30% kans op een crash?

De afgelopen dagen gonsde het ineens op internet: ‘The Hindenburg Omen Has Arrived’. Ik hoor u denken: de wat? De Hindenburg-indicator ontleent zijn naam aan de in 1937 verongelukte zeppelin Hindenburg en is een technische indicator die aangeeft dat de beurzen in een ongezonde staat verkeren hetgeen mogelijk tot ongelukken gaat leiden in de komende periode.

De ratio van de indicator werd ooit geschetst door de uitstekende beursanalist Peter Eliades: “The rationale behind the indicator is that, under normal conditions, either a substantial number of stocks establish new annual highs or a large number set new lows – but not both.” Ofwel, in een gezonde markt, of die nu stijgend of dalend is, zal het aantal aandelen dat een nieuwe high of een nieuwe low voor het jaar maakt, aangeven of we bullish of bearish moeten zijn. Veel nieuwe highs in combinatie met weinig nieuwe lows is bullish en omgekeerd. Echter, zowel veel nieuwe highs als veel nieuwe lows is een ongezonde marktomgeving.

In het verleden werden slechts drie voorwaarden gesteld aan de indicator. In de praktijk leverde dat op dat in 75% van de gevallen de indicator fout zat. Wellicht dat er soms daarom negatief over de indicator geschreven wordt. Professor René Tissen noemde dit omen in zijn column nog een ´idiote – schijntechnische – indicator’ die slechts goed is voor ‘zelfbevestigende onzin’. Ik vraag me af of Tissen het trackrecord heeft gezien van de indicator. Laten we eens dat eens schetsen.

Om te beginnen, de oorspronkelijke 3 voorwaarden zijn:

  1. Het aantal 52-weekse highs en lows aan de NYSE (New York Stock Exchange) dienen beide meer dan 2,2% te zijn van het totaal aantal NYSE-noteringen waarin die dag gehandeld werd;
  2. De 10-weekse MA (Moving Average/voortschrijdend gemiddelde) ofwel de 50-daagse MA dient stijgende te zijn;
  3. The McClellan Oscillator moet die bewuste dag negatief zijn (in de min dus);

Later zijn er nog twee voorwaarden aan toegevoegd door o.a. de beursanalist Robert McHugh. De eerste is dat het aantal nieuwe highs niet meer dan tweemaal de nieuwe lows mag zijn. Als dat wel het geval is, nemen de kansen op een crash namelijk aanzienlijk af. De tweede toevoeging betreft het feit dat één waarneming van de Hindenburg-indicator niets oplevert. Er dient dus een bevestiging te volgen in de vorm van nóg een waarneming. Beide waarnemingen dienen binnen 30 dagen plaats te vinden.

Is aan alle vijf voorwaarden voldaan, dan neemt de kans op een crash aanzienlijk toe. Op donderdag 12 augustus was er een officiële waarneming van de Hindenburg-indicator. De NYSE 52-weekse highs bedroegen 92, de lows 81 en dat is meer dan 2,2% van de die dag verhandelde 3168 noteringen. De McClellan Oscillator was -120 en dus negatief en het 50-daags voortschrijdend gemiddelde is stijgende. Voorts waren de highs (92) niet meer dan tweemaal de lows (81). Het wachten is nu dus alleen nog op een tweede observatie. Die kwam niet op vrijdag 13 augustus, aangezien de nieuwe highs 147 bedroegen en de lows slechts 54. De lows kwamen niet uit boven 2,2% van de 3.150 verhandelde noteringen en bovendien is 147 highs meer dan tweemaal 54 lows.

crash 1929

Sinds 1985, dus in de afgelopen 25 jaar, waren er slechts 27 bevestigde Hindenburg Omens. De laatste waarneming was in 2008, voorafgaand aan de grote duikeling in het najaar. Acht van de 27 omens in de afgelopen 25 jaar werden gevolgd door beurscrashes, dat komt neer op ongeveer 30%. Zo’n 55% van de tijd daalden de beurzen meer dan 8% na een bevestigde Hindenburg Omen. In 77% van de gevallen daalden de markten tenminste 5%. In één op de 13 gevallen faalde het omen.

Kortom, in 70% van de tijd krijgen we géén beurscrash. Dat percentage is vrij hoog. Aan de andere kant, de kans op een crash op een willekeurig moment is ongeveer 0,1%. Vergeleken daarmee is 30% extreem hoog. Maar zo ver zijn we dus nog niet. Eerst wachten dus op een tweede waarneming. We gaan het volgen.

Elmer Hogervorst, http://goudtekoop.wordpress.com/

Elmer Hogervorst is fiscaal-jurist van origine en begeleidt vermogende en minder vermogende particulieren bij de opbouw, uitbouw en vooral de bescherming van hun vermogen. Zo is Elmer één van de vaste begeleiders van prijswinnaars in de Staatsloterij. In deze bijzondere economische tijden is de bescherming van vermogen, bijvoorbeeld door middel van aankoop van fysiek goud en/of zilver actueler dan ooit. De artikelen van Elmer zullen dan ook vooral aan zijn webwinkel, www.goudtekoop.nl, gerelateerde onderwerpen betreffen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.