72 procent rendement met Akzo Nobel

72 procent rendement met Akzo NobelAkzo Nobel is sinds het najaar bezig met een consolidatie binnen de stijgende trend die eind 2011 werd ingezet. De fabrikant van verven en lakken en chemicaliën veerde recent op van de veelvuldig aangestampte bodem rond 53 euro. Sinds 2009 is de Nederlandse multinational meer dan verdubbeld en Akzo Nobel lijkt op weg naar het recordniveau, dat in 2007 werd aangescherpt.

Short strangle op Akzo Nobel

De stijgende trend van de afgelopen jaren is nog steeds intact en de correctie biedt kans om op een lager niveau een short strangle op te zetten. De neutrale fase bij Akzo Nobel leent zich bij uitstek voor een short strangle, maar dan wel met brede grenzen. We kiezen voor een call 65 en een put 45 zodat het aandeel circa 20% ruimte heeft. Voor deze short strangle ontving ik in totaal € 1,80 voor de combinatie.

1 dividenduitkering

Omdat zowel een aanval op het oude recordniveau als een verdere daling binnen de dalende trend sinds begin dit jaar mogelijk is, kiezen we voor brede grenzen. Omdat Akzo Nobel in mei en november doorgaans dividend uitkeert, verlaagt dit de koers. Als we kijken naar de expiratiedatum 20 maart 2015, dan kunnen we tot deze datum 1 dividenduitkering verwachten.

Akzo Nobel mag met 20% stijgen

De koers zal door de dividenduitkeringen circa € 0,33 dalen. Tot de grens van € 65 is bereikt, mag Akzo Nobel in de komende maanden met 20% stijgen. Voor we in de problemen komen met de put, mag Akzo Nobel circa 17% dalen dus ook aan de onderkant geven we het aandeel de nodige ruimte. Dit is overigens ruim onder de bodems van 2014 en onder de stijgende steunlijn. Hier mag wel de nodige steun worden verwacht.

Akzo Nobel mag met 17% dalen

Mocht Akzo Nobel overigens 17% dalen, dan is er nog geen reden tot paniek. We zouden dan de aandelen kunnen laten leveren voor de uitoefenprijs van € 45 waarop we dan door de ontvangen premie van € 1,80 een korting krijgen en dus effectief rond € 43,20 de aandelen in bezit zouden krijgen.

Nettorendement 73% op jaarbasis

Voor 3 short strangles wordt door Alex, Binck en SNS een margin gevraagd van circa 1526 euro. Omdat we 540 euro ontvangen, komt de netto investering uit op 999 euro na aftrek van kosten. Hierdoor is een nettorendement van 53% in 263 dagen te behalen. In deze 8,6 maanden komt dat op jaarbasis neer op 73%.

Gemiddeld per maand € 61 tijdswaarde

Per dag ontvangen we gemiddeld € 2 aan tijd- en verwachtingswaarde voor het risico dat we lopen. We lopen het risico dat we de aandelen moeten kopen voor € 45 uit hoofde van de geschreven putoptie. Ook lopen we het risico dat we de stukken moeten leveren voor € 65 (afgezien van de ontvangen premie van € 1,80).

Mooie rendementen

Het schrijven van opties is interessant bij een aandeel dat zijwaarts beweegt, zoals Akzo Nobel, omdat je dan zowel callopties als putopties kunt schrijven. Je verdient dan aan twee kanten en dus zijn er mooie rendementen te behalen. Maar welke combinatie kies je dan?

Finodex

Met behulp van Finodex kunnen we razendsnel doorrekenen welke combinatie het meest interessant is. Op basis van actuele koersen worden alle optiecombinaties van Euronext Amsterdam doorgerekend en meest interessante verschijnen dan op je scherm. Een soort Google voor opties.

Zoekmachine voor opties

Deze zoekmachine is in staat om op basis van een aantal criteria veel combinaties door te rekenen en kwam met een aantal mooie suggesties voor een short strangle. Vervolgens kun je op basis van je eigen voorkeuren dan een geschikte combinatie selecteren.

Verwacht rendement

Ik koos voor Akzo Nobel vanwege de koersontwikkeling en omdat deze short strangle een hoog verwacht rendement heeft. Niet alleen wordt er door de software doorgerekend wat het maximale rendement is als de koers gelijk blijft, maar ook wordt gekeken naar de statistische kansen van de koers op einddatum.

Statische kans

Als de koers weinig beweegt, dan is de statische kans dat de koers binnen de bandbreedte blijft groter en dus ook de kans op een positief rendement. Door het doorrekenen van het resultaat bij verschillende koersen en de kansen daarop, ontstaat een verwacht rendement.

Finodex_short_strangle_AKZO

Nadere analyse

Door het vergelijken van de verschillende optiecombinaties en het doorrekenen van de statische kansen zijn de verschillende short strangles met elkaar te vergelijken. Op basis van een nadere analyse van het aandeel kan dan een geschikte short strangle worden gekozen.

Masterclass Opties

Op veler verzoek organiseren wij opnieuw de unieke Masterclass Optiedag (dag 3 van de optiedagen) van het coachingsprogramma. Op 14 juli zullen Cees Smit, US Option Traders en OptieAcademy in Maarssen de geheimen van opties met u delen. Kijk voor meer informatie op http://www.beursbulletin.nl/scripts/Gateway.php?action=DienstenOptieCursusAction

of neem contact met ons op.

Opties van theorie naar praktijk (basis)

Op 14 augustus zullen Herbert Robijn, Robert Schutte, Harry Klip en Harm van Wijk in Maarssen de geheimen van opties met u delen. Kijk voor meer informatie (over dag 1 van de optiedagen) op http://www.beursbulletin.nl/scripts/Gateway.php?action=DienstenCursusAction of neem contact met ons op.

Ik kijk uit naar ideeën, tips en gedachten over deze bijdrage. Type ze s.v.p. in het commentaarveld onderaan de column op www.beleggen.com

Met vriendelijke groet,

BeursBulletin.nl

Drs. Harm van Wijk

www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

Harm van Wijk is directeur van BeursBulletin.nl. De auteur heeft diverse posities. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit bericht is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer.

2 antwoorden
 1. Dolf Carel Dieudonné
  Dolf Carel Dieudonné zegt:

  Goededag,
  Twee jaar geleden heb ik in opties gehandeld op de AEX(geen short strangels). Ik kwam toen wel eens
  een probleem tegen: de z.g. premie-sloop. Mijn vraag is of we dit ook kunnen verwachten bij short strangels?
  Of is dit de reden dat men over SHORT strangels spreekt?

  Mvrgr
  Dolf

  Beantwoorden
  • Harm van Wijk
   Harm van Wijk zegt:

   Hallo Dolf,

   Dit is inderdaad de reden dat we SHORT strangles gebruiken. Het verdampen van de premie is dus in ons voordeel!

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.