30 procent rendement met Royal Dutch Shell

30 procent rendement met Royal Dutch ShellRoyal Dutch Shell is sinds 2009 in waarde verdubbeld. Een forse stijging binnen de stijgende trend die in 1989 werd ingezet. Royal Dutch Shell lijkt op weg naar de toppen van 2002 en 2007 waar de nodige weerstand kan worden verwacht.

Short strangle op Royal Dutch Shell

De stijgende trend van de afgelopen decennia is nog steeds intact en de stijgende steunlijn oefent de nodige opwaartse druk uit op deze AEX-zwaargewicht. De neutrale fase bij Royal Dutch Shell leent zich bij uitstek voor een short strangle, maar dan wel met brede grenzen.

30% ruimte

We kiezen voor een call 35 en een put 22 zodat het aandeel circa 30% ruimte heeft. Voor deze short strangle ontving ik in totaal € 1,40 voor de combinatie. En aanval op het oude recordniveau, maar ook een verdere daling tot de stijgende steunlijn, is natuurlijk mogelijk.

Dividend

Omdat Royal Dutch Shell doorgaans 4 maal per jaar dividend uitkeert, verlaagt dit de koers. Als we kijken naar de expiratiedatum 16 december 2016, dan kunnen we tot deze datum 9 dividenduitkeringen verwachten.

Royal Dutch Shell mag met 29% stijgen

De koers zal door de dividenduitkeringen circa € 0,35 dalen. Tot de grens van € 35 is bereikt, mag Royal Dutch Shell in de komende maanden met 29% stijgen. De top van 2007 is natuurlijk wel van groot belang.

Royal Dutch Shell mag met 28% dalen

Voor we in de problemen komen met de put, mag Royal Dutch Shell circa 28% dalen dus ook aan de onderkant geven we het aandeel de nodige ruimte. Dit is overigens ruim onder de bodem van 2013 en 2014. Hier mag de nodige steun worden verwacht.

33% lager dan de huidige koers

Mocht Royal Dutch Shell overigens 28% dalen, dan is er nog geen reden tot paniek. We zouden dan de aandelen kunnen laten leveren voor de uitoefenprijs van € 22 waarop we dan door de ontvangen premie van € 1,40 een korting krijgen en dus effectief rond € 20,60 de aandelen in bezit zouden krijgen. Dat is 33% goedkoper dan de huidige koers.

Nettorendement 30% op jaarbasis

Voor 5 short strangles wordt door Alex, Binck en SNS een margin gevraagd van circa 1622 euro. Omdat we 700 euro ontvangen, komt de netto investering uit op 942 euro na aftrek van kosten. Hierdoor is een nettorendement van 72% in 893 dagen te behalen. In deze 29 maanden komt dat op jaarbasis neer op 30%.

Gemiddeld per maand € 23 tijdswaarde

Per dag ontvangen we gemiddeld € 0,76 aan tijd- en verwachtingswaarde voor het risico dat we lopen. We lopen het risico dat we de aandelen moeten kopen voor € 22 uit hoofde van de geschreven putoptie. Ook lopen we het risico dat we de stukken moeten leveren voor € 35 (afgezien van de ontvangen premie van € 1,40).

Mooie rendementen

Het schrijven van opties is interessant bij een aandeel dat zijwaarts beweegt, zoals Royal Dutch Shell, omdat je dan zowel callopties als putopties kunt schrijven. Je verdient dan aan twee kanten en dus zijn er mooie rendementen te behalen. Maar welke combinatie kies je dan?

Verwacht rendement

Ik koos voor Royal Dutch Shell vanwege de koersontwikkeling en omdat deze short strangle een hoog verwacht rendement heeft. Als de koers weinig beweegt, dan is de statische kans dat de koers binnen de bandbreedte blijft groter en dus ook de kans op een positief rendement. Door het doorrekenen van het resultaat bij verschillende koersen en de kansen daarop, ontstaat een verwacht rendement.

Nadere analyse

Door het vergelijken van de verschillende optiecombinaties en het doorrekenen van de statische kansen zijn de verschillende short strangles met elkaar te vergelijken. Op basis van een nadere analyse van het aandeel kan dan een geschikte short strangle worden gekozen.

Masterclass Opties

Op veler verzoek organiseren wij opnieuw de unieke Masterclass Optiedag (dag 3 van de optiedagen) van het coachingsprogramma. Op 14 juli zullen Cees Smit, US Option Traders en OptieAcademy in Maarssen de geheimen van opties met u delen. Kijk voor meer informatie op http://www.beursbulletin.nl/scripts/Gateway.php?action=DienstenOptieCursusAction

of neem contact met ons op.

Opties van theorie naar praktijk (basis)

Op 14 augustus zullen Herbert Robijn, Robert Schutte, Harry Klip en Harm van Wijk in Maarssen de geheimen van opties met u delen. Kijk voor meer informatie (over dag 1 van de optiedagen) op http://www.beursbulletin.nl/scripts/Gateway.php?action=DienstenCursusAction of neem contact met ons op.

Ik kijk uit naar ideeën, tips en gedachten over deze bijdrage. Type ze s.v.p. in het commentaarveld onderaan de column op www.beleggen.com

Met vriendelijke groet,

BeursBulletin.nl

Drs. Harm van Wijk

www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

Harm van Wijk is directeur van BeursBulletin.nl. De auteur heeft diverse posities. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit bericht is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer.

3 antwoorden
 1. Peter Woltil
  Peter Woltil zegt:

  Uw verhaal van vandaag over Royal Dutch wijkt nogal af van uw visie van 13 mei 2014.
  U schreef toen dat u 3 calls RDS MRT 15 30 hebt geschreven voor een premie van 0,62 Euro. Gelet op de huidige premie van 1,30 Euro, staat u op een stevig “verlies” van ca 100%.
  Puts schrijven vond u toen niet nodig, maar nu wel, tegen een overigens aanmerkelijk lagere te ontvangen premie.
  Ik vind dit allemaal best, maar ik zou toch wel eens van u
  willen weten wat u met de 3 calls 30 gaat doen.
  Afwachten of heeft u inmiddels dekking?
  Gaarne uw reactie.

  Beantwoorden
 2. Harm van Wijk
  Harm van Wijk zegt:

  Hallo Peter,

  Het komt vaker voor dat een visie moet worden bijgesteld. Verliezen horen daar overigens bij.

  Zolang er maar meer winsten zijn dan verliezen en en de winsten groter zijn dan de verliezen, verdienen we geld.

  Het bewaken van de posities is overigens voorbehouden aan de abonnees van http://www.optiealert.nl

  Beantwoorden
  • Peter Woltil
   Peter Woltil zegt:

   U geeft geen antwoord op mijn vraag.
   Ik nodig u gaarne uit dit alsnog te doen.
   Overigens vind ik uw reactie wel erg kort door de bocht.

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.