Aandelenmarkt: Quo VadisAandelenmarkt: Quo vadis, oftewel waarheen gaat gij? De beurzen zijn al tijden op zoek naar richting. De markten verkeren in grote onzekerheid vanwege de Europese schuldencrisis. De eurotop in Brussel werd vorige week vrijdag pas bij het krieken van de dag beëindigd.

Grote winnaars waren Spanje en Italië, die het crisisoverleg met de andere Europese regeringsleiders ingingen onder het motto: “het is buigen of barsten”. Het was dus buigen, want Duitse Bondskanselier Merkel zwichtte voor de druk van Monti en Rajoy.

Zodra het afgesproken Europees toezicht op banken een feit is, kunnen noodlijdende Spaanse banken direct steun krijgen van het crisisfonds ESM. Daarnaast is afgesproken dat het euronoodfonds makkelijker staatsobligaties kan opkopen zodat de rente weer kan dalen. Landen die hiervan profiteren, hoeven niet aan extra eisen te voldoen.

Deze uitkomst had direct invloed op de Europese en Amerikaanse aandelenmarkten en op de obligatiekoersen van Spanje en Italië. De aandelenmarkten schoten procenten tegelijk de lucht in. De Spaanse en Italiaanse rentes doken naar beneden. Het effectief rendement van met name Spaanse en Italiaanse 10-jarige staatsleningen daalde fors.

Sinds begin juni veerden de Amerikaanse indices hard op en vormden daarmee opnieuw een hogere bodem. Per saldo hebben de aandelenmarkten in Amerika de afgelopen 12 maanden echter vrijwel geen progressie geboekt.

Euro/Australische dollar scherpt dieptepunt aan

Euro/Australische dollar scherpt dieptepunt aan De euro verliest al jaren terrein ten opzichte van de Australische dollar. Weliswaar vonden er diverse, massale, interventies van de centrale banken plaats, maar het mocht allemaal niet baten. Het vertrouwen in de euro werd vanwege de ontwikkelingen in onder andere Griekenland, Portugal, Spanje, Ierland en Italië de afgelopen jaren ondermijnd. De Europese munteenheid daalde donderdag zelfs naar het laagste punt van meer dan 20 jaar ten opzichte van de ‘Aussie’. De euro heeft al meer dan 40% verloren ten opzichte van de top die in oktober 2008 (rond AUD 2,10) werd bereikt. De euro bereikte een diepterecord rond AUD 1,20 nadat de ECB de rente met 25 basispunten naar een historisch laag niveau van 0,75% verlaagde.

Goud consolideert in stijgende trend

Goud consolideert in stijgende trendDe goudprijs gaat al maanden per saldo nergens heen en consolideert daarmee binnen de meerjarige stijgende trend. In euro’s gemeten, noteert goud desalniettemin nog steeds rond recordniveaus, voornamelijk doordat de euro fors in waarde is gedaald. Sinds maart daalde de goudprijs evenwel hand in hand met de aandelenkoersen tot een belangrijke steunzone die eind vorig jaar ook al werd getest. In 2008 vond een dergelijke beweging plaats, toen niet alleen de aandelenmarkten daalden, maar ook bijvoorbeeld goud en olie aanzienlijk onder druk stonden. Vanwege liquidatie van posities (deleveraging) moest er geld worden vrijgemaakt om andere gaten te vullen.

Het recordniveau van € 1357,57 per troy ounce (31,1034768 gram), omgerekend € 43.647,03 per kilo, dateert van september 2011. De bodem van december vorig jaar werd in mei aan een succesvolle test onderworpen, waarna goud herstelde. Van een overtuigende continuering van de lange termijn stijgende trend is vooralsnog geen sprake. Goud worstelt nog steeds met de $ 1600-grens. Het is nog steeds wachten op een nieuwe aanval op het recordniveau van $ 1900,30.

DAX op zoek naar richting

DAX op zoek naar richtingDe DAX staat voor 2012 weliswaar nog steeds in de plus, maar ging de afgelopen maanden wel diep door de knieën. In juni werd een dieptepunt bereikt rond 5900 punten en de DAX verspeelde daarmee vrijwel de gehele jaarwinst. Desalniettemin is de Duitse index nog steeds één van de sterkst presterende Europese indices. Toch is de Duitse beurs ook niet onaantastbaar gebleken.

Tijdens de eurotop werd Merkel onder druk gezet door het ‘Zuidelijke’ duo Monti en Rajoy. De Duitse Bondskanselier bleek slappe knieën te hebben en zwichtte voor de Spaanse en Italiaanse premiers.

De koopkrachtindicator RSI dook in juni onder 30% en bevestigde daarmee de ‘bear range’. Desalniettemin toonde de DAX veerkracht en veerde op van de stijgende steunlijn uit het najaar. De index lijkt hiermee een hogere bodem te hebben gevormd. Ondanks het sterke herstel van de afgelopen weken, blijft de ‘Europese locomotief’ op zoek naar richting.

De CAC40 en Eurostoxx50 hebben eveneens een herstel ingezet sinds begin juni, wat bemoedigend is. Of daarmee het startsein is gegeven voor een aanval op de top van dit jaar, zal nog moeten blijken. De koersen van de Italiaanse MIB veerden op net boven het laagste punt sinds 2009. De Spaanse IBEX was onder de bodem van 2009 gedoken, veerde wat op, maar lijkt nog steeds op weg naar de bodem van 2002. De Portugese PSI was al onder de bodems van 2002 gedoken, maar wist wat op te veren vanaf het laagste punt van dit millennium. De renteontwikkeling van deze landen is nog steeds niet geruststellend te noemen. Gratis geld is leuk, maar lost het ook de structurele problemen op?

Bezoek Facebook en ontvang het e-book 7 Geheimen van Succesvol Beleggen: http://www.facebook.com/BeursBulletin/app_190322544333196

Volg ons ook op Twitter: www.twitter.com/beursbulletin

Link op Linkedin:

Met vriendelijke groet,
BeursBulletin.nl

Drs. Harm van Wijk
Amsterdamsestraat 7-9
1398 BK te Muiden
Telefoon: (+31) (0) 294 76 9 007
Telefax: (+31) (0) 84 750 25 78
KvK nr: 34 24 32 58
E-mail : [email protected]
Url : www.beursbulletin.nl en www.beleggen.com

ps. Overactieve spamfilters blokkeren onze e-mails nog wel eens. Voorkom dit door [email protected]  en [email protected] toe te voegen aan uw email adresboek

pps. Bezoek Facebook, klik op Vind ik leuk en ontvang direct het e-book 7 geheimen van succesvol beleggen: http://www.facebook.com/BeursBulletin/app_190322544333196

Harm van Wijkis directeur van BeursBulletin.nl. Daarnaast is hij senior vermogensbeheer bij Kairos Asset Management in Huizen en fondsbeheerder van het BeursBulletin Beleggingsfonds. De auteur heeft middels het BeursBulletin Beleggingsfonds diverse posities. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit bericht is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.