55% rendement met Royal Dutch Shell

Rendement met Royal Dutch Shell

Rendement met Royal Dutch Shell: +55%: RDS behoort op dit moment tot de royaalste dividend betalers van de AEX. Toch is het rendement op deze aandelen niet spectaculair te noemen. Tenzij u met opties gaat werken. Een jaarrendement van 55% is haalbaar met geschreven putopties.

dividend

Rendement met Royal Dutch Shell met een Short put

Een short put is een strategie met geschreven putopties. Bij een geschreven put gaat u de verplichting aan om de aandelen te kopen. Voor deze verplichting ontvangt u een premie. Mocht u de aandelen geleverd krijgen, dan verlaagt deze premie de aankoopprijs. U koopt dan de aandelen dus met een korting.

Putoptie RDS SEP 2013 24

Stel, u schrijft (verkoopt) 3 RDS putopties RDS SEP 2013 met uitoefenprijs 24. U ontvangt dan momenteel circa € 0,62 per contract. U ontvangt (na kosten) € 180 (€ 0,62*3*100) waarmee u de verplichting aan gaat om 300 aandelen Royal Dutch Shell te kopen voor € 24 per aandeel tot de expiratie op de derde vrijdag van september 2013.

Koop de aandelen voor circa € 23,38

Welke put wordt gekozen, hangt natuurlijk af van uw risicoprofiel en uw visie op de onderliggende waarde. Ik vind, gezien de lange termijn stijgende trend en het opveren rond € 24 de put september 2013 met uitoefenprijs € 24 interessant. Mocht ik de aandelen moeten afnemen tegen € 24, dan koop ik na aftrek van de ontvangen premie de aandelen voor circa € 23,38.

5,4% dividendrendement

Het dividendrendement van de aandelen Royal Dutch Shell is op dit moment circa 5,4%. Dat is natuurlijk veel meer dan de rente op een spaarrekening of een staatsobligatie. Bovendien loop ik niet het risico dat de overheid mijn geld boven € 100.000 op mijn spaarrekening in beslag neemt, zoals ze in Cyprus hebben gedaan. Op Bloomberg komen we verder de volgende cijfers tegen:

Koers € 25,39

Dividendrendement (Dividend Yield Annualized) 5,4%

Koers-winst (Estimated P/E (12/2013))          7,75

Lage koers-winstverhouding en hoog dividendrendement

We kunnen nog steeds niet stellen dat het aandeel enorm overgewaardeerd is. De lage koers-winstverhouding en het hoge dividendrendement maken het aandeel zelfs relatief goedkoop. Royal Dutch Shell is bovendien een van de weinige aandelen die het dividend nooit heeft verlaagd en wordt daarom ook wel een dividendaristocraat genoemd.

Risico’s

We hebben putopties geschreven en lopen dus een risico dat de aandelen dalen. We maken verlies als de koers van Royal Dutch Shell op de expiratiedatum onder € 23,38 staat. Als we de aandelen in bezit zouden krijgen, dan kunnen we natuurlijk de aandelen gebruiken voor een covered straddle strategie (zie https://beleggen.com/155-rendement-met-royal-dutch-shell/) met een jaarrendement van circa 16%.

Een tweede kans

In feite hebben we op deze manier dus een tweede kans. Of het aandeel blijft boven € 24 en we verdienen de ontvangen premie. Op basis van de margin van circa € 700 is dit een rendement van 25,8%. Tot de derde vrijdag in september is circa 6 maanden dus komen we uit op 55% op jaarbasis. Als het aandeel onder € 24 staat op de derde vrijdag in september, dan kopen we de aandelen met korting en schrijven we op deze aandelen een call en een putoptie.

Handleiding Geld verdienen met opties

Meer strategieën zoals deze vindt u in de handleiding Geld verdienen met opties. Download op https://beleggen.com/geld-verdienen-met-opties de handleiding vol met geheimen hoe geld te verdienen met opties. U ontvangt tevens als bonus Excel spreadsheets, waarmee u eenvoudig de beste opties kunt selecteren. Met mijn ‘30 dagen niet goed, geld terug garantie’ loopt u geen enkel risico.

OptieAlert

Optiestrategieën worden per e-mail en sms verstuurd aan de abonnees van www.optiealert.nl BeursBulletin hanteert voor deze portefeuille een systeem dat uniek is in de beleggingswereld. U betaalt hier niet voor een periode maar voor het behaalde rendement. Ga voor meer informatie naar www.optiealert.nl.

Ik kijk uit naar ideeën, tips en gedachten over deze bijdrage. Type ze s.v.p. in het commentaarveld onderaan de column op www.beleggen.com

Drs. Harm van Wijk

www.beursbulletin.nl

4 antwoorden
 1. maria de kuijper
  maria de kuijper zegt:

  Ik denk dat dit wel een van de bekendste constructies is.
  Ook weinig risici in mijn ogen althens
  Graag meer suggesties met een laag risicoprofile
  m vr gr
  maria de kuijper

  Beantwoorden
 2. Leon
  Leon zegt:

  Hoi Harm,

  Zou je deze opzet niet beter doen NA de uitkering van het dividend?

  Voor de rest een prima opzet: ook met het oog op de legale diefstal van spaarrekeningen boven 100K.

  Vr. gr.,
  Leon

  Beantwoorden
 3. Leon
  Leon zegt:

  Mijn ervaring is dat je vaak goed uit bent als je rond het ex-dividend gaan puts schrijft. (Niet te ver van tevoren)
  De koers heeft vaak de neiging om snel alweer te herstellen en de dividenduitkering op te vangen.

  Groetjes,
  Leon

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.