66 procent rendement met Heineken

Heineken uptrend ten eindeHeineken zit sinds januari 2014 weer in een stijgende trend. De afgelopen weken wist Heineken echter geen terrein meer te winnen. Heineken lijkt daarmee een zijwaartse fase in te zijn gegaan. We gaan daarom op zoek naar een mooie optiestrategie voor Heineken.

Stijging 286%

Sinds 1 januari is Heineken van 58,88 euro naar 72,43 euro gegaan. Heineken heeft overigens sinds 2009 al een stijging vanaf 18,75 euro (286%) achter de rug. Vooralsnog is deze lange stijgende trend intact, maar we zien ook dat het dividendrendement is teruggelopen tot 1,3%. De vraag is dus of er nog veel koerspotentie is.

 De juiste strategie

Rond de huidige koers lijkt wat weerstand te ontstaan. Tijd voor een geschreven call? Maar dan hebben we natuurlijk het risico dat de koers toch doorloopt. Of een overnamebod? Dan zijn we natuurlijk helemaal de sigaar. De kunst is om de juiste strategie te vinden bij de visie, waarbij we ook rekening moeten houden met de statistiek en een beperkt risico.

 De Optie Navigator

We gaan opnieuw kijken naar de nieuwe tool van Finodex: de Optie Navigator. We vullen in dat we een gelijke koers verwachten op 30 april. We kunnen eventueel ook nog aangeven wat we verwachten van de beweeglijkheid. Bij een zijwaarts verloop, zal de volatiliteit niet oplopen, dus we vullen hier niets in.

De zoekmachine van Finodex

We klikken op “Zoek Optiestrategieën” en zien de zoekmachine van Finodex miljoenen berekeningen maken binnen 1 minuut. Alle optiepremies worden ingelezen en tientallen strategieën met honderden series worden doorgerekend. Iets wat met de hand niet mogelijk is. De zoekmachine van Finodex toont de volgende zoekresultaten:

Heineken_long_call_calender_spread_resulaten

Rendement

De resultaten kunnen worden gesorteerd op verwacht rendement, rendement wanneer het koersdoel wordt behaald op de gekozen datum, etc. Wat interessant is, is om ook te kijken naar het rendement als de koers ongewijzigd blijft. Het komt immers wel eens voor dat een visie niet uitkomt…

Ex-dividend

Let wel: op 17 april gaat Heineken € 0,74 per aandeel ex-dividend. Het risico is dat de geschreven call mei 72 kan worden uitgeoefend, afhankelijk van de koers van Heineken 1 dag voor ex-dividend datum. Als het dividend groter is dan de putpremie (van de mei 72 put) + rente, dan is de kans groot dat de call wordt uitgeoefend.

Long call calender spread

Het eerste resultaat is de long call calender spread. We schrijven dan een call 72 voor mei en kopen een call 72 voor juni. Het kopen van een call spread betekent hier het schrijven van de call waarvoor we 2,30 euro ontvangen en het kopen van de call waarvoor we 2,89 euro betalen. We betalen per saldo 59 euro. De margin is 0.

Heineken_long_call_calender_spread_simulatie

Expiratie in mei

We kijken dus naar de blauwe lijn (30 april) en zien dus dat rond de huidige koers de winst optimaal is. De korte geschreven call zal sneller in waarde dalen dan de lange gekochte call. Als we wachten tot de expiratie in mei (15 mei) dan wordt het nog mooier omdat dan de korte call alle tijdswaarde heeft verloren.

Risico is maximaal 59 euro

We zien wel dat als de koers hard stijgt of hard daalt, dat we dan de min in duiken, maar het risico is maximaal 59 euro (onze investering). Maar onze visie is dat de koers rond het niveau blijft hangen. Komt onze visie niet uit, dan is de schade beperkt.

Een rendement van 66,4%

Op basis van de investering van 59 euro komen we op een rendement van 66,4%. Een mooi rendement, maar hier hoort wel een kanttekening bij: de transactiekosten (2 contracten openen en sluiten) moeten we nog wel meenemen. Met een kleine investering kan dit een mooi resultaat opleveren als Heineken gelijk blijft.

Webinar

Ik ben zeer onder de indruk van het systeem en heb daarom gevraagd aan Herbert Robijn om op 31 maart om 20 uur een webinar te verzorgen waarin hij samen met mij gaat kijken naar de markt en waarin we vervolgens live samen in het systeem gaan kijken naar meer interessante kansen. U volgt het online seminar van achter uw pc of laptop.

Het belooft een zeer interessant webinar te worden. U kunt zich aanmelden op…

http://webinarjam.net/webinar/go/5125/5423b2ee51

Tot 31 maart 20.00 uur!

Kijk voor meer informatie over OptieNavigator op https://kz223.isrefer.com/go/OptieNavigator/BeursBulletin/

Ik ben zeer benieuwd naar wat u hier van vindt. Type uw reactie s.v.p. in het commentaarveld onderaan de column op www.beleggen.com

Met hartelijke groet,

Drs. Harm van Wijk

PS: Het online seminar is gratis toegankelijk. Volg de uitzending live en meld u hier aan.

Met vriendelijke groet,

BeursBulletin.nl

Drs. Harm van Wijk

www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

Harm van Wijk is directeur van BeursBulletin.nl. De auteur heeft diverse posities. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit bericht is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer.

2 antwoorden
  1. Ron
    Ron zegt:

    Ik begrijp de simulatie niet helemaal:
    Als HEI op 15-05 precies op €72,- staat, dan is de kortlopende Call niets waard. Het enige dat ik dan nog over heb is de 19-juni-15 Call 72.00. Die is op 15-05 toch geen €2,89 waard? Dat is wel wat de simulatie suggereert!

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.