiding Geld verdienen met opties. Download op www.beleggen.com/geld-verdienen-met-opties de handleiding vol met geheimen hoe geld te verdienen met opties. U ontvangt tevens als bonus Excel spreadsheets, waarmee u eenvoudig de beste opties kunt selecteren. Met mijn ‘30 dagen niet goed, geld terug garantie’ loopt u geen enkel risico.

Webinar “Hoe je een maandelijks inkomen opbouwt zonder veel tijd te investeren of veel risico te lopen.”

Maandagavond om 20 uur zal ik opnieuw het webinar geven.

“Hoe je een maandelijks inkomen opbouwt zonder veel tijd te investeren of veel risico te lopen.”

Zeer waardevol voor beginnende en meer ervaren beleggers. Ik onthul hierin 3 belangrijke geheimen. Meld je aan op https://beleggen.com/webinar

Met vriendelijke groet,

Harm van Wijk

Spreekt deze strategie u aan om rendement met Total te behalen? Wat zou u nog willen toevoegen? Ik kijk uit naar uw ideeën, tips en gedachten. Type ze s.v.p. in het commentaarveld onderaan de column.

Weten welke aandelen in een stijgende of een dalende trend zitten? Zie https://slim.beleggen.com/tradingnavigator

Drs. Harm van Wijk

www.beursbulletin.nl

4 antwoorden
 1. John Westerveld
  John Westerveld zegt:

  Beste Harm,
  In het voorbeeld wordt een put geschreven op 46. Als het aandeel min of meer gelijk blijft (45,81) of daalt dat zal er toch een assignment plaatsvinden en zul je de aandelen toch moeten afnemen voor 46. Als de koers bv 45 is heb je door de ontvangen premies en dividend voldoende rendement maar je zal toch wel voldoende cash moeten hebben om de aandelen op 46 af te nemen?

  Mvg
  John

  Beantwoorden
 2. Marnix
  Marnix zegt:

  Aanvullend op John zou m.i. bij berekende rendement ook de margin meegenomen moeten worden. Totale investering: 100x(45,81-1,85-3,55)+1248=5289
  Bij koers >46: verkoop 4600+1248+246=6094
  Dus rendement (6094-5289)/100=15,2% in 0,67jaar=22,7%/jaar
  Ook mooi, maar echt wel iets minder…

  Beantwoorden
 3. Harm van Wijk
  Harm van Wijk zegt:

  Beste Marnix, omdat je de stukken in bezit hebt, hoef je geen aanvullende margin aan te houden. Maar of je nu 22,7% berekend of 27%…het is altijd veel meer dan je op een spaarrekening krijgt. En het werkelijke rendement zal natuurlijk nog wel moeten blijken!

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.