Aandeel van de Week 32: Long ASML

OptieAcademy Daily ASML

OptieAcademy Daily ASML

Deze week krijgt u van OptieAcademy ASML als Aandeel van de Week gepresenteerd. Eind juli hebben we tijdens een Masterclass Opties de Nederlandse chipmachinefabrikant ASML (tickersymbool: ASL) geanalyseerd als een kansrijk aandeel. Vervolgens kwam Harry Klip met een fraaie optieconstructie: een ratio driepoot long op ASML december-opties.

Dat was nog rond een koers van €63. Dit is een driepoot-constructie waarbij in dit geval 2 calls zijn geschreven in plaats van de gebruikelijke 1 short call. Vandaar de term ‘ratio driepoot’. Zoals op bovenstaande daggrafiek te zien is, beweegt ASML dit jaar per saldo zijwaarts met forse uitschieters naar beneden en boven. Op woensdag 30 juli schoot het aandeel echter ‘vanuit het niets’ meer dan 14% omhoog op positieve berichten van ASML’s klant IBM.

Aanzienlijke chipproductie IBM
IBM heeft dankzij het EUV-systeem van ASML een productie gehaald van 637 chipschijven in 24 uur, bevestigde het Veldhovense bedrijf woensdag. ASML-bestuursvoorzitter Peter Wennink stelde tevreden te zijn over deze ontwikkeling, maar geeft ook aan dat dit nu pas een keer is gelukt en daarom meerdere keren herhaald zal moeten worden. Bij de tweedekwartaalcijfers twee weken geleden zei ASML op koers te liggen voor het bereiken van 500 wafers per dag tegen het einde van het jaar. Per 2016 moeten dat er 1.500 zijn voor volumeproductie.

Het aandeel ging op €69,20 de week uit wat resulteerde in een ongerealiseerde winst van €55 op onze optiepositie. Het resultaat is langzaam opgelopen omdat het een ratio driepoot is met decemberopties.

Uurgrafiek ASML

ASML Hourly

ASML Hourly

ASML bereikte de afgelopen dagen een hogere high boven €72 en overschreed daarmee de top van begin juli. Het aandeel kan steun vinden bij de (10,20,40 respectievelijk 47) voortschrijdende gemiddelden, zie bovenstaande chart. Dat is op een niveau tussen €68 en €69. Op basis van de technische situatie zijn we nog steeds positief gestemd ten aanzien van ASML, oftewel ASML Long en hanteren een eerste koersdoel van €75.

Steun- en weerstandsniveaus
Eerste weerstand: €72,25
Tweede weerstand: €75,05
Eerste steun: €69,26
Tweede steun: €68 (eerste Fibonacci Retracement Level)

Over ASML
ASML is een Nederlands technologiebedrijf dat wafersystemen (wafersteppers en step-and-scan-machines) produceert. De chipmachines snijden uit siliciumschijven (wafers) chips die door chipproducenten worden afgenomen. ASML is een Nederlands hightechbedrijf en één van de belangrijkste leveranciers van machines voor de halfgeleiderindustrie, in het bijzonder steppers en scanners, die worden gebruikt bij het maken van chips.

ASML

ASML

Het hoofdkantoor en bedrijvencomplex van ASML staat in Veldhoven, waar zowel research and development en assemblage in cleanrooms plaatsvindt. Het bedrijf heeft tevens zestig servicepunten in veertien landen ter ondersteuning van de plaatsing en levering van machines en reserve-onderdelen.

ASML is ontstaan uit een joint venture van ASM International en Koninklijke Philips. Het bedrijf is sinds 1995 beursgenoteerd en komt in de AEX en Nasdaq voor.

Het fonds heeft een marktkapitalisatie van circa €31 miljard. De koers/winst-verhouding bedraagt circa 22 terwijl het dividendrendement 0,88% bedraagt. Op 16 oktober rapporteert ASML de derde kwartaalresultaten. Meer informatie over ASML vindt u op de corporate website…

Wat is een Ratio Driepoot?

Ratio driepoot ASML

Ratio driepoot ASML

 Bij een ratio driepootoptieconstructie wordt een ratio call- of putspread gekocht, wat (deels) wordt gefinancierd door een geschreven (short) put of call. Bij een ratio driepoot long wordt dus een ratio callspread gekocht en een put geschreven.

Bij een ratio driepoot short wordt daarentegen een ratio putspread gekocht en een call geschreven ter financiering van de ratio putspread.

Wij hebben gekozen voor een ratio driepoot long op ASML rond €63: dus een gekochte 1 op 2-ratio callspread met een geschreven put. Bij ASML hebben we gekozen voor een december-ratiocallspread die maximaal €500 waard kan worden. Wij ontvingen zelfs per saldo geld door de geschreven opties.

De huidige waarde levert een interim winst op van €55.

Scenario op december-expiratie

De maximale winst bedraagt (€500+€0,83*100) = €583 per ratio driepoot.

Verlies wordt pas geleden als ASML meer dan 23% daalt. Ook wordt verlies geleden als ASML verder stijgt dan 17 % vanaf het huidige niveau. Dit gerekend op expiratie.

Momenteel ‘doet’ deze ratio driepoot met nog ongeveer 4,5 maanden te gaan tot december-expiratie €0,28. De ongerealiseerde winst bedraagt momenteel dus €0,55 (*100=€55). De call spread kan nog ‘vollopen’ tot €500 waarbij de maximale winst dus €583 kan bedragen.

Masterclass Opties: Van theorie naar Praktijk

Wilt u ook leren hoe winstgevende optiestrategieën op te zetten? Kom dan donderdag 14 augustus naar de unieke coachingsdag Opties: Van theorie naar Praktijk met Harm van Wijk, Herbert Robijn, Harry Klip en Jan Robert Schutte. Klik hier voor meer informatie…

Met vriendelijke groeten,

Jan Robert Schutte 06-50746210 en Harry Klip 06-31903957

E-mail: [email protected]

Disclaimer
Het OptieAcademy-team heeft een positie in ASML. Posities kunnen wijzigen al naar gelang de marktomstandigheden. Volgers van onze Optie Aanbevelingen-portefeuilles worden uiteraard op de hoogte gesteld van de mutaties van posities die in deze portefeuilles worden ingenomen danwel gesloten. De auteurs leveren bijdragen op persoonlijke titel. De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.