Laatste update:

Aandelen in Europa zijn uitzonderlijk goedkoopAandelen in Europa zijn op dit moment uitzonderlijk goedkoop. Tot die conclusie komen steeds meer beleggers. De angst voor de gevolgen van de crisis leidde tot historisch lage waarden in vergelijking tot de koers-winstverhouding en het dividendrendement.

Rory Bateman van vermogensbeheerder Schroders gelooft dat de huidige angst mogelijkheden biedt. Hij is van mening dat er aantrekkelijke opties in Europa zijn in alle sectoren en landen. Door het selectief kopen van aandelen in bedrijven van hoge kwaliteit kunnen beleggers profiteren van het feit dat zonder onderscheid alle koersen werden meegesleept in de vlucht van beleggers.

Winst blijven maken bij lage economische groei

Bedrijven die in staat zijn om winst te blijven maken bij een lage economische groei zijn favoriet. Vanwege de enorme uitdagingen op de korte termijn noteren de Europese aandelen met een aanzienlijke korting ten opzichte van hun collega’s wereldwijd. De waarderingen zijn gunstig, zowel absoluut als relatief en het bedrijfsleven is robuust, aldus het rapport van Schroders.

Opwaartse potentieel

Bateman meent dat de markten een groot deel van het risico al verdisconteerd hebben. “Het opwaartse potentieel ziet er meer en meer aantrekkelijk uit. Over drie jaar zijn wij van mening dat een belegger terug kijkt op een periode van grote kansen om te investeren in Europese aandelen”.

Internationale bedrijven

De aanzienlijke korting ten opzichte van Amerikaanse bedrijven wordt geïllustreerd door de Duitse autofabrikant BMW. “Het bedrijfsleven is in goede staat. Tegoeden zijn bijzonder robuust na een periode van deleveraging. Europa is de thuisbasis van een groot aantal internationale bedrijven, die minder afhankelijk zijn van de ontwikkelde wereld omdat zij, om hun omzet te verhogen, gericht hebben op de opkomende economieën.”

Opkomende markten

In de opkomende markten zorgt de snelle groei van de consument voor vraag naar grote consumentenmerken, met name van Europese luxe goederen zoals Christian Dior en Richemont. Robert Buckland van Citigroup wijst erop dat circa 24% van de Europese winsten komt uit opkomende markten, ongeveer het dubbele van Amerikaanse bedrijven. 44% van de Europese bedrijfswinsten worden gegenereerd buiten Europa.

Dividendrendement

Europese bedrijven hebben al een decennium van trage groei achter de rug en daarom hebben ze andere markten aangeboord. Dit geldt voor zowel productie als verkoop waardoor zij minder afhankelijk zijn van de ontwikkelingen binnen Europa. Het gemiddelde dividendrendement op Europese aandelen is momenteel 4,1%. De Amerikaanse markt biedt een dividendrendement van slechts 2,2%.

Laagste niveau van de afgelopen 30 jaar

Absolute Strategy Research zegt dat Europese aandelen rond het laagste niveau van de afgelopen 30 jaar noteren wanneer naar een cyclisch gecorrigeerde koers-winstverhouding wordt gekeken. Deze koers-winstverhouding meet de gemiddelde winst van zeven jaar en staat nu op 11.

Koers-winstverhouding

Amerikaanse aandelen hebben een cyclisch gecorrigeerde koers-winstverhouding van 18,1. Wall Street aandelen kennen over het algemeen een premie ten opzichte van Europa, maar de premie is nu meer dan drie keer het historische gemiddelde.

Cyclically adjusted PE ratio

Mebane Faber van Cambria Investment Management komt tot dezelfde conclusie. Hij gaat uit van de gemiddelde koers-winstverhouding van 10 jaar, de ‘cyclically adjusted PE ratio’ (Cape-ratio). In plaats van de winst over het afgelopen jaar, biedt een periode van 10 jaar als voordeel dat er over deze periode vaak een periode van economische voorspoed en tegenspoed is te ontdekken.

PIIGS

Global Stock Value ModelGemiddeld staat de Cape-ratio tussen 15 en 20. Dieptepunten vinden we meestal rond 7 en toppen vinden we rond 45. Griekenland staat nu op 3,26 en de andere PIIGS (Portugal, Ierland, Italië en Spanje) staan rond 7. Overigens net na de PIIGS volgt Nederland met een Cape-ratio van 9,35. Zie de tabel hiernaast (bron

Cape-ratio onder 5

In slechts 9 van de 1000 waarnemingen kwam de Cape-ratio onder 5:

VS in 1920

Groot-Brittannië in 1974

Nederland 1981

Zuid-Korea 1984, 1985, 1997

Thailand 2000

Ierland 2008

en Griekenland in 2011

Gemiddelde reëel rendement

Het nieuws was afgrijselijk en vaak was sprake van een zware crisis. Maar wat als je op dat moment in de markt zou zijn gestapt? Faber berekende het gemiddelde reëel rendement (na aftrek van inflatie):

Gemiddeld:

1 jaar: 35%

3 jaar CAGR: 30%

5 jaar CAGR: 20%

10 jaar CAGR: 12%

Durft u het aan om in deze markten in te stappen? Ik kijk uit naar ideeën, tips en gedachten over deze bijdrage. Type ze s.v.p. in het commentaarveld onderaan de column op www.beleggen.com

 

Drs.Harm van Wijk

www.beursbulletin.nl

 

2 antwoorden
 1. Ger Peters
  Ger Peters zegt:

  Ik vraag me af of het aandeel Delta Lloyd niet zwaar ondergewaardeerd wordt. Immers DL is de enige financiële instelling zonder staatssteun en heeft een dividend van ongeveer 10%. En toch doet de koers bijna niets. Vandaag bij een opwaartse AEX sluit DL de dag af met een verlies van 2 ct. Ik vind dit onbegrijpelijk. Ik ben benieuwd hoe u hiertegen aan kijkt.

  MVG

  Beantwoorden
 2. Harm
  Harm zegt:

  Beste Ger, Op donderdag 24 mei 2012 schreven wij

  BeursBulletin EF: wij kopen 184 Delta Lloyd Speeder Short (Fin. Niveau 16.51 / Stop-Loss 15.50) ISIN DE000CG0LW31 tegen de actuele koers.

  Delta Lloyd vervolgt dalende trend
  Delta Lloyd brak op 15 mei door de neklijn van een hoofd-schouderpatroon. De neklijn werd teruggetest en de koers ketste hierop af, waarmee de uitbraak werd bevestigd. De dalende trend kreeg hiermee een nieuwe impuls.

  Het koersdoel kan worden berekend door het verschil tussen het hoofd en de neklijn af te trekken van de neklijn, waarmee een koersdoel onder € 9 kan worden becijferd. Dit koersdoel ligt onder de bodem van september en zou een nieuw diepterecord betekenen.

  De RSI zit al maanden gevangen in een ‘bear-marketrange’, wat ook geen teken van kracht is. Het feit dat Delta Lloyd daalde terwijl de AEX opveerde, is ook geen teken van kracht. Op Bloomberg komen we de volgende cijfers tegen:

  Koers € 10,9150
  Dividendrendement (Dividend Yield Annualized) 3,8479%
  Koers-winst (trailing) – (Earnings Per Share ttm) -€ 1,8500)

  Ondanks de opleving in juni oogt het beeld broos. Bloomberg meldt nog steeds Earnings Per Share (EUR) (ttm) -1.8500.

  Ook is de woekerpolis nog steeds een groot probleem. Stichting Verliespolis: “Nu het flankerend beleid met drie grote verzekeraars is uitgewerkt en het met Achmea de goede kant opgaat, is het onvermijdelijk dat ook Delta Lloyd en SNS Reaal met aanvullende verbeteringen voor hun klanten gaan komen.

  Vergeet ook niet de grote risico’s die Delta Lloyd loopt als hypotheekverstrekker in Nederland. Kortom, onbegrijpelijk vind ik het niet…

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.