42,2% rendement met Total

Het dividendrendement (Dividend Yield Annualized (EUR)) is op dit moment niet minder dan 7,5%Wist u dat met Total 42,2% rendement kan worden behaald? Dat kan door aandelen Total te kopen en daarop opties te schrijven. Hieronder leg ik stap voor stap uit hoe en wat de gevolgen zijn van een daling, het gelijk blijven van het aandeel of een stijging van Total.

Total kent u misschien van de tankstations langs de weg. Maar wist u dat Total Groep in beurswaarde de op vier na grootste aardolie- en gasonderneming ter wereld is? In meer dan 130 landen met wereldwijd 17.000 tankstations en bijna 100.000 medewerkers is het een belangrijke speler. Total SA is een Franse naamloze vennootschap die in Frankrijk werd opgericht in maart 1924 en is genoteerd aan de beurs in Parijs, Londen, Brussel en New York.

6,5 keer de winst voor Total

Op Bloomberg zien we dat Total momenteel slechts een P/E Ratio (ttm) (koers-winstverhouding) heeft van 6,5377. Beleggers betalen dus nog geen 7 keer de winst voor het aandeel. Het dividendrendement (Dividend Yield Annualized (EUR)) is op dit moment niet minder dan 4,9%. Op basis hiervan kunnen we stellen dat Total tot de goedkoopste aandelen van de Euronext 100 en de Next 150 behoort.

Total is de afgelopen 10 jaar weinig gestegen

Total is de afgelopen 10 jaar weinig gestegen De afgelopen 10 jaar is de koers weinig is gestegen. Toch kwam het rendement, door het hoge dividend over de afgelopen 10 jaar uit op circa 4% per jaar, terwijl een investering in de CAC40 over deze periode uit kwam op -2% per jaar. Dat kan echter beter.

Premies voor opties

Door de daling van de afgelopen maanden kan meer uit dit aandeel worden gehaald. Het dividendrendement is opgelopen en de premies voor opties zijn gestegen. Zo ontvangt u op het moment van schrijven voor de call december 34 een premie van € 2,40 en voor de put december 34 een premie van € 3,20. Totaal ontvangen we dus € 5,60 voor deze ‘straddle’.

Wat als het aandeel Total daalt?

Wat nu als het aandeel Total tot aan de derde vrijdag van december daalt? Omdat we zowel de optiepremie voor de call als de put ontvangen, hebben we een buffer. Zolang Total niet onder € 31,44 ((€ 34,47 + € 34,00 – € 2,40 – € 3,20) / 2) daalt, is er niets aan de hand. Bovendien ontvangen we waarschijnlijk 18 juni 2012 en in september en december € 0,57 dividend. Totaal kunnen we dus nog circa € 1,71 aan dividend verwachten. Het risico wordt daardoor beperkt.

Waarschuwing

Als u denkt datde energiesector de komendetijd weer wat kan opkrabbelen, dan is het mogelijk om met dit aandeel 42,2% rendement te maken. Dit is dan natuurlijk niet zonder risico, dat mag duidelijk zijn! Maar voor de zekerheid een waarschuwing: weet wat je doet en overzie de consequenties (overigens geldt dit voor bijna alle dingen in het leven…)

Wat als Total gelijk blijft?

En wat nu als het aandeel Total tot aan de derde vrijdag van december min of meer gelijk blijft? De premie die we ontvangen voor de opties, is dan volledig verdiend en het dividend kunnen we ook opstrijken. We kunnen dan € 1,71 aan dividend optellen bij de reeds ontvangen € 5,60 aan premie. Totaal is dat dus € 7,31 per aandeel Total. De investering is € 34,47 minus de ontvangen € 5,60 aan premie is € 28,87. Het rendement komt daardoor uit op 42,2% voor de komende ruim 6 maanden.

Wat als Total stijgt?

En wat nu als het aandeel Total tot aan de derde vrijdag van december stijgt? Omdat we de aandelen in bezit hebben, maken we ons daar geen zorgen over. De call zal evenveel in waarde stijgen als het aandeel. Deze kunnen we dan tegen elkaar wegstrepen. De put zal volledig teruglopen naar nul, dus de premie van beide opties is dan verdiend.

Conclusie

Samengevat kunnen we dus handig gebruik maken van de daling. Als we uitgaan van de aanschaf van bijvoorbeeld 1000 aandelen Total en het schrijven van 10 calls en 10 puts op december met als uitoefenprijs 34, rond het huidige niveau) dan is het verwachte netto rendement op jaarbasis 42,2%. We investeren dan € 28.996,71 en na 0,6 jaar is de opbrengst € 35.268,05 als het aandeel Total gelijk blijft of stijgt.

Total

dec-12

€ 34,00

Aandeel bij koop

€ 34,47

Aand. bij verkoop

€ 34,00

Waarde call optie

€ 2,40

Waarde put optie

€ 3,20

Dividend

2012

€ 2,28

Aantal jaren

0,56

Rendement per jaar

42,2%

Break-even koers

€ 31,44

Begin investering

€ 28.996,71

Opbrengst aandeel

€ 34.000,00

Totale opbrengst

€ 35.268,05

Handleiding Geld verdienen met opties

Meer strategieën zoals deze vindt u in de handleiding Geld verdienen met opties. Download op https://beleggen.com/geld-verdienen-met-opties de handleiding vol met geheimen hoe geld te verdienen met opties. U ontvangt tevens als bonus Excel spreadsheets, waarmee u eenvoudig de beste opties kunt selecteren. Met mijn ‘30 dagen niet goed, geld terug garantie’ loopt u geen enkel risico.

OptieAlert

De bovenstaande combinatie is per e-mail en sms verstuurd aan de abonnees van www.optiealert.nl BeursBulletin hanteert voor deze portefeuille een systeem dat uniek is in de beleggingswereld. U betaalt hier niet voor een periode maar voor het behaalde rendement. Ga voor meer informatie naar www.optiealert.nl.

Spreekt deze strategie u aan? Wat zou u nog willen toevoegen? Ik kijk uit naar uw ideeën, tips en gedachten. Type ze s.v.p. in het commentaarveld onderaan de column op www.beleggen.com

Drs.Harm van Wijk

www.beursbulletin.nl

2 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.