90% rendement met Philips

90 procent rendement met PhilipsPhilips is sinds de zomer van 2011 met een overtuigend herstel bezig. Toch is de top van 2010 nog niet gepasseerd, laat staan de top van 2007 of 2000. De vraag is of de top van 2010 nu snel wordt uitgenomen of dat Philips onder deze top gaat consolideren. In dat geval is een short strangle een mooie strategie.

Philips op meerjarig recordniveau

Philips scherpte afgelopen week het meerjarig recordniveau verder aan. Als we naar de lange termijngrafiek kijken, dan zien we echter dat Philips de afgelopen jaren in een dalende trend zat door de kenmerkende lagere toppen en lagere bodems. Maar is de stijgende trend in 2011 weer ingezet met de vorming van een hogere bodem?

Short strangle op Philips

Kortom we zijn bezig met een bodemproces, een meer neutrale fase dus. Een interessant moment om een short strangle op te zetten, maar dan wel met brede grenzen. We kiezen voor een call 32 en een put 20 zodat het aandeel circa 25% ruimte heeft. Voor deze short strangle ontving ik voor de combinatie in totaal € 1,30.

1 dividenduitkering

Een nieuwe aanval op het oude recordniveau is natuurlijk niet uit te sluiten. Omdat Philips in mei vermoedelijk € 0,75 dividend uitkeert, verlaagt dit de koers. Als we kijken naar de expiratiedatum 19 december 2014, dan kunnen we 1 dividenduitkering verwachten.

Philips mag met 25% stijgen

De koers zal door de dividenduitkeringen circa € 0,75 dalen. Tot de grens van € 32 is bereikt, mag Philips in de komende maanden met 25% stijgen. Voor we in de problemen komen met de put, mag Philips circa 23% dalen dus ook aan de onderkant geven we Philips de ruimte. We komen dan overigens onder de bodems uit van 2013. Hier mag wel de nodige steun worden verwacht.

Philips mag met 24% dalen

Mocht Philips overigens 23% dalen, dan is er ook nog niet zoveel aan de hand. We zouden dan de aandelen kunnen laten leveren voor de uitoefenprijs van € 20 waarop we dan door de ontvangen premie van € 1,30 een korting krijgen en dus effectief rond € 18,70 de aandelen in bezit zouden krijgen.

Nettorendement 80% op jaarbasis

Voor de short strangle wordt door Alex, Binck en SNS een margin gevraagd van circa 1844 euro. Omdat we € 882 ontvangen, komt de netto investering uit op € 962 na aftrek van kosten. Hierdoor is een nettorendement van 92% in 403 dagen te behalen. In deze 13 maanden komt dat neer op 83% op jaarbasis.

Iedere maand € 67 tijdswaarde

Iedere dag ontvangen we gemiddeld € 2,19 aan tijd- en verwachtingswaarde voor het risico dat we lopen. We lopen het risico dat we de aandelen moeten kopen voor € 20 uit hoofde van de putoptie. Ook lopen we het risico dat we de stukken moeten leveren voor € 32 (afgezien van de ontvangen premie van € 1,30).

Covered strangle

Wie denkt dat Philips een nieuw meerjarig record gaat vestigen, die zou de aandelen kunnen kopen. In combinatie met de geschreven call en put heet dat dan een covered strangle. De calls of de puts doorrollen of de positie sluiten is natuurlijk ook altijd nog een mogelijkheid.

Driepoot Philips

Wie denkt dat Philips wel eens zou kunnen gaan dalen, die zou van (een deel van) de opbrengst van de geschreven opties een putoptie kunnen kopen tussen de beide grenzen, bijvoorbeeld de PHI DEC P 22 voor ongeveer 1,20 euro. In combinatie met de geschreven call en put heet dat dan een driepoot. Een deel van de ontvangen premie wordt dan geïnvesteerd, in dit geval in de put.

Rendement 72%

Je investering is niets, sterker nog, je krijgt nog geld toe. Natuurlijk moet je wel margin aanhouden voor de geschreven call. De maximale winst is het verschil tussen de beide putopties (€ 2) plus de ontvangen premie (€ 1,30-€ 1,20). Het rendement komt dan uit op 80%, dat is 72% op jaarbasis, maar dan ligt het risico aan de bovenkant. Alles hangt dus af van je strategie, je visie op het aandeel, de ontwikkeling van het aandeel en het risicoprofiel.

Short Strangle. Optiestrategie voor iedereen.
Download gratis het “Handboek Opties 2.0 – Short Strangle Optiestrategie”, geschreven door Herbert Robijn van Finodex.
Kijk voor meer informatie op http://get.finodex.com/handboek-short-strangle-optiestrategie/

Onderstaand is een grafiek opgenomen waarin is te zien hoe het rendement zich ontwikkelt bij verschillende koersniveaus.

Duidelijk is te zien dat tussen 20 en 32 euro de maximale winst ligt. Deze afbeelding komt overigens uit de optiezoekmachine van Finodex. Een zeer handige tool om de meest geschikte opties mee uit te zoeken.

Ik kijk uit naar ideeën, tips en gedachten over deze bijdrage. Type ze s.v.p. in het commentaarveld onderaan de column op www.beleggen.com

Met vriendelijke groet,
BeursBulletin.nl

Drs. Harm van Wijk
www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

Harm van Wijk is directeur van BeursBulletin.nl. De auteur heeft diverse posities. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit bericht is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer.

5 antwoorden
 1. Tom
  Tom zegt:

  Een short strangle lijkt mij eerder geschikt wanneer men een tamelijk gelijke koers verwacht en de volatiliteit klein is gedurende de looptijd van de optie. Dit dan in tegenstelling van wat hier (philips) verwacht wordt, of heb ik het mis ?

  Beantwoorden
  • Harm van Wijk
   Harm van Wijk zegt:

   Ik verwacht dat Philips binnen de grenzen van de short strangle blijft…maar de tijd zal het leren! Gecalculeerd risico’s nemen is belangrijk….en weten wat je doet…

   Beantwoorden
 2. barry
  barry zegt:

  Harm,

  Weer een leuke tip. Zat al even te kijken naar Philips. Hoe kom je bij de short strangle uit op bedrag van € 882 bij premie van € 1.30

  Beantwoorden
 3. Truyens-Mettens
  Truyens-Mettens zegt:

  Goedemorgen. Dit vind ik een zeer uitgebreide en ongelooflijk duidelijke uitleg over de short strangle van Philips. Persoonlijk is dit de genre die ik het liefst doe. Simpele en zeer overzichtelijke strategieën. Als deze dan nog zo in detail worden uitgelegd zoals deze , is dat een pretje.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.