Aandelen zijn veel te goedkoop

Fed-model

Bron http://en.wikipedia.org/wiki/File:FED.gif

Angst regeert momenteel op de beursvloer. Wat gaat er gebeuren in Griekenland? Wat staat ons nog allemaal te wachten? Terecht of onterecht, maar de koersen van aandelen zijn door dit alles wel veel te goedkoop geworden, tenminste volgens het Fed-model. Volgens dit model zou de Dow Jones niet rond 10.000 punten moeten staan, maar rond 40.000 punten. 

Het Fed-model is een model dat het winstrendement op de aandelenmarkt (winst gedeeld door de koers) vergelijkt met het rendement op langlopende staatsobligaties. De obligatie- en aandelenmarkt zijn in evenwicht als het winstrendement (E/P) gelijk is aan de opbrengst van 10-jarige schatkistpapier (Y10), zo luidt althans de theorie.

Allan Greenspan

Voormalig Fed-voorzitter Allan Greenspan meldde in zijn memoires: “De daling van de voor inflatie gecorrigeerde lange termijn rente, die is opgetreden in de laatste twee decennia, is in verband gebracht met stijgende koers-winstverhoudingen voor aandelen, onroerend goed en in feite alle inkomsten verdienende activa.” Het Fed-model is overigens nooit officieel bekrachtigd door de Fed.

Concurrerende activa

Aandelen en obligaties concurreren om de gunst van beleggers. Als aandelen meer opleveren dan obligaties, dan zijn beleggers beter af met aandelen. Geld vloeit dan uit obligaties richting aandelen, waardoor het rendement op obligaties wordt verhoogd en het rendement op aandelen daalt, totdat er weer een evenwicht is ontstaan.

Toekomstige kasstromen

Een andere benadering is, dat de waarde van de aandelen gelijk moet zijn aan de som van de verdisconteerde toekomstige kasstromen. Wanneer de rente op staatsobligaties daalt, dan daalt ook de disconteringsvoet en de contante waarde van de toekomstige kasstromen neemt daardoor toe. Het gevolg is, dat wanneer de rente daalt, ook de winst gedeeld door de koers daalt (de koers-winstverhouding stijgt).

Dow Jones op 39.298 punten

Laten we eens kijken wat dat op dit moment betekent. De vergoeding voor de 10-jarige staatsleningen van de VS staat momenteel rond 2%, waardoor de koers-winstverhouding dan rond 50 zou moeten liggen (1 gedeeld door 2% = de koers-winstverhouding). Bij een rente van 2,28% hoort een koers-winstverhouding van 43,86. De gezamenlijke winst van de 30 aandelen van de Dow Jones is circa $ 896. Op basis van een koers-winstverhouding van 43,86 en een winst van $ 896 zou de Dow Jones op 39.298 punten moeten staan.

Kritiek

Er is ook veel kritiek op het model. Er is bijvoorbeeld geen voorspellende kracht en het evenwicht werd alleen waargenomen tussen 1980 en 2005. Het Fed-model zou overgewaardeerd en ondergewaardeerde activa moeten kunnen identificeren, maar het model blijkt hier niet toe in staat. Overigens zijn alle voorspellingen over de aandelenbeurs naar mijn idee, zonder een glazenbol, niet zinvol. Niemand kan de toekomst nu eenmaal voorspellen.

Belangrijkste inzichten

Wel kunnen modellen door hun vereenvoudigde weergave van de werkelijkheid wel wat inzichten verschaffen. De belangrijkste inzichten zijn naar mijn idee dat aandelen niet overgewaardeerd zijn en dat mijn voorkeur uit gaat naar aandelen boven obligaties. Ook geeft dit model aan dat er een hoge angstpremie kan worden verdiend als je het aandurft om in aandelen te beleggen.

Ik kijk uit naar ideeën, tips en gedachten over deze bijdrage. Type ze s.v.p. in het commentaarveld onderaan de column op www.beleggen.com

Drs.Harm van Wijk

www.beursbulletin.nl

1 antwoord
 1. Bob
  Bob zegt:

  Dit bericht ben ik ook tegen gekomen, Harm. Terecht dat je er afstand van hebt genomen daar we thans in een tijd leven waarin het momentum alleen door manipulatie wordt bepaald.

  Geen enkele markt wordt nog door vraag en aanbod beheerst zodat het sentiment tot ondergeschikt belang is verworden.

  Het dient nog om de waan van de dag levend te houden terwijl we aan de vooravond van een implosie staan gedenkwaardig aan die van het Perzische, Romeinse en Byzantijnse Rijk die alle om de zelfde reden omver gingen: opblazen van de geldhoeveelheid!

  Zou je een voetreis naar Rome ondernemen dan kruis je de binnenring “Via Salaria” (ons woord salaris stamt van het Romeinse sal), de zoutweg, waarlangs de zouttransporten plaats vonden totdat de huurlingen ook van zout genoeg hadden en vervolgens bezit namen van de stad zoals nu ook dreigt middels de ‘occupy Wall Street’ beweging.Vergelijk ons met huurlingen die nog slechts in zout worden uitbetaald i.p.v. in koopkracht.

  Het is te triest voor woorden om Hoogduin en Zalm te horen galmen dat de banken en de euro moeten worden gered, terwijl de ratsmodeefase allang is ingetreden in de ratio 1 : 10 (bruto product vs. schuld)!

  Onze beleidsmakers lopen thans billenknijpend rond niet wetend hoe het tij en hun eigen hachje te keren en te redden.

  Sorry dat ik geen leuker nieuws heb. Koop edelmetaal in Verweggistan (alles wordt hier geregisgtreerd!), voordat Chaosstan uitbreekt!

  Wil je daarbij graag van dienst zijn!

  Bob

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.