30 procent rendement met ING terwijl de koers implodeert

De decimering van de koers van ING Groep de afgelopen jaren heeft ervoor gezorgd dat de premies van de opties zijn gestegen. ING Groep zit al decennia in een dalende trend en deze daling kreeg in 2018 een impuls. Wat vind je van een strategie met een zeer laag risico en een rendement van 30% per jaar waarbij ING na de recent nieuwe halvering nog verder kan dalen?

Belangrijke steun bij ING

ING veerde in 2011 en 2012 op rond de steun van € 4,20 waar dus een belangrijke bodem werd gevormd. ING heeft de afgelopen maanden opnieuw flinke klappen gekregen. De koers van ING Groep halveerde opnieuw. Misschien volgt er nog een grotere daling, maar ik zie ING niet blijvend onder 4 euro duiken…jij wel?

Dividend rendement

Dit biedt een mooie kans om bijvoorbeeld een short straddle op te zetten in combinatie met het kopen van aandelen ING Groep. ING leek overigens net weer een beetje betrouwbare dividendbetaler te worden, maar ING schrapt zijn dividend nu vanwege de coronacrisis op aanraden van de ECB om een buffer op te bouwen.

dividend_ING

Aankoopprijs fors verlagen

Als ze de lijn hadden kunnen voortzetten, dan hadden ze circa € 0,69 kunnen uitkeren met een dividendrendement van boven 10%. Dat hoge dividendrendement is natuurlijk gerelateerd aan de huidige koers van ING Groep. Maar wat nu als we de begininvestering fors zouden kunnen verlagen? Dat kunnen we doen door het schrijven van een call optie met bijvoorbeeld een uitoefenprijs € 4. Omdat deze in het geld is (in the money), is de premie zeer hoog.

Geen paniek

Er is geen reden tot paniek, maar wel reden om voorzichtig te blijven. Het feit dat de bodem rond € 4 vooralsnog standhield, is bemoedigend. Dit zou voor herstel kunnen zorgen. We zijn immers al tweemaal eerder opgeveerd van deze steun richting € 15 euro. Garanties zijn er echter nooit.

ING week

Een forse buffer tegen koersdalingen van ING

Maar wat als de koers van ING Groep toch fors gaat dalen? Door de ontvangen premie hebben we een enorme buffer. Bij een eventuele daling gaat niet alleen de koers van ING Groep naar beneden, maar ook de premie van de call optie daalt. Dit zorgt ervoor dat het verlies op de aandelen deels wordt gecompenseerd door de call optie.

Geen 100% bescherming

Let wel de bescherming tegen daling is op de expiratiedatum 100%. Tussentijds zal het verlies op de aandelen groter zijn dan de winst op de optieposities. Mocht de koers van ING Groep bijvoorbeeld dalen tot € 2,50, dan zien we in de grafiek dat er op expiratiedatum geen verlies zou zijn. Wanneer je alleen de aandelen in bezit zou hebben, dus zonder de opties, dan zou het verlies op dat moment circa € 2200 bedragen (1000 aandelen maal € 2,20).

ING covered straddle

Circa 30% rendement per jaar met ING

Het theoretisch resultaat van deze positie is € 577 op de netto-investering van € 99. Dit is een rendement van 582% over 4,66 jaar. Niet slecht toch? Het rendement bedraagt circa 30% per jaar (rente op rente) zolang ING Groep boven € 4 blijft. Er zijn weinig zekerheden in het leven, maar dit lijkt mij wel een gokje waard.

ING dec-24 € 4,00
Aandeel bij koop € 4,69
Aand. bij verkoop € 4,00
Waarde call optie € 2,20
Waarde put optie € 1,50
Dividend 2021 € 0,00
Aantal jaren 4,66
Rendement per jaar 30,7%
Break-even koers € 2,50
Begin investering € 1.150,81
Opbrengst aandeel € 4.000,00
Totale opbrengst € 4.000,00

De aandelenkoers boven de uitoefenprijs

We schrijven bewust een call en een put met een uitoefenprijs ruim onder de huidige koers. Wanneer de koers van ING Groep op de expiratiedatum boven de uitoefenprijs staat, dan zullen de aandelen worden opgevraagd. We realiseren op dat moment een mooie winst, die bestaat uit de ontvangen premie (en eventueel nog dividend).

ING onder 4 euro

Indien ING onder € 4 daalt, dan moeten wij waarschijnlijk aandelen ING Groep kopen voor € 4. Omdat wij echter € 3,70 hebben ontvangen aan premie, kopen wij dus de aandelen met korting. We betalen dan € 4 (de uitoefenprijs) minus € 3,70 (de ontvangen optiepremie) is € 0,30 per aandeel. Dit geeft onze dus een behoorlijke buffer in het geval van een daling.

Verlagen van de gemiddelde aankoopprijs

De aandelen kocht ik voor € 4,69 (op 24 april 2020). In het geval van een daling kopen wij het tweede deel voor € 0,30. Onze gemiddelde aankoopprijs zou dan uitkomen rond € 2,50. Hier ligt dus ons break-evenpoint. ING kan dus nog bijna een keer halveren voordat wij in de problemen komen.

Een lager break-evenpoint

Overigens hoeven we niet gelijk in de problemen te komen. Omdat ik deze strategie heb opgezet met een beperkt aantal aandelen, ben ik in staat om dit spelletje nog een keer op te zetten. In plaats van 1000 aandelen, kan ik dit dan met 2000 aandelen doen. Door de ontvangen premie verlagen wij ons break-evenpoint opnieuw. Maar goed, ik zie ING voorlopig nog niet onder € 2,50 komen, zeker niet zolang de overheden willen dat we kunnen bankieren.

Opties zijn meer liquide

De verhandelde opties op ING zijn meer liquide dan die van de minder liquide aandelen. Door de kleinere bied- en laatspread is de opbrengst bij het schrijven van opties hoger en hoef je minder in te leveren als je weer de positie wilt sluiten. Per saldo verdien je dus meer bij een kleinere spread.

Bijsturen

We kunnen, zeker met langere opties, natuurlijk altijd bijsturen door aandelen te (ver)kopen, er een opties/covered-optie-2/” title=”covered”>covered strangle van te maken of opties door te rollen of er een driepoot van te maken of de positie te sluiten.

Lage koers-winstverhouding en 0% dividendrendement

We kunnen nog steeds niet stellen dat ING enorm is overgewaardeerd. Met een koers-winstverhouding van 10 lijken de risico’s te overzien. Op Bloomberg komen we de volgende cijfers tegen:

Koers € 4,69

Dividendrendement (Dividend Indicated Gross Yield) 0%

Koers-winst 3,71

Verlagen van de aankoopprijs van ING

Zolang wij in staat zijn om opnieuw een call en een put te schrijven op de aandelen die wij dan in bezit hebben, verlagen wij hiermee onze aankoopprijs. Op het moment dat de koers van ING Groep op expiratiedatum boven de uitoefenprijs van de call staat, leveren wij de aandelen en realiseren wij een mooie winst.

Twee voorwaarden

Er zijn dus twee voorwaarden: de koers van ING Groep zal boven de uitoefenprijs van de call moeten blijven (€4), zodat wij met winst van onze aandelen af komen en we zullen voldoende kapitaal achter de hand moeten hebben om in het geval van een daling de aandelen te kunnen kopen tegen € 0,30.

Wat als ING Groep verder gaat dalen?

Ik begin dus met een positie van 1000 aandelen. In het geval van een daling onder € 4 verdubbel ik naar 2000 aandelen. Mocht de koers van ING Groep verder dalen, dan zet ik deze strategie op met 4000 aandelen, 8000 aandelen, et cetera. Ik zie zoals gezegd echter ING Groep niet snel blijvend onder de belangrijke steun komen van € 4 of onder de steun van 1,76, de bodem van 2009.

Verlagen van ons break-evenpoint

Rond € 4,21 is de koers van ING Groep in 2011 en 2012 opgeveerd. Omdat ik verwacht dat de koers van ING (op termijn) boven deze steun blijft, durf ik dit spel te spelen. We verlagen immers de eerste maal ons break-evenpoint naar € 2,50, een halvering van de huidige koers. Bij vergelijkbare premies, verlagen wij daarna ons break-evenpoint naar € 1,25, sinds 1989 is de koers nog nooit onder € 1,766 geweest.

ING kwartaal

Verdubbelen van de positie

Wanneer de koers van ING Groep verder oploopt, zullen de aandelen worden opgevraagd en kunnen wij het spel opnieuw gaan spelen. We beginnen dan opnieuw met 1000 aandelen, die eventueel kunnen verdubbelen naar 2000 aandelen, 4000 aandelen en 8000 aandelen.

Break-evenpoint berekenen

Zoals in de grafiek te zien is, maken we winst wanneer de koers boven de uitoefenprijs (€ 4) expireert. Ons break-evenpoint kunnen we berekenen door de aankoopkoers op te tellen bij de uitoefenprijs waarvan wij de ontvangen premie aftrekken.

Aandelen met een stijgende trend

Omdat we dit spel een aantal malen kunnen spelen, is dit interessant om op te zetten bij aandelen waarvan wij verwachten dat deze (vroeg of laat) zullen opveren. Dit spel werkt natuurlijk niet bij aandelen die failliet gaan. Bij Fortis of SNS, zou dit spel natuurlijk niet hebben gewerkt. Omdat ik verwacht dat ING Groep nog wel een aantal jaren zal blijven bestaan, en er een steun in de markt ligt rond € 4, durf ik dit wel aan.

Banken massaal onderuit

ING blijft achter bij de AEX, maar daalt in lijn met de Europese bankenindex. Niet zo gek natuurlijk als er in Nederland al eerder twee banken zijn genationaliseerd. Na ABN Amro is SNS de tweede bank die door de belastingbetaler werd gered. Kennelijk zijn er nu ook twijfels ontstaan over de banken, getuige de koersdaling.

ING is te groot om te falen

De bank-verzekeraar is natuurlijk wel een kolos (beurswaarde € 18 miljard) en zal daardoor ook niet zomaar mogen omvallen van de politici want hoe moeten we anders de belasting overmaken? Het probleem met ING is dat deze te groot is om te redden. Ervan uitgaande dat ING dus niet omvalt (of als het wel gebeurt, dan hebben we nog wel meer problemen), lijkt het interessant om gebruik te maken van de forse daling van de afgelopen maanden.

Gebruik de dips

ING heeft de eerste maanden afgetrapt met een daling richting € 4 per aandeel. Nu zou het zomaar kunnen dat ING nog verder gaat dalen, maar het niveau wordt weer interessant om weer de stukken te kopen en er opties op te schrijven.

Tijds- en verwachtingswaarde

Door de geschreven optieposities kan ook van een zijwaartse tot licht dalende markt worden geprofiteerd. De tijds- en verwachtingswaarde loopt immers uit de opties waardoor dus een aardige buffer ontstaat. Het liefst maken we dan gebruik van een covered short straddle.

Covered short straddle op ING

Het verschil met de ‘naakte’ of ongedekte short straddle is dat bij de covered short straddle de geschreven call wordt gedekt door gekochte aandelen. Dit is dus hetzelfde als een gedekte callstrategie met een extra geschreven put. De winstpotentie, maar ook het verliespotentieel, wordt vanwege de geschreven put wel groter.

Break-evenpoint ver onder de huidige koers

Daarom kies ik opnieuw voor een uitoefenprijs die duidelijk onder de huidige koers ligt. Ik heb zo dus een buffer voor als de koers nog verder daalt. Het break-evenpoint komt daarmee ook lager te liggen.

Break-evenpoint: (aankoopkoers aandeel + uitoefenprijs – ontvangen premie)/2. De maximale winst is: ontvangen premie + uitoefenprijs – aankoopkoers aandeel.

Als ING halveert, heb ik slechts een beperkt verlies

Het break-evenpoint is dus: (€ 4,69 + € 4 – € 3,70)/2 = € 2,50. Met andere woorden als ING halveert, heb ik slechts een beperkt verlies. Dit is dus minder risicovol dan alleen de aandelen kopen. Je moet alleen wel vertrouwen hebben in het voortbestaan van ING.

ING van belang voor het wereldwijde financiële systeem

De Financial Stability Board stelt jaarlijks een lijst met wereldwijde systeembanken samen. In 2019 telt deze lijst 30 systeembanken. ING behoort tot deze lijst en wordt dus gezien als een bank die van belang is voor het wereldwijde financiële systeem. ING kan echter wel genationaliseerd worden natuurlijk. De tijd zal het leren.

In totaal bevat de lijst van systeembanken op wereldniveau 30 banken:

Agricultural Bank of China

Bank of America

Bank of China

Bank of New York Mellon

Barclays

BNP Paribas

China Construction Bank

Citigroup

Credit Suisse

Deutsche Bank

Goldman Sachs

Groupe BPCE

Groupe Crédit Agricole

HSBC

ING Bank

Industrial and Commercial Bank of China Limited

Mitsubishi UFJ FG

Mizuho FG

Morgan Stanley

Royal Bank of Canada

Santander

Société Générale

Standard Chartered

State Street

Sumitomo Mitsui FG

Toronto Dominion

UBS

Unicredit Group

Wells Fargo

*De volgende update van globale systeemrelevante banken zal door de Financial Stability Board gepubliceerd worden in november 2020.

De tijd werkt in ons voordeel

Tot de 3de vrijdag van december 2024 is nog 4,66 jaar, dus op jaarbasis komt het rendement dan uit op 30% rendement na aftrek van kosten zolang de koers boven € 4 blijft (dus boven de steun blijft). Mogelijk wordt het dividend hervat en verdampt er premie, dus de tijd werkt in ons voordeel.

Voortijdige uitoefening van de call optie

Wat is dan het risico? De dag voordat dividend wordt uitgekeerd, is er een risico dat de call optie voortijdig wordt uitgeoefend. Degene die de call optie heeft gekocht, kan op dat moment de aandelen in bezit krijgen vlak voor de ex-dividenddatum en heeft dan recht op het dividend. Ik loop dan het dividend mis, maar de tijdswaarde van de call steek ik dan in mijn zak. Zolang de put niet onder het bedrag aan dividend komt, is het risico op een vroegtijdige uitoefening van de call klein…en anders koop ik gewoon nieuwe aandelen…

Wat als ING Groep geen dividend meer uitkeert?

Tja…alles kan…dat hebben we in het verleden wel gezien. In plaats van de aandelen te kopen met een short straddle, kan je ook kiezen voor alleen het schrijven van een putoptie. Volgens de put-call pariteit, de relatie tussen de premie van een call optie en de premie van een put optie met dezelfde looptijd en uitoefenprijs gedraagt een aandeel met een geschreven call zich het zelfde als een geschreven put:

Aandeel min een call = geschreven put

Het voordeel hiervan is overigens, dat mocht ING het dividend jaren passeren, dat dit minder invloed heeft. Het verwachte dividend zit reeds verwerkt in de premie van de put. Wel zal dan waarschijnlijk de koers van ING dalen. Bovendien hoef je je geen zorgen te maken dat de call voortijdig wordt uitgeoefend.

Een hogere uitoefenprijs

Wie denkt dat het aandeel wel voldoende is gedaald, kan ook opties met uitoefenprijs € 5 schrijven. Dit is wel risicovoller, maar het rendement is ook hoger, namelijk 37,1%. Merk op dat het break even point hoger is.

ING dec-24 € 5,00
Aandeel bij koop € 4,69
Aand. bij verkoop € 5,00
Waarde call optie € 2,17
Waarde put optie € 1,53
Dividend 2021 € 0,00
Aantal jaren 4,66
Rendement per jaar 37,1%
Break-even koers € 3,00
Begin investering € 1.150,81
Opbrengst aandeel € 5.000,00
Totale opbrengst € 5.000,00

Nog meer rendement met ING

Wie het maximale rendement nastreeft en denkt dat ING te zwaar is afgestraft, die kijkt naar de opties met uitoefenprijs € 6. Er is dan een rendement van 63,9% per jaar te verdienen. Het aandeel moet dan alleen niet onder € 3,22 zakken.

ING dec-24 € 6,00
Aandeel bij koop € 4,69
Aand. bij verkoop € 6,00
Waarde call optie € 1,25
Waarde put optie € 3,00
Dividend 2021 € 0,00
Aantal jaren 4,66
Rendement per jaar 63,9%
Break-even koers € 3,22
Begin investering € 600,81
Opbrengst aandeel € 6.000,00
Totale opbrengst € 6.000,00

Een lagere uitoefenprijs

Wie minder risico wil, kan ook opties met uitoefenprijs € 3 schrijven. Dit is minder risicovol, maar het rendement is ook lager, namelijk 18,3%. Merk op dat het break even point lager is. Zo kan je dus je gewenste risico sturen.

ING dec-24 € 3,00
Aandeel bij koop € 4,69
Aand. bij verkoop € 3,00
Waarde call optie € 2,51
Waarde put optie € 0,97
Dividend 2021 € 0,00
Aantal jaren 4,66
Rendement per jaar 18,3%
Break-even koers € 2,11
Begin investering € 1.370,81
Opbrengst aandeel € 3.000,00
Totale opbrengst € 3.000,00

Online training

Succesvol beleggen is behoorlijk complex. Vandaar dat ik donderdagavond om 20 uur ik de online training geef:

“Succesvol beleggen zonder veel tijd te investeren of veel risico te lopen met behulp van eenvoudige en bewezen strategieën.”

Zeer waardevol voor beginnende en meer ervaren beleggers. Ik onthul hierin 3 belangrijke geheimen:

Geheim #1 Hoe je 20% rendement per jaar maakt met eenvoudige software…

Geheim #2 Hoe je je portefeuille beheert in 5 minuten per week…

Geheim #3 Hoe je duizenden euro’s per jaar aan kosten kan besparen…

Meld u aan op https://beleggen.com/training

Ik hoop dat u er bij bent!

Ik ben zeer benieuwd naar wat u hier van vindt. Type uw reactie s.v.p. in het commentaarveld onderaan de column op www.beleggen.com

Met vriendelijke groet,

Drs. Harm van Wijk

Harm van Wijk is directeur van BeursBulletin.nl. De auteur heeft diverse posities. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit bericht is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer.

12 antwoorden
 1. gert
  gert zegt:

  Hoe is het mogelijk dat bij gelijke afloopdatum een call 6,00 (€ 3,00) duurder is dan een call 5,00 (€ 2,17) en een call 4,00 ( 2,20)?

  Beantwoorden
  • Harm van Wijk
   Harm van Wijk zegt:

   Excuus…ik had premie van de call en put omgewisseld in de tabel…de conclusie blijft echter gelijk want je krijgt hetzelfde bedrag voor de combinatie. Bedankt voor de terugkoppeling Gert!

   Beantwoorden
 2. Erik Ruben
  Erik Ruben zegt:

  Het blijven enorme bedragen die je zou kunnen verdienen op een investering van 99 cent per aandeel, en 400 cent terug na 4,66 jaar. (Mits ING boven 4 euro noteert op einde looptijd). Hoe zit het echter met aan te houden margin? Die zou je moeten optellen bij je 99 cent begin investering. (En valt natuurlijk weer vrij op het einde).
  Ook zie ik in de berekening aan het begin dat er doorgerekend is met 4 jaren 69 cent dividend = 276 cent, dat klopt dus niet meer.
  Desondanks een heel mooie constructie, vergelijkbaar met die van RSDA een tijdje geleden.
  Bedankt voor het delen van je visie!

  Beantwoorden
  • Harm van Wijk
   Harm van Wijk zegt:

   Graag gedaan Erik :-D

   De margin is afhankelijk van de broker, maar is zeer gering. De call wordt gedekt door de aandelen. De put zal natuurlijk wel margin vereisen, maar hiervoor kan je de dekkingswaarde van de aandelen gebruiken.

   Je moet echter wel rekening houden dat je eventueel de aandelen moet kopen voor 4 euro dus je kan beter rekenen dat je de aandelen koopt en de premie die je ontvangt reserveert voor de aanschaf.

   Je rendement zal dan lager zijn omdat je investering hoger is.

   Er is gerekend met geen dividend. De vraag is of dat reeel is…met een beetje geluk krijg je de komende jaren nog wat dividend zodat je rendement weer hoger is.

   Het zijn natuurlijk rare tijden en alles kan er gebeuren…het blijft daarom koffiedik kijken…

   Je kan er ook voor kiezen om voor 50 cent een put 2 onder te kopen…dat verlaagt je margin en dan kan je nooit helemaal nat gaan.. :-D

   Beantwoorden
  • Harm van Wijk
   Harm van Wijk zegt:

   Bij Binck zijn de handelsmogelijkheden voor Nederlandse opties op dit moment enorm ingeperkt.
   Heel veel opties zijn niet meer te verhandelen.
   Zoals zij zelf zeggen om de klant te beschermen…
   Zij maken zichzelf hiermee natuurlijk wel enigszins belachelijk door deze opstelling
   Misschien is de volgende stap van Binck dat je helemaal niet meer kan beleggen om de klant te beschermen?
   Hoe dan ook Binck is natuurlijk als broker veel te duur…4 tot 5 maal duurder dan de alternatieven, dus waarom zou je überhaupt daar nog willen beleggen?

   Beantwoorden
 3. Nestor Marc
  Nestor Marc zegt:

  Geachte is het mogelijk het bedrag :begin investering toe te lichten ,ik begrijp niet hoe U aan dat bedrag komt.

  graag uw antwoord

  Beantwoorden
  • Harm van Wijk
   Harm van Wijk zegt:

   De begin investering kan worden berekend door de koers van een aandeel te vermenigvuldigen met 1000 aandelen. Vervolgens Trekken we de premie van der put en de call optie af (maal 1000) van deze investering zodat we uiteindelijk de begin investering hebben.

   Beantwoorden
 4. Gianni
  Gianni zegt:

  Grote kans dat ING dividend gaan betalen want in hun presentatie zeggen ze:

  The €1,754 mln reserved for the 2019 final dividend was not added back to CET1 capital and remains reserved for dividend

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.