Aandelen kopen voor beginners: een uitgebreide gids

aandelen kopen voor beginners

Navigeren op de aandelenmarkt kan intimiderend zijn voor een beginner. Inzicht in de basis, zoals hoe en wanneer aandelen te kopen en goede investeringen te doen, is essentieel voor elke belegger die een lucratieve portefeuille wil opbouwen. Beleggen kan daarom een ontmoedigende onderneming lijken, vooral voor degenen die nog maar net begonnen zijn. In dit artikel worden alle veelgestelde vragen over aandelen kopen voor beginners uiteengezet, zodat je met deze kennis op zak de aandelenmarkt kunt betreden. Lees onderaan ook over de 5 belangrijkste beleggingstips.

Wat zijn aandelen?

Aandelen zijn een vorm van eigendom van een bedrijf. Wanneer je aandelen koopt, koop je in wezen een deel van het bedrijf en wordt je aandeelhouder. Als zodanig krijgt je als belegger bepaalde rechten, waaronder toegang tot financiële verslagen, stemrecht op aandeelhoudersvergaderingen en dividenduitkeringen. Dividenden ontstaan wanneer bedrijven winst maken en vervolgens hun beleggers geld of extra aandelen aanbieden.

Aan verschillende soorten aandelen kunnen ook verschillende risiconiveaus verbonden zijn. Zo bieden blue-chip aandelen vaak stabiliteit, omdat ze afkomstig zijn van grote bedrijven die al tientallen jaren bestaan en een consistente groei hebben laten zien. Omgekeerd kunnen penny-aandelen volatieler zijn, omdat ze vaak afkomstig zijn van kleinere bedrijven die nog niet goed gevestigd zijn.

Beleggen in aandelen kan een geweldige manier zijn om geld te verdienen, zoals verder in dit artikel wordt behandeld. Wanneer je beslist welke aandelen je wilt kopen, is het belangrijk om onderzoek te doen naar het bedrijf en zijn geschiedenis voordat je investeert. Het analyseren van de markttrends, het lezen van financieel nieuws en het begrijpen van de risico’s van elk type aandeel kunnen inzicht bieden in hoe verschillende aandelen in de loop der tijd kunnen presteren.

Welke verschillende soorten aandelen zijn er?

Er zijn verschillende soorten aandelen, elk met hun eigen risico’s en potentiële opbrengsten. Bij aandelen kopen voor beginners is het daarom belangrijk om je hierin te verdiepen. Veel voorkomende soorten zijn blue-chip aandelen, penny-aandelen, groeiaandelen, dividendaandelen, defensieve aandelen en cyclische aandelen.

Blue-chip aandelen

Blue-chip aandelen zijn aandelen van gevestigde bedrijven die al tientallen jaren bestaan en een geschiedenis van gestage groei hebben. Deze bedrijven zijn meestal groot en financieel stabiel, waardoor ze ideale investeringen zijn voor conservatieve beleggers die op zoek zijn naar stabiliteit.

Penny aandelen

Penny aandelen zijn aandelen in kleine of startende bedrijven die meestal tegen lage prijzen (onder $5) worden verhandeld. Ze kunnen risicovoller zijn dan andere soorten aandelen, omdat ze afkomstig zijn van kleinere bedrijven die niet zo gevestigd of betrouwbaar zijn als de andere soorten aandelen.

Groeiaandelen

Groeiaandelen zijn aandelen in bedrijven die het potentieel bieden voor snelle groei en een hoog rendement op investering (ROI). Deze bedrijven investeren vaak veel in onderzoek en ontwikkeling, waardoor ze ideale aandelen zijn voor wie wil profiteren van het groeipotentieel van deze bedrijven.

Dividendaandelen

Dividendaandelen zijn aandelen in bedrijven die regelmatig dividend uitkeren aan hun aandeelhouders. Dit is een aantrekkelijke optie voor beleggers die regelmatige inkomsten uit hun beleggingen willen ontvangen.

Defensieve aandelen

Defensieve aandelen zijn aandelen in bedrijven die producten of diensten hebben die bestand zijn tegen economische neergang of veranderingen in consumentenvoorkeuren. Deze kunnen minder volatiel zijn dan andere soorten, waardoor ze ideale aandelen zijn voor conservatieve beleggers.

Cyclische aandelen

Cyclische aandelen zijn aandelen in bedrijven die goederen of diensten produceren waarvan de vraag fluctueert met de economie. Dit kunnen riskantere beleggingen zijn, omdat hun prestaties vaak afhangen van de economische omstandigheden.

Hoe kun je geld verdienen met aandelen?

Veel mensen denken dat geld verdienen met aandelen alleen weggelegd is voor ervaren beleggers. Maar aandelen kopen voor beginners biedt ook veel potentie op het behalen van mooie rendementen. Juist als beginner kun je namelijk al op een laagdrempelige manier starten. Er zijn verschillende manieren om geld te verdienen met aandelen:

 • Het kopen en verkopen van aandelen
 • Het ontvangen van regelmatige uitkeringen van dividendaandelen

De meest gebruikelijke manier is het kopen en verkopen van aandelen, waarbij de prestaties op korte of lange termijn worden voorspeld. Als een belegger bijvoorbeeld een aandeel koopt tegen een lage prijs en het kort daarna voor een hogere prijs verkoopt, kan hij winst maken met het verschil. Aandeelprijzen fluctueren continu en beleggers kunnen wanneer zij slim inzetten, op deze manier hun graantje meepikken van koerswijzigingen.

Een andere mogelijkheid is dat beleggers geld verdienen door hun aandelen langere tijd vast te houden. Deze vorm van beleggen wordt “buy-and-hold” genoemd en profiteert over het algemeen van de meer geleidelijke stijgende trend van de markt. Buy-and-hold is een beleggingsstrategie voor de lange termijn, waar verder in dit artikel op in wordt gegaan.

Ten slotte kunnen beleggers ook beleggen in dividendaandelen die regelmatig geld uitkeren op basis van de winstgevendheid van de onderneming. Deze aandelen zijn gewoonlijk betrouwbaardere beleggingen, omdat de onderneming verplicht is ook in moeilijke tijden dividend uit te keren. Bovendien hebben dividendaandelen vaak stabielere koersen, omdat bedrijven die dividend uitkeren doorgaans goed presterende en financieel gezonde bedrijven zijn.

Wat is de aandelenbeurs?

De aandelenmarkt bestaat uit een netwerk van kopers en verkopers die openbaar verhandelde aandelen, obligaties en andere effecten verhandelen. De aandelenbeurs is de plaats waar kopers en verkopers samenkomen om te handelen. Het is een mechanisme dat bedrijven in staat stelt via aandelen kapitaal aan te trekken en beleggers in staat stelt te investeren in deze bedrijven en te delen in hun succes.

Wanneer beleggers aandelen kopen of verkopen, doen ze dat via hun makelaar. Makelaars, ook wel brokers genoemd, treden op als tussenpersonen tussen kopers en verkopers. Zij voeren de orders van hun klanten uit door namens hen aandelen te kopen of te verkopen. Ze kunnen beleggers daarnaast ook voorzien van advies en begeleiding bij het doen van belangrijke investeringsbeslissingen.

Verder is het goed om te weten dat de aandelenbeurs wordt geregeld wordt door verschillende instanties en regels. Alle transacties moeten worden gemeld en gecontroleerd om eerlijke handelspraktijken te garanderen. Dit helpt beleggers te beschermen tegen fraude en manipulatie. Een belangrijk orgaan is de Autoriteit Financiële Markten (AFM), die toezicht houdt op de handel in aandelen en andere financiële instrumenten in Nederland.

Hoe koop en verkoop je aandelen?

Aandelen kopen voor beginners is gemakkelijker dan ooit, dankzij online makelaars en handelsplatforms. Allereerst moet je een rekening openen bij een makelaar of handelsplatform en deze vervolgens financieren met geld van je bankrekening. Er zijn veel makelaars in Nederland en ze hebben allemaal verschillende tarieven en diensten. Het is belangrijk dat je rondkijkt voor de beste deal en er een vindt die aan jouw behoeften voldoet.

Zodra je rekening is geopend, kun je beginnen met het onderzoeken van verschillende aandelen en beslissen welke aandelen je wilt kopen. Het proces van aankopen hangt af van het platform dat wordt gebruikt door jouw makelaar. De meeste brokers bieden een online platform waarmee je met een paar muisklikken aandelen kunt zoeken en orders kunt plaatsen. Zodra je een order hebt geplaatst, wordt deze vrijwel onmiddellijk uitgevoerd.

Als het tijd is om te verkopen, kun je het proces eenvoudig omkeren door een verkooporder te plaatsen op het platform. Het is belangrijk te onthouden dat alle transacties transactiekosten met zich meebrengen, dus zorg ervoor dat je van tevoren weet wat deze zijn. Met goede marktkennis en slimme beslissingen kan aandelen kopen voor beginners een lonende onderneming zijn.

Welke factoren beïnvloeden de aandelenprijs?

Aandelenprijzen, ook wel koersen genoemd, worden over het algemeen bepaald door vraag en aanbod op de aandelenmarkt. Dat wil zeggen, wanneer meer mensen een bepaald aandeel willen kopen dan verkopen, gaat de prijs omhoog. Omgekeerd, als er meer mensen zijn die willen verkopen dan kopen, daalt de prijs. Dit betekent dat als genoeg beleggers geloven dat de waarde van een aandeel in de toekomst zal stijgen, de prijs zal dalen dienovereenkomstig.

Aandelenkoersen kunnen ook worden beïnvloed door nieuws en gebeurtenissen in verband met het bedrijf, zoals winstverslagen of veranderingen in het management. Bovendien kunnen economische en politieke gebeurtenissen de aandelenkoersen beïnvloeden. Zo kan de koers van een bedrijf dalen als de nationale economie in een recessie verkeert. Beleggers moeten de koers daarom in de gaten houden, zodat zij weloverwogen beslissingen kunnen nemen bij het kopen of verkopen van aandelen.

Hoe meet je de prestaties van aandelen?

Bij aandelen kopen voor beginners is het belangrijk om de prestaties van aandelen te onderzoeken en te meten. Gelukkig zijn er veel online tools en methoden beschikbaar waarmee beleggers dit snel en gemakkelijk kunnen doen.

De eerste stap is een fundamentale analyse van de aandelen waarin je geïnteresseerd bent. Bekijk de jaarrekening van het bedrijf, zoals de resultatenrekening en de balans, om een idee te krijgen van de winstgevendheid en liquiditeit. Zoek vervolgens de huidige marktprijzen op en vergelijk die met historische prijzen om eventuele trends of veranderingen in het koersgedrag in de loop der tijd te signaleren. Het is ook nuttig om te kijken naar de ratings van analisten van verschillende aandelen en naar nieuwsberichten over de prestaties van een bedrijf.

Zodra je potentiële aandelen waarin je geïnteresseerd bent hebt geïdentificeerd, kun je technische analyse-instrumenten gebruiken zoals grafieken en indicatoren om de prestaties van het aandeel te meten. Deze instrumenten zijn ontworpen om beleggers te helpen patronen in aandelenkoersen te herkennen en te voorspellen wanneer de koers kan stijgen of dalen. Neem bijvoorbeeld de Trading Navigator Methode waarmee gebruik wordt gemaakt van het momentum effect, waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat je daarmee de markt kan verslaan.

Wanneer kun je het beste aandelen kopen en verkopen?

Bij het kopen en verkopen van aandelen voor beginners is het belangrijk te onthouden dat timing de sleutel is. Idealiter wil je kopen wanneer de aandelenkoers op zijn laagste punt staat en verkopen wanneer hij zijn hoogtepunt bereikt. Op die manier kun je het meeste rendement behalen.

Volg de markt

Om het beste moment van kopen of verkopen te bepalen, moeten beleggers bepaalde strategieën volgen, zoals het op de voet volgen van marktnieuws en gebeurtenissen. Let op economische indicatoren zoals de groei van het BBP en de werkloosheidscijfers die de aandelenkoersen kunnen beïnvloeden. Wanneer de markten een opwaartse trend vertonen, kan dit een goede gelegenheid zijn om aandelen te kopen, omdat de waarde ervan mogelijk verder kan stijgen. Evenzo, als de markten een neerwaartse trend vertonen, kan dit een indicatie zijn van mogelijke verliezen op de aandelen, zodat het het beste is om op dat moment te overwegen aandelen te verkopen.

Onderzoek de sector

Het kan handig zijn om aandelen te kopen wanneer een bepaalde sector of bedrijfstak meer aandacht krijgt van beleggers als gevolg van technologische vooruitgang of andere marktkatalysatoren. Tijdens de pandemie van het coronavirus bijvoorbeeld, was er een toename van de belangstelling van beleggers voor sectoren die verband houden met digitale technologieën. Andersom verkochten veel beleggers juist hun energieaandelen tijdens de pandemie vanwege de verminderde vraag als gevolg van faillisementen en reisbeperkingen.

Bekijk de volatiliteit

Daarnaast kan de aankoop van aandelen tijdens perioden van lage volatiliteit helpen de risico’s te minimaliseren en tegelijkertijd te profiteren van potentiële stijgingen. Het is ook verstandig bij het beleggen in aandelen rekening te houden met de sector van een bedrijf. Bepaalde sectoren kunnen volatieler zijn dan andere, dus het is belangrijk om de risico’s van elke sector te begrijpen. Bovendien moeten beleggers altijd een exitplan hebben en bereid zijn om zo nodig verlies te nemen. Aandelen kunnen snel stijgen en dalen, dus het is belangrijk om altijd voorbereid te zijn.

Let op indicatoren

Ten slotte moeten beleggers bij het kopen en verkopen van aandelen ook letten op technische analyse-instrumenten zoals grafieken en indicatoren wanneer zij beslissen wanneer zij aandelen verkopen. Wanneer aandelenkoersen volgens deze indicatoren hun piekniveau bereiken, kan dit erop wijzen dat de markt klaar is voor een correctie en moeten beleggers zoeken naar mogelijkheden om hun winsten te nemen en uit hun posities te stappen voordat een potentiële daling van de aandelenkoersen plaatsvindt.

Welke strategieën zijn er voor beleggen?

Er zijn veel verschillende beleggingsstrategieën die door zowel beginnende als ervaren beleggers worden gebruikt. Deze kunnen dus ook toegepast worden bij aandelen kopen voor beginners. Enkele van de populairste strategieën voor beleggen zijn:

 • Dollar Cost Averaging (DCA)
 • Waarde beleggen
 • Groei beleggen
 • Momentum beleggen
 • Diversificatie
 • Buy-and-hold
 • Long gaan
 • Short gaan

Dollar Cost Averaging (DCA)

Bij deze strategie wordt regelmatig een vast bedrag in een bepaald aandeel of activaklasse geïnvesteerd, ongeacht de aandelenkoers. Dit kan helpen om het risico van het kopen van aandelen te spreiden, en het helpt ook om de kosten in de tijd uit te middelen.

Waarde beleggen

Bij deze strategie worden aandelen gekocht die ondergewaardeerd zijn in vergelijking met hun fundamentele kenmerken zoals winst, dividend en boekwaarde. Beleggers zoeken aandelen waarvan zij denken dat ze in waarde zullen stijgen zodra de markt hun werkelijke waarde erkent.

Groei beleggen

Deze strategie richt zich op het kopen van aandelen van bedrijven die in de loop der tijd een consistente groei van hun inkomsten en winstgevendheid hebben laten zien. Van deze bedrijven wordt vaak verwacht dat hun activiteiten in de toekomst zullen blijven groeien, wat leidt tot een potentiële vermogensgroei voor beleggers die ze in een vroeg stadium kopen.

Momentum beleggen

Bij deze strategie wordt gezocht naar aandelen die recentelijk een sterke stijging of momentum hebben doorgemaakt, en wordt meegedaan met die trend totdat deze omkeert of aanzienlijk vertraagt. Momentumbeleggers moeten letten op tekenen van een naderende correctie of berenmarkt, zodat zij snel kunnen uitstappen voordat zij grote verliezen op hun beleggingen lijden.

Diversificatie

Hoewel dit strikt genomen geen beleggingsstrategie is, is dit een van de belangrijkste technieken die door beleggers van alle ervaringsniveaus wordt gebruikt om het risico te spreiden en ervoor te zorgen dat zij niet al hun eieren in één mandje leggen. Het opbouwen van een gediversifieerde portefeuille helpt het rendement te waarborgen, zelfs als bepaalde sectoren een neergang doormaken terwijl andere sectoren in die tijden sterk en winstgevend blijven.

Buy-and-hold

Bij deze strategie worden bepaalde aandelen gekocht en gedurende lange tijd vastgehouden. De belegger gelooft dat het aandeel na verloop van tijd zal stijgen, dus zit hij er voor de lange termijn in en verkoopt hij het pas nadat het aandeel aanzienlijk in waarde is gestegen.

Long gaan

Bij deze strategie koopt een belegger een aandeel in de verwachting dat de koers zal stijgen. Beleggers kijken onder meer naar sterke kenmerken, zoals winstgevendheid en dividenduitkeringen, als tekenen dat een belegging waarschijnlijk op lange termijn winstgevend zal zijn.

Short gaan

Bij deze strategie wordt een bepaald effect of actief verkocht voordat men het daadwerkelijk bezit. In wezen lenen beleggers van een makelaar om short te verkopen en later tegen een lagere prijs terug te kopen om het aandeel te verkopen. In dit geval verdienen beleggers geld wanneer de markten dalen, in plaats van stijgen zoals bij traditionele beleggingen.

5 tips voor aandelen kopen voor beginners

Aandelen kopen voor beginners kan ontmoedigend lijken, maar dat hoeft niet zo te zijn. Met een paar belangrijke tips en wat basiskennis over hoe de aandelenmarkt werkt, kan iedereen een succesvolle belegger worden. Hier zijn vijf essentiële tips om als beginner aandelen te kopen:

 1. Begin klein. Als je net begint, is het belangrijk te onthouden dat beleggen geen race is, maar een marathon. Als je voor het eerst aandelen koopt, begin dan met kleinere bedragen, zodat je de kneepjes van het vak kunt leren zonder al te veel risico te lopen.
 2. Doe onderzoek. Voordat je aandelen koopt, is het belangrijk om grondig onderzoek te doen naar het bedrijf en de fundamenten ervan. Kijk hoe het aandeel in het verleden heeft gepresteerd en lees het nieuws over het bedrijf of de sector voordat je een investering doet.
 3. Leg niet al je eieren in één mandje. Ook al weet je veel over een bepaald bedrijf of een bepaalde sector, het is altijd een goed idee om je beleggingen te diversifiëren. Een portefeuille van verschillende aandelen helpt het risico van beleggen te verminderen en zorgt ervoor dat je niet te veel wordt blootgesteld aan één bepaald aandeel.
 4. Begrijp de kosten. Bij het kopen van aandelen komt meer kijken dan alleen het selecteren van het juiste bedrijf. Er zijn ook kosten verbonden aan het handelen, zoals makelaarscommissies en belastingen op de winst. Zorg ervoor dat je weet welke kosten er aan verbonden zijn voordat je handelt, zodat je weloverwogen beslissingen kunt nemen.
 5. Leer van ervaren beleggers. Leren van ervaren handelaren is altijd een goede manier om je eigen vaardigheden bij het kopen van aandelen te verbeteren en je kennis van de markt te vergroten. Zoek naar mentoren of word lid van online forums waar je vragen kunt stellen en advies kunt krijgen, zoals bij de gratis community mijn.beleggen.com.

MEER LEREN OVER SUCCESVOL BELEGGEN?

Succesvol beleggen draait om het volgen van een systeem. Lees ons gratis e-book
over de 10 stappen om direct een inkomen te halen uit aandelen.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.