Aandelen Volkswagen: waarom moet je die (niet) kopen?

Aandelen Volkswagen, het is niet zo vreemd dat veel beleggers deze bezitten. de Volkswagen is uit ons straatbeeld niet meer weg te denken. Of je nu in een Passat, een Golf, een Polo of een Up rijdt. Je kunt dit merk vertrouwen en je bent verzekerd van een hoge inruilwaarde. Waarom het voor jou interessant kan zijn om deze aandelen te kopen, leggen we uit in dit artikel.

Verlies geen geld meer op de beurs

De komende dagen nog gratis: de gratis handleiding ‘Hoe selecteer je 30 aandelen binnen 5 minuten’. Download en maak geen verlies meer op de beurs: https://www.10stappen.com

Wat is Volkswagen?

Volkswagen is een fabrikant op het gebied van auto’s en geldt in die hoedanigheid als de grootste van Europa. Wereldwijd staat dit bedrijf op de tweede plek van autofabrikanten[1]. Behalve Volkswagen zelf, produceert het bedrijf ook merken als: Audi, Seat, Skoda, Lamborghini en Porsche. De thuisbasis van het bedrijf is het Duitse Wolfsburg gelegen in de deelstaat Niedersachsen.

De geschiedenis van Volkswagen

De geschiedenis van de Volkswagen begint rond de Tweede Wereld Oorlog met de productie van de Kever. Dit model groeit uit tot een ware klassieker en heeft nog steeds vele verkooprecords in handen. In de jaren zeventig van de vorige eeuw zorgen de Passat en de Golf voor grote verkoopsuccessen. Deze modellen zijn trouwens nog steeds in productie en worden ook nog steeds veel verkocht. De populariteit van Volkswagen komt vooral doordat de auto’s gezien worden als degelijke gezinsauto’s die vele jaren meegaan.

De productie van Volkswagen

Jaarlijks produceert Volkswagen meer dan tien miljoen personenauto’s en vrachtwagens (het vrachtwagenmerk Scania valt ook onder Volkswagen). Het marktaandeel van het bedrijf is daarmee iets meer dan twaalf procent. Vooral in China verkoopt Volkswagen veel voertuigen (gemiddeld 3,5 miljoen). Volkswagens worden in meer dan 150 landen verkocht en er zijn fabrieken in 31 landen gevestigd.

De aandelen Volkswagen

In 1960 gaat Volkswagen de beurs op. Zestig procent van de aandelen wordt aangeboden aan beleggers, maar de zogenaamde “Volkswagenwet” bepaalt dat je nooit meer dan twintig procent van de aandelen in je bezit mag hebben. De Europese Unie probeert trouwens om deze wet ongedaan te maken, maar dat is tot op heden niet gelukt.

Rond 2008 ontstaat er een machtsstrijd tussen Volkswagen en Porsche, waarbij de laatste het bedrijf probeert over te nemen. Uiteindelijk gaan Volkswagen en Porsche samen, waarbij Porsche 51 procent van de aandelen van Volkswagen in zijn bezit heeft, terwijl Volkswagen 42 procent aandeel heeft in Porsche. Daarnaast bezit de deelstaat Niedersachsen 20 procent van de aandelen en de oliestaat Qatar 17 procent.

In aandelen Volkswagen beleggen

Veel mensen vinden het interessant om te beleggen. In het verleden leek dit alleen weggelegd voor experts, maar tegenwoordig weet vrijwel iedereen de weg naar de aandelenbeurs te vinden. Enerzijds komt dit door de opkomst van het digitale tijdperk, anderzijds zijn de lage spaarrentes voor velen een reden om te gaan beleggen.

Als je gaat beleggen, koop je aandelen van een bedrijf, in dit geval aandelen Volkswagen. Je wordt dan als het ware voor een klein gedeelte mede-eigenaar van het bedrijf en krijgt ook zeggenschap. De aandelen vertegenwoordigen een bepaalde waarde die te vinden is op de beurs als koers.

Als Volkswagen goed presteert en veel winst maakt, worden de aandelen Volkswagen meer waard. Bij Volkswagen wordt een deel van de winst aan alle aandeelhouders uitgekeerd en dit noem je dividend. Je kunt er ook voor kiezen om je aandelen Volkswagen te verkopen als ze meer waard zijn geworden. Zo maak je ook winst, maar je bent je aandelen dan wel kwijt.

Aan de andere kant kan het ook zo zijn dat Volkswagen slecht presteert en verlies lijdt. In dat geval krijg je geen dividend en heb je ook geen koerswinst. Je kunt dan wachten tot het weer beter gaat met de aandelen Volkswagen. Als je verwacht (niemand weet dit zeker) dat de aandelen alleen meer verder zakken, zou je ze ook kunnen verkopen en je tevredenstellen met het verlies. Om succesvol te beleggen, gebruik je een bewezen strategie. Ik gebruik bijvoorbeeld de Trading Navigator.

aandelen Volkswagen

Handelen in aandelen Volkswagen?

Volkswagen is een van de grootste autofabrikanten ter wereld en is een stabiel bedrijf dat waarschijnlijk niet snel om zal vallen. De kans dat het bedrijf failliet gaat en dat jouw hele inleg verdwenen is, lijkt gering. De laatste jaren geven banken nauwelijks meer rente op spaarrekeningen. Je raakt je geld niet kwijt, maar het vermeerdert ook niet.

Daarom kiezen veel mensen ervoor om (een deel van) hun spaargeld te beleggen, bijvoorbeeld in aandelen Volkswagen. Op de beurs handelen lijkt altijd heel ingewikkeld, maar in principe is het helemaal niet moeilijk. Je koopt simpelweg voor een bepaald bedrag aandelen Volkswagen volgens een bewezen strategie, zoals het volgen van de trend of een dividendstrategie.

Om een voorbeeld te geven: de aandelen Volkswagen leveren jaarlijks een paar euro dividend op en dan heb je op dit moment op basis van de huidige koers een winst van 3,4 procent. Die winst zou je bij een spaarrekening nooit gekregen hebben. Je moet er niet vanuit gaan dat je in een klap miljonair wordt met aandelen Volkswagen, maar je kunt er wel een leuke winst aan overhouden.

Hoe kom ik aan aandelen Volkswagen?

De aandelen Volkswagen worden verhandeld op de DAX. Dat is de Duitse beurs die in Frankfurt gevestigd is. Echter, de aandelen Volkswagen zijn erg populair en je kunt ze dus ook kopen op andere beurzen zoals die van Londen, Amsterdam of de Verenigde Staten. Als je aandelen Volkswagen wilt kopen, kun je dit het beste doen via een zogenaamde ‘broker’. Dit is een effectenhandelaar die voor jou de aankoop (en eventuele verkoop) regelt. Zie www.brokeronderzoek.nl

Waarom aandelen Volkswagen kopen?

Er zijn verschillende redenen te noemen waarom je aandelen Volkswagen zou kunnen kopen. Hieronder noemen we de belangrijkste.

Verschillende automerken vallen onder Volkswagen

Volkswagen heeft nog vele andere automerken in zijn bezit. Denk hierbij aan: Skoda, Seat, Lamborghini, Bugatti, Ducati (motoren), Bentley, Audi, Porsche en Scania (vrachtwagens). Hierdoor is Volkswagen al verzekerd van een stevige marktpositie. Het voordeel van meerdere automerken is dat als het in het ene segment niet goed gaat dan vangt een ander segment, dat wel goed loopt, dit hopelijk weer op. Door op verschillende markten aanwezig te zijn, blijft het bedrijf stabiel en zullen de aandelen hopelijk niet ineens onderuitgaan.

Innovatie

De laatste jaren zijn elektrische en zelfrijdende auto’s een trend geworden. Volkswagen zal hier ook zeker niet aan voorbijgaan. Het bedrijf is dan ook voortdurend bezig om te zoeken naar nieuwe (lees: schonere) technieken. De ontwikkeling van elektrische en zelfrijdende auto’s is ook voor Volkswagen een speerpunt. Het is heel goed mogelijk dat door alle technische kennis die bij Volkswagen aanwezig is, het bedrijf erin slaagt om ook in deze branche een goede marktpositie te creëren. Dit heeft uiteraard positieve gevolgen voor de aandelen Volkswagen.

Internationale aanwezigheid

Volkswagen is een van de oudste autofabrikanten ter wereld en heeft zo dus een betrouwbare reputatie opgebouwd. Volkswagens worden dan ook over de hele wereld verkocht.

Productie duurdere en luxere voertuigen

Volkswagen produceert merken voor de luxe automarkt zoals Lamborghini, Bentley, Porsche en Bugatti. De duurdere merken worden niet zo snel geraakt door een economische crisis. Natuurlijk zijn verkoopcijfers niet zo hoog als die van gezinsauto’s, maar deze cijfers blijven vaak wel stabiel. Hierdoor blijven de aandelen Volkswagen eveneens stabiel.

Wie wint de The Big Race?

GRATIS HANDLEIDING VAN DRS. HARM VAN WIJK

Big Pharma en de strijd tegen het coronavirus https://www.30aandelen.nl/big42183810

Actief in de autosportindustrie

Volkswagen is ook heel actief in de autosportwereld. Hierdoor vergroot het de uitstraling en bekendheid van de merken die het bedrijf onder zijn hoede heeft. Als jouw favoriete coureur bijvoorbeeld in een Audi racet dan wil je natuurlijk zelf ook een Audi. Dit komt de verkoopcijfers en daarmee de aandelen Volkswagen zeker ten goede.

Wereldwijde productie

Volkswagen heeft vestigingen en fabrieken in veel landen over de hele wereld. Hierdoor kan het bedrijf de productiekosten laag houden en concurrerend blijven. Dit is een groot voordeel ten opzichte van autofabrikanten die al hun voertuigen moeten exporteren.

Samenwerking andere bedrijven

Volkswagen probeert zoveel mogelijk samenwerkingen aan te gaan met diverse bedrijven in de auto-industrie en ook met toeleveringsbedrijven. Het bedrijf werkt bijvoorbeeld samen met het automerk Tata uit India om te kijken of het producten kan verkopen in dit deel van de wereld.

Daarnaast is er een samenwerking met de elektronicagigant LG uit Zuid- Korea. De kennis die bij dit bedrijf zit, wil Volkswagen weer gebruiken voor de productie van elektrische auto’s. Door voortdurend samenwerkingsverbanden aan te gaan, kan het bedrijf zijn marktpositie behouden en zullen de aandelen Volkswagen hiervan kunnen profiteren.

Welk risico loop je met aandelen Volkswagen?

Natuurlijk is het ook bij Volkswagen niet allemaal rozengeur en maneschijn. Je moet als belegger ook kritisch naar een bedrijf kijken om erachter te komen of het echt de moeite waard is om aandelen van dit bedrijf te kopen. Zoals je hierboven kan lezen, zijn er redenen om aandelen Volkswagen te kopen, maar we zetten wel enkele kritische punten op een rij waar je als belegger rekening mee moet houden.

De concurrentie

In de auto- industrie heerst veel concurrentie en je moet als bedrijf in deze sector echt je best doen om de concurrentie voor te blijven. In Europa heeft Volkswagen de meeste concurrentie van de Franse fabrikanten PSA (Peugeot- Citroën) en Renault. Deze concurrenten weet Volkswagen echter vrij gemakkelijk voor te blijven.

Wereldwijd strijdt Volkswagen voortdurend met Japanse merk Toyota om de grootste te zijn in de auto-industrie. Het is voortdurend stuivertje wisselen tussen die twee en inmiddels mengt ook de elektrische autofabrikant Tesla zich in de strijd[2]. De positie op de wereldmarkt heeft vanzelfsprekend gevolgen voor de aandelen Volkswagen. Als belegger moet je je dus blijven verdiepen in de marktpositie van Volkswagen.

Lokale wetten respecteren

Aangezien er veel landen zijn waar Volkswagen produceert, is het belangrijk dat het bedrijf zich ook houdt aan de wetten en regelgeving van deze landen. Met name de lokale producenten van opkomende landen dienen beschermd te worden en niet uitgebuit. Mocht blijken dat Volkswagen zich niet aan regels houdt, leidt dat ongetwijfeld tot een schandaal en dat kan weer negatieve gevolgen hebben voor de aandelen Volkswagen.

De brandstofprijs

De brandstofprijs is nog altijd zeer belangrijk voor de verkoopcijfers van Volkswagen. Als de olieprijzen en of de belastingen (en daarmee de brandstofprijzen) gaan stijgen, zal dit ook weer gevolgen hebben voor de verkoop van auto’s. Het is als belegger in aandelen Volkswagen dus wel belangrijk om ook de brandstofprijzen in de gaten te houden.

De Dieselgate

In 2015 bleek dat Volkswagen in heel veel dieselauto’s zogenaamde ‘sjoemelsoftware’ had geïnstalleerd. Deze software zorgt ervoor dat bij een test de uitstoot van gevaarlijke stoffen gereduceerd blijft tot de toegestane hoeveelheden. Als de auto echter weer de weg opgaat, is de uitstoot van deze stoffen ineens een stuk groter. Later bleek dat er ook bij benzineauto’s het nodige aan de hand was betreft de uitstoot van CO2.

Dit schandaal werd groter en groter, vooral omdat Volkswagen in het begin onhandige uitspraken deed en bleef ontkennen. Gevolg hiervan was een stevige daling van de verkoopcijfers. Inmiddels is dat allemaal wel weer enigszins gestabiliseerd, maar Volkswagen en dus ook de aandelen Volkswagen ondervinden nog steeds hinder van de nasleep van de Dieselgate.

De toekomst van aandelen Volkswagen

Natuurlijk is het altijd moeilijk te voorspellen wat aandelen Volkswagen gaan doen. Ook in de beleggingswereld heeft niemand een glazen bol. Op dit moment kunnen we echter wel zeggen dat Volkswagen een stabiele multinational is. Het bedrijf behoort namelijk al jarenlang tot de top van de auto- industrie wereldwijd.

Door op vele markten actief te zijn en voortdurend te werken aan nieuwe samenwerkingsverbanden en innovatieve technieken, lijkt het er ook niet op dat deze positie snel in gevaar zal komen. Ook de wereldwijde productie van verschillende automerken draagt zeker bij tot een versteviging van de huidige marktwaarde van het bedrijf.

Een belangrijke factor is natuurlijk ook de corona crisis. Hoeveel auto’s worden er verkocht wanneer de economie wereldwijd in een recessie beland? De automobielsector is behoorlijk cyclisch, dat wil zeggen afhankelijk van economische ontwikkelingen. Wanneer het goed gaat met de economie, dan kopen mensen auto’s. Wanneer het slecht gaat met de economie, kopen mensen geen auto’s.

Wanneer we kijken naar de koersontwikkeling van het aandeel Volkswagen, dan moeten we constateren dat de koers van het aandeel de afgelopen decennia weinig is opgeschoten. Zeker wanneer we dit vergelijken met bijvoorbeeld Tesla. Toch valt er met het aandeel zeker geld te verdienen, wanneer wordt ingestapt in een stijgende trend en wordt uitgestapt in een dalende trend. Op dat moment kun je je geld investeren in aandelen die het op dat moment beter doen.

Er is op dit moment weinig aanleiding om aandelen Volkswagen te kopen, omdat het toekomstperspectief er niet goed uitziet. Het kan natuurlijk altijd gebeuren dat er iets plaatsvindt dat niet was voorzien, waardoor de aandelen Volkswagen toch zullen stijgen. De grote succesvolle beleggers laten op dit moment echter het aandeel links liggen. Dit kunnen we zien aan het feit dat de koers van Volkswagen de afgelopen jaren niet is gestegen. Wanneer de grote succesvolle beleggers niet in het aandeel willen investeren, waarom zouden wij het dan wel willen?

Wacht daarom tot de trend van het aandeel weer positief is. Dat is een teken dat de grote succesvolle beleggers weer aandelen kopen waardoor de koers stijgt. Gelukkig zijn er duizenden aandelen op de beurs genoteerd en hebben we bewezen strategieën om te profiteren van de ontwikkelingen op de beurzen.

Download Nu ‘7 geheimen van succesvol beleggen’ omdat u dan winst kunt gaan maken op de beurs.

Beleggen op de beurs is een goed idee, omdat u dan uw vermogen in tact laat en zelfs kunt laten groeien. Maar u moet wel weten wat u moet doen. Download nu de gratis handleiding ‘7 Geheimen van Succesvol Beleggen’  op  https://www.30aandelen.nl/optin-goud1597654353177

Harm van Wijk

[1] www.automanagement.nl

[2] www.automanagement.nl

2 antwoorden
  1. Henk Smit
    Henk Smit zegt:

    Aandelen VW leuk aanverdiend. Na aankondigen bouwen 5 fabrieken voor eigen chips e.d. flink bijgekocht. Komt er een claim van 850 miljoen. Koers flink naar beneden. Dus … ja, wachten!

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.