Aandeel van de Week 43: XIV een omgekeerde VIX

XIV

XIV

Deze week krijgt u van OptieAcademy de Amerikaanse ETN XIV als Aandeel van de Week gepresenteerd. XIV is het tickersymbool van de VelocityShares Daily Inverse VIX ETN (Exchange Traded Note). Met de XIV kunt u indirect inspelen op een beweging in de paniek-indicator VIX.

Let wel, met de XIV volgt u indirect, maar dan omgekeerd 1 op 1 de VIX. De XIV volgt dus in grote lijn de aandelenmarkt: stijgt de aandelenmarkt, dan stijgt de XIV en daalt de aandelenmarkt, dan daalt de XIV. De fondsmanagers van de XIV handelen in VIX-futures. Er spelen diverse krachten een rol die de prijs van de XIV beïnvloeden, zoals het contango-effect van de VIX-futures, waarbij de futureprijs boven de vergelijkbare ‘spotprijs’ noteert. De XIV is geen  zwaar geleveraged product (zoals de ultra’s die bijvoorbeeld 2 of 3 keer zo hard gaan, maar volgt 1 op 1 omgekeerd de VIX (het is dus een inverse VIX).

VelocityShares Daily Inverse VIX (XIV) is op de Amerikaanse effectenbeurs NYSE genoteerd. Op de XIV worden weliswaar geen opties verhandeld, maar er kan wel short worden gegaan.

Achtergrondinformatie XIV:
Het gemakkelijkst om te onthouden is, dat als de paniek op de beurzen toeneemt, de VIX stijgt. Omdat de XIV een ‘inverse VIX’ is, daalt deze ETN dus als de paniek toeneemt en vice versa. Dit is dus een andere mogelijkheid om uw portefeuille te beschermen tegen koersdalingen of een crash in plaats van conventionele put-opties op een index of aandeel te kopen. Om het neerwaarts risico af te dekken, kunt u dus ook short gaan in de XIV.

Zo ziet u dat OptieAcademy verder kijkt dan wat gebruikelijk is en u op meerdere mogelijkheden wijst om uw portefeuille af te dekken tegen calamiteiten.

Het is echter wel goed om te beseffen dat de XIV een afgeleid product is, dat gebaseerd is op de VIX. De VIX is om het eenvoudig te zeggen een paniekindicator: des te groter de paniek op de markt, des te hoger de VIX noteert. Via de XIV heeft een belegger indirecte exposure in de korte termijn VIX futures. Omdat met futures wordt gewerkt door de XIV-fondsmanagers, is er een hefboomwerking en dus een hoger risico.

OptieAcademy heeft de volgende gegevens gevonden over de XIV:

Kengetallen:
– Gemiddelde omzet (3 maanden): 18 miljoen per dag.
– Hoogste koers afgelopen 52 weken: $47,66.
– Laagste koers afgelopen 52 weken: $24,67.
– Net Assets XIV: $1,4 miljard.

Er zijn meerdere ETN’s op de beurs verhandelbaar, waarmee kan worden ingespeeld op de VIX, waaronder de XIV. Meer info over de XIV en andere VIX-gerelateerde producten kunt u vinden op de website van VelocityShares.

Weekgrafiek XIV

Op bovenstaande weekgrafiek is duidelijk te zien dat de XIV aanzienlijk is gedaald vanaf de high van dit jaar $47,66 in juli. Vervolgens daalde de XIV naar een low tot onder $25 in oktober. Sinds dit dieptepunt gaat de XIV omhoog waarmee het de rally op de aandelenmarkten volgde. Aan de bovenkant ligt weerstand tussen $35 en $40 vanwege de (10,20, 40 en 47) voortschrijdende gemiddelden.

Daggrafiek XIV

XIV Weekly

XIV Weekly

De daggrafiek geeft duidelijk aan dat er op dagbasis ook zware weerstand ligt rond $36 vanwege de (40 en 47) voortschrijdende gemiddelden. De koers van de XIV noteert onder deze gemiddelden, wat voor ons voldoende reden is om een bearish visie op de XIV te hebben. We verwachten derhalve een neerwaartse druk en dus toenemende paniek op de aandelenbeurzen.

Een stop-loss zouden we in ieder geval leggen boven de gemiddelden rond $36. Onze koersdoelen voor de XIV zijn: $30 respectievelijk $25. Deze niveau’s zijn nog niet eens zo spectaculair gezien de lage niveau’s van $15 die in het jaar 2013 werden genoteerd. Alleen als de rust weer terugkeert, zal de XIV weer aanzienlijk kunnen stijgen. Wij achten de kans echter groter dat de XIV weer richting het zuiden koerst.

Steun- en weerstandsniveaus
Eerste weerstand: $35,05.
Tweede weerstand: $36,40.
Eerste steun: $33,23.
Tweede steun: $29,91.

OptieAcademy:
Op de XIV zijn helaas geen opties genoteerd, maar wel op een andere ETF: de VXX. Deze ETF hebben we een aantal weken geleden behandeld: als Aandeel van de Week. Vanwege de relatief lage volatiliteit van de voorgaande maanden, hebben we al een geruime tijd een longpositie in een afgeleide van de VIX genomen door middel van een longpositie in de VXX. Deze protectie hebben we reeds exclusief aan de OptieAanbevelingen-abonnees gecommuniceerd.

Wilt u ook leren hoe in te spelen op stijgende of dalende markten of andere winstgevende strategieën op te zetten? Kom dan naar onze Masterclass Live Trading op woensdag 5 november met speciale gast Jurjen Damsté.

OptieAcademy Masterclass Live Trading
Masterclass Live Trading woensdag 5 november van 08:30 uur tot 17:30 uur.

Handel met OptieAcademy succesvol in futures als een professional. Samen met de professionele daytrader Jurjen Damsté waarmee we vroeger op de optievloer hebben gehandeld. Hij handelt tegenwoordig in futures op onder meer de DAX, Bunds en de CAC40.

U leert eigen entries en exits te bepalen. Daarnaast wordt aandacht besteed aan Money Management. U kunt werken aan een winstgevende mindset om een beter trading resultaat te behalen.

Geheel verzorgde dag voor €397
Deze masterclass voor €397 is geheel verzorgd met lunch, koffie, thee, frisdrank en gratis parkeerplaats. 

Bonussen

  • 2 maanden Optie Aanbevelingen t.w.v. €151.
  • 1 e-book naar keuze t.w.v. €77.

Totale waarde bonussen: €228

Heeft u interesse? Kijk hier voor het gehele programma en voor meer informatie.  

Jan Robert Schutte 06-50746210 en Harry Klip 06-31903957
E-mail: [email protected]

Disclaimer
Het OptieAcademy-team heeft (nog) geen positie in VelocityShares Daily Inverse VIX ST ETN (XIV). Posities kunnen wijzigen al naar gelang de marktomstandigheden. Volgers van onze Optie Aanbevelingen-portefeuilles worden uiteraard op de hoogte gesteld van de mutaties van posities die in deze portefeuilles worden ingenomen danwel gesloten. De auteurs leveren bijdragen op persoonlijke titel. De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.