iShares AEX is het Aandeel van de Week

iShares AEX is het Aandeel van de Week

AEX week

iShares AEX is deze week van OptieAcademy het bijzondere Aandeel van de Week. Dit is niet zonder reden, want vanaf morgen bestaat de hoofdgraadmeter van de Amsterdamse beurs AEX uit een nieuwe selectie.

Koninklijke Boskalis Westminster, Delta Lloyd en OCI worden opgenomen in de AEX. Deze fondsen vliegen binnen ten koste van Air France KLM, PostNL en Koninklijke Imtech. Deze fondsen degraderen dus naar de Jupiler League van de Nederlandse beurs. Zie onderstaande tabel.

iShares AEX

Concluderend: de zwaargewichten per 24 maart worden:

  • Royal Dutch Shell (weging: 15%)
  • Unilever (weging: 13,56%)
  • ING (weging: 11,69%)
  • ASML (weging: 6,89%)
  • Philips (weging: 7%) 

Opvallend dat RDSA, Unilever en ING samen meer dan 40% van de AEX-index uitmaken. Voeg daarbij ASML en de ‘Flippen’ (Philips), dan heb je ruim 54% van de AEX-index te pakken.

Over iShares AEX UCITS ETF (IAEX)

iShares AEX UCITS ETF is een Exchange Traded Fund (ETF) dat tot doel heeft de performance van de AEX-Index® zo nauwkeurig mogelijk te volgen.  Bovendien keert deze ETF 1 keer per kwartaal het dividend uit. Dientengevolge, bedraagt het uitkeringsrendement op dit moment circa 2,24% Voor een overzicht van de iShares uitkeringsdata zie hier…

De ETF belegt in de onderliggende (fysieke) effecten waar de index uit bestaat. Dus, de AEX-Index® biedt posities in de 25 meest verhandelde aandelen die op NYSE Euronext Amsterdam zijn genoteerd. Het totaal aan netto-activa van IAEX bedraagt circa €259 miljoen. De IAEX noteert op het moment van schrijven €39,20 wat ongeveer 1/10 van de AEX-index .

ETF’s zijn transparant, kostenefficiënt en liquide en worden net als een regulier aandeel op de beurs verhandeld. iShares ETF’s bieden flexibele en gemakkelijke toegang tot een grote verscheidenheid aan markten en assetklassen. Onderstaande tabel geeft de 10 grootste posities (holdings) weer van IAEX.

Het voornaamste doel van de portefeuillebeheerders van iShares ETF´s is een minimaal verschil te behalen tussen het rendement van het fonds en het rendement van de index. Een volledig overzicht van de holdings kunt u hier vinden…

Daggrafiek IAEX

AEX dag

Duidelijk is te zien op bovenstaande daggrafiek dat de IAEX de steunzone rond €38 een aantal malen heeft getest. Zolang dit niveau standhoudt, kunnen we omhoog kijken. In januari bereikte deze ETF meerjarige high rond €40,90.

Echter, dit niveau bleek te hoog gegrepen, waarna de ETF terugviel richting het lange termijn 180-daags voortschrijdende gemiddelde. Vandaar dat we inzetten op een verder herstel van de AEX en dus van IAEX met als eerste koersdoel €40. Belangrijk, bij een significante doorbraak van het €38-steunlevel is het overigens wegwezen. In dat geval wordt de neklijn van het head&shoulders-patroon doorbroken. Een doorbraak van de steunzone rond €38 maakt de weg vrij richting €35 maar zover is het echter nog niet. Desalniettemin, leggen we een stop-loss bij een longpositie in ieder geval onder €38.

Uurgrafiek IAEX

AEX uur

Op bovenstaande uurgrafiek ziet u dat de IAEX boven de 4 voortschrijdende gemiddelden (10,20,40,47) noteert, wat een positief teken is. Ook de opwaartse gap rond €39 is een positief gegeven. We verwachten een verdere stijging van de IAEX richting €40 alwaar een eerste weerstand ligt.

Eerste weerstand: €40,15
Tweede weerstand: €40,93
Eerste steun: €38,04
Tweede steun: €37,69

Opties niet op IAEX wel op AEX

Gelukkig kunt u eenvoudig de AEX volgen met de iShares ETF IAEX. Weliswaar zijn er geen opties genoteerd op de IAEX, maar gelukkig zijn op de AEX wel zeer liquide opties verhandelbaar. Daarom hebben we op dit moment een callspread lopen, waarmee we dus inspelen op een verder stijgende AEX.

Met vriendelijke groeten,

https://deslimstebelegger.nl/

Voor een optie-maal resultaat
Jan Robert Schutte 06-50746210 en Harry Klip 06-31903957

E-mail: [email protected] 

Disclaimer
Het OptieAcademy-team heeft geen positie in IAEX wel in de AEX. Posities kunnen wijzigen al naar gelang de marktomstandigheden. Volgers van onze Optie Aanbevelingen-portefeuilles worden uiteraard op de hoogte gesteld van de mutaties van posities die in deze portefeuilles worden ingenomen danwel gesloten. De auteurs leveren bijdragen op persoonlijke titel. Samenvattend: de informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.