38 procent rendement met een short strangle op de AEX

38 procent rendement met een short strangle op de AEXDe AEX-index zit al jaren in een stijgende trend en scherpt vandaag zelfs het meerjarig recordniveau aan. In Amsterdam lijkt dus geen vuiltje meer aan de lucht. Vanaf de bodem in 2009 is de AEX meer dan verdubbeld.

De hogere toppen en hogere bodems geven aan dat beleggers op steeds hogere niveaus in- en uitstappen. Sterker, de steunlijn onder de meest recente bodems wordt steeds iets steiler. Beleggers komen dus eerder in de markt en wachten niet af tot de steunlijn wordt bereikt.

AEX uit consolidatie

AEX op meerjarig recordniveauSinds de start van dit jaar heeft de AEX nog niets laten zien. Nu de AEX uit deze consolidatie lijkt te breken, is het de vraag of daarmee de stijgende trend een nieuwe impuls krijgt. Om diverse redenen (zie https://beleggen.com/aex-verwachting/) heb ik hierover mijn twijfels.

Schrijven van opties

Maar of de markt nu stijgt, daalt of gelijk blijft, met het schrijven van opties kunnen we niet alleen in een zijwaartse markt geld verdienen, maar ook in een stijgende of dalende markt. We maken gebruik maken van het feit dat de tijds- en verwachtingswaarde langzaam verdampt.

Short strangle

Een short strangle is een mooie strategie omdat zowel aan de callopties als de putopties geld kan worden verdiend. De keerzijde is natuurlijk dat je ook aan twee kanten risico loopt. Een mooie combinatie is bijvoorbeeld (openingsverkoop) 1 put AEX aug 360 en 1 call 430 (short strangle).

Nettorendement van 38%

Uitgaande van € 3033 aan margin en een premieontvangst van € 217 is er een netto investering van €2816. Dit levert dan een nettorendement op van 8% in 74 dagen. Dit komt dan neer op 38% op jaarbasis, veel meer dus dan op een spaarrekening en voldoende om de 1,2% vermogensrendementsheffing en de 3% inflatie te kunnen trotseren.

Iedere maand € 89 tijdswaarde

Per dag ontvangen we gemiddeld € 2,93 voor het risico dat we lopen. Per maand is dat gemiddeld € 89 waar we verder niets meer voor hoeven te doen. Maand in, maand uit en dat dus ruim 2 maanden achter elkaar.

Scenario: AEX mag circa 12% dalen

De putoptie ligt ruim onder de stijgende steunlijn uit 2012 en de bodem van 2014. De AEX zou circa 12% mogen dalen voordat de AEX op 360 punten staat.

Scenario: AEX mag circa 5% stijgen

Vanaf het huidige niveau kan tot expiratie de koers nog circa 5% stijgen, zonder dat we in de problemen komen. 5% in twee maanden is natuurlijk niet heel veel ruimte. Dit niveau ligt echter boven de weerstandslijn die loopt vanaf 2010.

Bijsturen

Als de AEX uit het trendkanaal breekt, zouden we kunnen bijsturen door futures of Sprinters te kopen of opties door te rollen of natuurlijk de positie te sluiten. Het feit dat de cyclus op kwartaalbasis, die in 2009 een cyclusbodem vormde, op zijn laatste benen lijkt te lopen, zou een forse stijging in de weg kunnen staan.

TradersWinkel

Voorzichtigheid is natuurlijk geboden, maar het spreekt voor zich als je bijna 40% rendement op jaarbasis kunt behalen dat dit niet zonder risico’s gaat. De portefeuille OptionAlert indices die wij sinds februari bij houden op TradersWinkel (zie http://www.traderswinkel.nl/traders/harm-van-wijk/optionalert-indices) laat zien dat het een verdienstelijke strategie is:

optionalert_traderswinkel

OptionAlert

Dat short strangles een mooi rendement opleveren, weten de beleggers die sinds 2011 AEXAlert (de voorloper van OptionAlert) hebben gevolgd natuurlijk al langer. In 2 jaar tijd werd bijna 60% rendement behaald met deze optiestrategie. Kijk voor meer informatie over OptionAlert op www.optionalert.nl

Ik kijk uit naar ideeën, tips en gedachten over deze bijdrage. Type ze s.v.p. in het commentaarveld onderaan de column op www.beleggen.com

Met vriendelijke groet,
BeursBulletin.nl
Drs. Harm van Wijk
www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

Harm van Wijk is directeur van BeursBulletin.nl. De auteur heeft diverse posities. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit bericht is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.