Aandeel van de Week 41: VXX als brandverzekering

VXX OptieAcademy Weekly Chart

VXX OptieAcademy Weekly Chart

Deze week krijgt u van OptieAcademy de Amerikaanse ETN VXX als Aandeel van de Week gepresenteerd. VXX is het tickersymbool van de iPath S&P 500 VIX Short-Term Futures ETN (Exchange Traded Note). Met de VXX kunt u indirect inspelen op een stijgende volatiliteitsindex VIX.

Let wel, met de VXX volgt u indirect de VIX, aangezien de VXX in kortlopende VIX-futures handelt. Er spelen diverse krachten een rol die de prijs van de VXX beïnvloeden, zoals het contango-effect van de VIX-futures, waarbij de futureprijs boven de vergelijkbare ‘spotprijs’ noteert. VXX (VXX) is op de Amerikaanse effectenbeurs NYSE genoteerd. Op de aandelen worden opties verhandeld.

Achtergrondinformatie VXX:

Het gemakkelijkst om te onthouden is, dat als de paniek op de beurzen toeneemt, de VIX en dus ook de VXX stijgt. Dit is dus een andere mogelijkheid om uw portefeuille te beschermen tegen koersdalingen of een crash in plaats van conventionele put-opties op een index of aandeel te kopen. Zo ziet u dat OptieAcademy verder kijkt dan wat gebruikelijk is en u op meerdere mogelijkheden wijst om uw portefeuille af te dekken tegen calamiteiten.

Het is echter wel goed om te beseffen dat de VXX een afgeleid product is, dat gebaseerd is op de VIX. De VIX is om het eenvoudig te zeggen een paniekindicator: des te groter de paniek op de markt, des te hoger de VIX noteert. Via de VXX kan een belegger exposure hebben in de VIX middels twee futures: de eerste en tweede maandsfutures op de VIX-futures. Omdat met futures wordt gewerkt door de VXX-fondsmanagers, is er een aanzienlijke hefboomwerking en dus een hoger risico.

OptieAcademy heeft de volgende gegevens gevonden over de VXX:

– Gemiddelde omzet (3 maanden): 41 miljoen stuks per dag.
– Hoogste koers afgelopen 52 weken: $62,64.
– Laagste koers afgelopen 52 weken: $26,81.
– Net Assets VXX: $1,4 miljard.

Er zijn meerdere ETN’s op de beurs verhandelbaar, waarmee kan worden ingespeeld op een stijgende VIX. Meer info over de VXX kunt u vinden op de website van iPath.

Weekgrafiek VXX

Op bovenstaande weekgrafiek is duidelijk te zien dat de VXX aanzienlijk is gedaald. Sinds begin 2013 is de VXX gedaald vanaf een high rond $140 tot onder $30 dit jaar. Sinds de zomermaanden van dit jaar zit de VXX echter alweer in de lift. Aan de bovenkant ligt weerstand rond $40, terwijl de onderkant begrensd lijkt te zijn op $30.

Daggrafiek VXX

VXX Daily Chart OptieAcademy

VXX Daily Chart OptieAcademy

De daggrafiek geeft het bodemproces aan sinds juli, waarna de VXX vorige week eindelijk hard steeg richting $36. Een aantal voortschrijdende gemiddelden zijn inmiddels stijgend. De koers van de VXX noteert boven deze gemiddelden, wat voor ons voldoende reden is om de VXX long te zitten. Uiteraard kan de VXX nog wel wat terugvallen zodra de aandelenmarkten weer wat tot rust komen.

Een stop-loss leggen we in ieder geval onder de gemiddelden rond $30. Onze koersdoelen zijn: $40 respectievelijk $50. Deze niveau’s zijn nog niet eens zo spectaculair gezien de hoge niveau’s die eerder werden genoteerd. Alleen als de rust weer terugkeert, zal de VXX weer aanzienlijk kunnen dalen. Wij achten de kans echter groter dat de VXX weer naar de $40 gaat dan dat de VXX het dieptepunt van dit jaar gaat opzoeken.

Steun- en weerstandsniveaus
Eerste weerstand: $40.
Tweede weerstand: $46,35.
Eerste steun: $28,67.
Tweede steun: $26,81.

OptieAcademy positie VXX:

Vanwege de relatief lage volatiliteit van de afgelopen maanden, hebben we al een geruime tijd een longpositie in de VXX genomen door middel van gekochte VXX en een short put. Vorige week kochten we de VXX nog op een koers van $30,15. De short put hadden we al op 12 september ingenomen, waarvan de premie inmiddels bijna geheel binnen is.

BeursBulletin/OptieAcademy Live Trading

Wilt u ook leren hoe kansrijke opties te selecteren of andere winstgevende optiestrategieën op te zetten? Kom dan naar onze Masterclass Live Trading met futures en CFD’s op vrijdag 24 oktober.

Gedurende de handelsdag zullen Harm van Wijk, Jan Robert Schutte en Harry Klip live setups en triggers behandelen en mogelijke kansen benutten in de markt.

  • Live Trading o.b.v. cyclus methode
  • Winstkansen vergroten, risico’s beperken
  • Timing technieken o.b.v. cyclusmethode
  • Goed moneymanagement toe te passen
  • Trading-journaal dat u als deelnemer ook van ons zult ontvangen.

Wij zullen live gaan handelen zodra er kansen zijn en u kunt desgewenst ook live gaan traden of anders kennis te nemen van de praktijk.

Deze geheel verzorgde dag voor € 297 (inclusief BTW) zal op vrijdag 24 oktober op de Golfclub Kromme Rijn te Bunnik plaatsvinden van 09:00 uur tot 17:00 uur.

Als u interesse heeft in deze praktijkgerichte Live Trading Masterclass, dan vernemen we dat graag van u.

Heeft u interesse? Kijk hier voor het gehele programma en voor meer informatie.  

Jan Robert Schutte 06-50746210 en Harry Klip 06-31903957
E-mail: [email protected]

Disclaimer
Het OptieAcademy-team heeft (nog) geen positie in VXX (VXX). Posities kunnen wijzigen al naar gelang de marktomstandigheden. Volgers van onze Optie Aanbevelingen-portefeuilles worden uiteraard op de hoogte gesteld van de mutaties van posities die in deze portefeuilles worden ingenomen danwel gesloten. De auteurs leveren bijdragen op persoonlijke titel. De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.