60 procent rendement met Royal Dutch Shell terwijl de koers implodeert?

RDS kwartaal

De halvering van de koers van Royal Dutch Shell heeft ervoor gezorgd dat de premies op opties zijn opgelopen. Royal Dutch Shell zit al jaren in een zijwaarts patroon. Wat vind je van een strategie met een zeer laag risico en een rendement van 10-15% per jaar waarbij RDS na de halvering nog verder kan dalen?

Belangrijke steun

RDS veerde in 2003, 2009 en 2016 op rond de steun van € 16 waar dus een belangrijke bodem werd gevormd. RDS heeft de afgelopen jaren flinke klappen gekregen. De koers van Royal Dutch Shell halveerde. Misschien volgt er nog een grotere daling, maar ik zie RDS niet blijvend onder 16 euro noteren…jij wel?

Hoog dividend rendement

Royal Dutch Shell was een betrouwbare dividend betaler en werd daarom ook tot de zeldzame dividend aristocraten gerekend. Een reputatie die ze helaas hebben verspeeld. Het dividendrendement bedraagt op dit moment circa 3,5% per jaar. Dit legt ook een bodem onder de koers. Dit biedt een mooie kans om bijvoorbeeld een short straddle op te zetten in combinatie met het kopen van aandelen Royal Dutch Shell.

Dividendrendement RDSA

Aankoopprijs fors verlagen

Dat dividendrendement is natuurlijk gerelateerd aan de huidige koers van Royal Dutch Shell. Maar wat nu als we de begininvestering fors zouden kunnen verlagen? Dat kunnen we doen door het schrijven van een call optie met bijvoorbeeld een uitoefenprijs € 12. Omdat deze diep in het geld is (in the money), is de premie zeer hoog.

Verkleinen van de netto investering

Door het verlagen van onze investering wordt ons dividendrendement enorm. In plaats van dat we dus rond € 16 investeren voor een aandeel, ontvangen we circa € 7 terug aan premie, waardoor onze netto investering fors wordt verkleind. Omdat we de aandelen in bezit hebben, krijgen we wel gewoon het volledige dividend. Ook wanneer het dividend weer wordt verhoogd naar niveaus voor de verlaging.

Geen paniek

Er is geen reden tot paniek, maar wel reden om voorzichtig te blijven. Het feit dat de bodem rond € 10 vooralsnog standhield, is bemoedigend. Dit zou voor herstel kunnen zorgen. We zijn immers al tweemaal eerder opgeveerd van deze steun. Vanaf de zone rond € 16 is de koers diverse malen opgeveerd richting € 32 euro. Garanties zijn er echter nooit.

RDS kwartaal

Een forse buffer tegen koersdalingen

Maar wat als de koers van Royal Dutch Shell toch fors gaat dalen? Door de ontvangen premie hebben we een enorme buffer. Bij een eventuele daling gaat niet alleen de koers van Royal Dutch Shell naar beneden, maar ook de premie van de call optie daalt. Dit zorgt ervoor dat het verlies op de aandelen deels wordt gecompenseerd door de call optie.

Geen 100% bescherming

Let wel de bescherming tegen daling is op de expiratiedatum 100%. Tussentijds zal het verlies op de aandelen groter zijn dan de winst op de optieposities. Mocht de koers van Royal Dutch Shell bijvoorbeeld opnieuw dalen tot € 10, dan zien we in de grafiek dat er op expiratiedatum geen verlies zou zijn. Wanneer u alleen de aandelen in bezit zou hebben, dus zonder de opties, dan zou het verlies op dat moment circa € 6000 bedragen (1000 aandelen maal € 6,00).

60 procent rendement met Royal Dutch Shell terwijl de koers implodeert?

Circa 10% rendement per jaar

Het theoretisch resultaat van deze positie is € 8830 op de netto-investering van € 9050. Dit is een rendement van circa 100% over 4,42 jaar. Niet slecht toch? Het rendement bedraagt circa 11% per jaar zolang Royal Dutch Shell boven € 12 blijft. Bij een hoger dividendrendement komt dit overigens fors hoger uit. Er zijn weinig zekerheden in het leven, maar dit lijkt mij wel een gokje waard.

RDS dec-25 € 12,00
Aandeel bij koop € 16,05
Aand. bij verkoop € 12,00
Waarde call optie € 4,70
Waarde put optie € 2,30
Dividend 2021 € 0,56
Aantal jaren 4,42
Rendement per jaar 10,9%
Break-even koers € 10,53
Begin investering € 9.217,63
Opbrengst aandeel € 12.000,00
Totale opbrengst € 14.584,31

De aandelenkoers boven de uitoefenprijs

We schrijven bewust een call en een put met een uitoefenprijs ruim onder de huidige koers. Wanneer de koers van Royal Dutch Shell op de expiratiedatum boven de uitoefenprijs staat, dan zullen de aandelen worden opgevraagd. We realiseren op dat moment een mooie winst, die bestaat uit de ontvangen premie en het dividend.

RDS onder 12 euro

Indien RDS onder € 12 daalt, dan moeten wij waarschijnlijk aandelen Royal Dutch Shell kopen voor € 12. Omdat wij echter € 7 hebben ontvangen aan premie, kopen wij dus de aandelen met korting. We betalen dan € 12 (de uitoefenprijs) minus € 7 (de ontvangen optiepremie) is € 5 per aandeel. Dit geeft onze dus een behoorlijke buffer in het geval van een daling.

Verlagen van de gemiddelde aankoopprijs

De aandelen kocht ik voor € 16,05 (op 21 juli 2021). In het geval van een daling kopen wij het tweede deel voor € 5. Onze gemiddelde aankoopprijs zou dan uitkomen rond € 10,53. Hier ligt dus ons break-evenpoint. RDS kan dus nog 34% dalen voordat wij in de problemen komen.

Een lager break-evenpoint

Overigens hoeven we niet gelijk in de problemen te komen. Omdat ik deze strategie heb opgezet met een beperkt aantal aandelen, ben ik in staat om dit spelletje nog een keer op te zetten. In plaats van 1000 aandelen, kan ik dit dan met 2000 aandelen doen. Door de ontvangen premie verlagen wij ons break-evenpoint opnieuw. Maar goed, ik zie Shell voorlopig nog niet onder € 10 komen, zeker niet zolang ze minimaal € 0,60 aan dividend per jaar uitkeren).

Verlagen van de aankoopprijs

Zolang wij in staat zijn om opnieuw een call en een put te schrijven op de aandelen die wij dan in bezit hebben, verlagen wij hiermee onze aankoopprijs. Op het moment dat de koers van Royal Dutch Shell op expiratiedatum boven de uitoefenprijs van de call staat, leveren wij de aandelen en realiseren wij een mooie winst.

Twee voorwaarden

Er zijn dus twee voorwaarden: de koers van Royal Dutch Shell zal boven de uitoefenprijs van de call moeten expireren (€12), zodat wij met winst van onze aandelen af komen en we zullen voldoende kapitaal achter de hand moeten hebben om in het geval van een daling de aandelen te kunnen kopen tegen € 12.

Wat als Royal Dutch Shell gaat dalen?

Ik begin dus met een positie van 1000 aandelen. In het geval van een daling onder € 12 verdubbel ik naar 2000 aandelen. Mocht de koers van Royal Dutch Shell verder dalen, dan zet ik deze strategie op met 4000 aandelen, 8000 aandelen, et cetera. Ik zie zoals gezegd echter Royal Dutch Shell niet snel blijvend onder de belangrijke steun komen van circa € 10.

Verlagen van ons break-evenpoint

Rond € 16 is de koers van Royal Dutch Shell in 2003, 2009 en 2015 opgeveerd. Omdat ik verwacht dat de koers van RDS (op termijn) boven deze steun noteert, durf ik dit spel te spelen. We verlagen immers de eerste maal ons break-evenpoint naar € 10,53, een forse daling van de huidige koers. Bij vergelijkbare premies, verlagen wij daarna ons break-evenpoint naar € 3,53, het koersniveau van voor 1988.

Verdubbelen van de positie

Wanneer de koers van Royal Dutch Shell verder oploopt, zullen de aandelen worden opgevraagd en kunnen wij het spel opnieuw gaan spelen. We beginnen dan opnieuw met 1000 aandelen, die eventueel kunnen verdubbelen naar 2000 aandelen, 4000 aandelen en 8000 aandelen.

Break-evenpoint berekenen

Zoals in de grafiek te zien is, maken we winst wanneer de koers boven de uitoefenprijs (€ 10) expireert. Ons break-evenpoint kunnen we berekenen door de aankoopkoers op te tellen bij de uitoefenprijs waarvan wij de ontvangen premie aftrekken.

Aandelen met een stijgende trend

Omdat we dit spel een aantal malen kunnen spelen, is dit interessant om op te zetten bij aandelen waarvan wij verwachten dat deze (vroeg of laat) zullen opveren. Dit spel werkt natuurlijk niet bij aandelen die in een duidelijke dalende trend zitten. Bij Fortis, De Telegraaf (TMG) of SNS, zou dit spel natuurlijk niet hebben gewerkt. Omdat ik verwacht dat Royal Dutch Shell nog wel een aantal jaren zal blijven bestaan, en er een steun in de markt ligt rond € 16, durf ik dit wel aan.

De tijd werkt in ons voordeel

Tot de 3de vrijdag van december 2025 is nog 4,42 jaar, dus op jaarbasis komt het rendement dan uit op 11% rendement na aftrek van kosten zolang de koers boven € 12 blijft (dus niet nog een keer halveert). Dagelijks bouwt het dividend op en verdampt er premie, dus de tijd werkt in ons voordeel.

Voortijdige uitoefening van de call optie

Wat is dan het risico? De dag voordat het dividend wordt uitgekeerd, is er een risico dat de call optie voortijdig wordt uitgeoefend. Degene die de call optie heeft gekocht, kan op dat moment de aandelen in bezit krijgen vlak voor de ex-dividenddatum en heeft dan recht op het dividend. Ik loop dan het dividend mis, maar de tijdswaarde van de call steek ik dan in mijn zak. Zolang de put niet onder circa 15 cent komt, is het risico op een vroegtijdige uitoefening van de call klein…en anders koop ik gewoon nieuwe aandelen…

Wat als Royal Dutch Shell het dividend verlaagt?

Tja…alles kan…dat hebben we in het verleden wel gezien. In plaats van de aandelen te kopen met een short straddle, kan je ook kiezen voor alleen het schrijven van een putoptie. Volgens de put-call pariteit, de relatie tussen de premie van een call optie en de premie van een put optie met dezelfde looptijd en uitoefenprijs gedraagt een aandeel met een geschreven call zich het zelfde als een geschreven put:

aandeel min een call = geschreven put

Het voordeel hiervan is overigens, dat mocht RDS het dividend verlagen of passeren, dat dit minder invloed heeft. Het verwachte dividend zit reeds verwerkt in de premie van de put. Wel zal dan waarschijnlijk de koers van RDS dalen. Bovendien hoef je je geen zorgen te maken dat de call voortijdig wordt uitgeoefend.

Online training

Succesvol beleggen is behoorlijk complex. Vandaar dat ik donderdagavond om 20 uur ik de online training geef:

“Succesvol beleggen zonder veel tijd te investeren of veel risico te lopen met behulp van eenvoudige en bewezen strategieën.”

Zeer waardevol voor beginnende en meer ervaren beleggers. Ik onthul hierin 3 belangrijke geheimen:

Geheim #1 Hoe je 20% rendement per jaar maakt met eenvoudige software…

Geheim #2 Hoe je je portefeuille beheert in 5 minuten per week…

Geheim #3 Hoe je duizenden euro’s per jaar aan kosten kan besparen…

Meld u aan op https://beleggen.com/training

Ik hoop dat u er bij bent!

Ik ben zeer benieuwd naar wat u hier van vindt. Type uw reactie s.v.p. in het commentaarveld onderaan de column op www.beleggen.com

Met vriendelijke groet,

Drs. Harm van Wijk

Harm van Wijk is directeur van BeursBulletin.nl. De auteur heeft diverse posities. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit bericht is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer.

2 antwoorden
 1. Menno van der Zant
  Menno van der Zant zegt:

  Gemiddeld 20.6% is mooi maar hoeveel kost het mij jaarlijks gemiddeld. Stel ik hebt €35000 kapitaal?
  Is er ook een broker verplichting?
  Handel vnl met DEGIRO Trading212 en sinds kort Mexem toegevoegd. Voorlopig alleen aandelen maar gecontroleerde hefboom sta ik open voor.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.