41 procent rendement met een short strangle op de CAC40

40 procent rendement met een short strangle op de CACDe Franse CAC40 zit al jaren in een stijgende trend en schuurt zelfs weer tegen het meerjarig recordniveau aan. In Frankrijk lijkt dus geen vuiltje aan de lucht. De hogere toppen en hogere bodems geven aan dat beleggers op steeds hogere niveaus in- en uitstappen.

Met het schrijven van opties kunnen we niet alleen in een zijwaartse markt geld verdienen, maar ook in een stijgende markt. We maken gebruik maken van het feit dat de tijds- en verwachtingswaarde langzaam verdampt. De optiecode van de CAC40 is overigens bij Interactive Brokers (o.a. Todays, Lynx) CAC40 en bij Binck, Alex en SNS is de code PXA.

short strangle

Een short strangle is lucratief omdat je dan zowel aan de callopties als de putopties kunt verdienen. De keerzijde is natuurlijk dat je ook aan twee kanten risico loopt, maar er zijn mooie rendementen mee te behalen. We kregen een e-mail met een overzicht van de portefeuille van een tevreden klant van OptionAlert die in maart is begonnen met € 3000.

Portefeuille_Binck

Op 7 maart stuurden wij het volgende bericht:

OptionAlert: wij schrijven (openingsverk.) 1 put CAC40 apr 4050 en 1 call CAC40 apr 4600 (short strangle) en ontv. 28,50 euro als combi. Margin circa 3000 euro

Deze klant kreeg iets meer dan 30 euro (maal 10) voor deze short strangle die 41 dagen zou lopen. Omdat er circa 3000 aan margin moest worden aangehouden, zou dit 10% rendement kunnen opleveren.

Op 17 april stuurden wij het volgende bericht:

“OptionAlert: De put CAC40 apr 4050 en de call CAC40 apr 4600 (short strangle) lopen vandaag ws zonder waarde af. Geen actie nodig. Winst circa 285 euro”

Omdat bij Binck niet na de expiratie om 16 uur de margin vrij viel, kon deze klant niet de nieuwe positie op 17 april innemen. Bij Interactive Brokers (o.a. Todays, Tradersonly en Lynx) valt de margin wel na expiratie vrij. Klanten bij deze broker hebben overigens sinds 17 april de helft van de ontvangen premie van de DAX alweer naar zich toe zien komen.

Problemen bij Binck

Een ander nadeel is overigens dat deze positie op de Duitse DAX niet als combinatieorder kan worden ingelegd, waardoor doorgaans een lagere premie wordt ontvangen. Het is te hopen dat Binck binnenkort beide problemen gaat oplossen, want dit gaat natuurlijk ten koste van het rendement.

Maar deze klant behaalde 10% in 41 dagen, dus is hij bepaald niet ontevreden. Laten we eens kijken naar de nieuwe positie die deze klant vandaag heeft ingenomen:

OptionAlert: wij schrijven (openingsverkoop) 1 put CAC40 jun 3900 en 1 call 4700 (short strangle) en ontvangen 18,70 euro als combi. Margin circa 3200 euro

Hij ontving 18,70 euro (maal 10) voor de combinatie en moet een margin aanhouden van circa 3200 euro. Omdat hij € 187 ontving, werd er direct € 183,10 op zijn rekening bijgeschreven, vanwege de transactiekosten.

Nettorendement van 41%

Uitgaande van € 3223 aan margin en een premieontvangst van € 183,10 is er dus een netto investering van €3049,21. Dit levert dan een nettorendement op van 6% in 53 dagen. Dit komt dan neer op 41% op jaarbasis, veel meer dus dan op een spaarrekening en voldoende om de 1,2% vermogensrendementsheffing en de 3% inflatie te kunnen trotseren.

Iedere maand € 105 tijdswaarde

Per dag ontvangen we gemiddeld € 3,45 voor het risico dat we lopen. Per maand is dat gemiddeld € 105 waar we verder niets meer voor hoeven te doen. Maand in, maand uit en dat dus bijna 2 maanden achter elkaar.

Scenario: CAC40 mag circa 13% dalen

De putoptie ligt ruim onder de stijgende steunlijn uit februari, zelfs onder de bodem van 2014 en voor een call boven de top van 2014. De CAC40 zou circa 13% mogen dalen voordat we de CAC40 op 3900 punten staat.

Scenario: CAC40 mag circa 5% stijgen

Vanaf het huidige niveau kan tot expiratie de koers nog circa 5% stijgen, zonder dat we in de problemen komen. De meimaand is echter dividendmaand en door de uitkering van dividend zal de CAC40 dalen, wat we ook kunnen opmaken uit de verschillen in de koersen van de futures. Ten opzichte van juni scheelt dit 76 punten.

Contract

Last

MXY00 (Cash)

4,443.63s

MXK14 (May ’14)

4,401.5

MXM14 (Jun ’14)

4,367.0

Bijsturen

We kunnen natuurlijk altijd bijsturen door futures of Sprinters te (ver)kopen of opties door te rollen of natuurlijk de positie te sluiten. Kijk voor meer informatie over OptionAlert op www.optionalert.nl

Ik kijk uit naar ideeën, tips en gedachten over deze bijdrage. Type ze s.v.p. in het commentaarveld onderaan de column op www.beleggen.com

Met vriendelijke groet,
BeursBulletin.nl

Drs. Harm van Wijk
www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

Harm van Wijk is directeur van BeursBulletin.nl. De auteur heeft diverse posities. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit bericht is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer.

4 antwoorden
 1. Jan
  Jan zegt:

  Ik heb me er even in moeten verdiepen. Option Alert heeft me duidelijk de risico’s en kansen uitgelegd en het werkt super goed. Ik moet alleen de alerts scherp in de gaten houden voor het geval de beurs een scherpe beweging maakt. Dan moet er direct verlies worden genomen om grote schade te voorkomen. Zo kun je in 15 jaar een fantastisch pensioen opbouwen. Inleg 3000,- en door compounding (samengestelde intrest) kan ik zo 655.000,- opbouwen in 15 jaar bij een rendement van 3% per maand. Op de site van Option Alert zie je de uitleg hierover. Erg interessant voor iedereen die begrijpt wat onze pensioenproblemen gaan worden.

  Beantwoorden
 2. g.jonkheijm
  g.jonkheijm zegt:

  IK heb me aangemeld voor het e-book 7 geheimen voor succesvol beleggen, maar na alle procedures te hebben doorlopen krijg op het eind een zwart scherm. Wat doe ik fout ?
  Kunt u mij het boek doormailen?

  Hartelijk dank
  Gerrie Jonkheijm

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.