Aandelenmarkten in consolidatiefase

Aandelenmarkten in consolidatiefaseDe Europese beurzen weten niet te overtuigen en consolideren nog steeds binnen de dalende trend sinds maart. De Amerikaanse indices herstellen, net als de Europese beurzen sinds begin juni, maar hebben de top die eerder dit jaar werd bereikt, nog niet overschreden.

Terwijl de Nasdaq in maart en de brede S&P500 in april al een top bereikten, bereikte de Dow Jones Index pas in mei het hoogste punt van dit jaar. De herstelbeweging sinds begin juni is bemoedigend, maar zolang de top van dit jaar nog niet is overschreden, is sprake van een consolidatiefase.

Het beeld in Europa is beduidend minder rooskleurig dan dat van de aandelenmarkten aan de andere kant van de Atlantische oceaan. Terwijl de Amerikaanse indices dit jaar meerjarige hoogterecords bereikten, worstelden de Europese markten om het hoofd boven water te houden. De Duitse DAX houdt dit jaar nog wel de voeten aardig droog, maar de Zuidelijke indices zakken steeds dieper weg in het moeras.

De koersen van de Italiaanse MIB veerden op vanaf het laagste punt sinds 2009 en de Spaanse IBEX dook dit jaar onder de bodem van 2009. De Portugese PSI was zelfs al onder de bodems van 2002 gedoken, maar wist de afgelopen weken op te veren vanaf het laagste punt van dit millennium.

De ontwikkelingen op de Europese rentemarkt geven aan dat de rust nog lang niet is wedergekeerd. De onduidelijke uitkomst van de eurotop eind juni helpt ook niet echt. Terwijl de verkoopdruk op de obligatiekoersen van Spanje en Italië aanhoudt, vluchten beleggers in ‘veilige havens’ zoals de Nederlandse en Duitse staatsobligaties. De extreem lage rentestanden in Duitsland en Nederland en de relatief hoge rentestanden in Spanje en Italië, duiden de huidige gespannen situatie in Europa.

Euro vervolgt de dalende trend

Euro vervolgt de dalende trendDe euro daalt in een hoog tempo, vooral nadat de $ 1,30-grens werd doorbroken. Het (mislukte) Europese experiment veerde begin juni op vanaf circa $ 1,23 ten opzichte van de Amerikaanse dollar. De euro strandde echter alweer op $ 1,27 zodat een lagere top werd gevormd. De scherp dalende trend bleef dus intact, met als gevolg een nieuw dieptepunt voor dit jaar onder $1,22.

Ook ten opzichte van de Australische dollar, de Noorse kroon, de Thaise baht en de Japanse yen verloor de euro fors terrein. De aanhoudende Europese schuldencrisis komt het vertrouwen niet ten goede. Weliswaar worden er 10-tallen miljarden euro’s naar Spanje gegireerd, maar Spanje is in vergelijking met Ierland, Portugal en Griekenland veel te groot om te kunnen worden gered. De rentes in Spanje (rond 6,5%) en Italië (net onder 6%) duiden ook nog niet op groot vertrouwen van de markten. Hoelang blijven ‘donorlanden’ Nederland en Duitsland de (terminale) Europese patiënten geld toeschuiven? Of kiezen deze landen uiteindelijk toch eieren voor hun geld? De forse onttrekkingen van spaarders in Griekenland (€ 72 miljard), Spanje, maar ook Frankrijk (€ 90 miljard) en België (€ 120 miljard) zijn duidelijke signalen.

CAC40 consolideert in dalende trend

CAC40 consolideert in dalende trendDe Franse CAC40 zit sinds medio maart in een dalende trend, nadat het hoogste niveau voor dit jaar rond 3600 punten werd bereikt. De RSI raakte daarbij in april ‘oversold’ (onder 30%), waarmee de ‘bear range’ werd bevestigd. Deze correctie vindt plaats binnen de stijgende trend vanaf september vorig jaar. Het laagste niveau voor dit jaar werd begin juni bereikt rond 2900 punten, waarna een herstel plaatsvond. De herstelbeweging vindt echter plaats binnen de dalende trend sinds maart.

De RSI zal boven 60% moeten uitkomen, om uit de ‘bear range’ te breken. De positieve divergentie (een lagere bodem in de koers en een hogere bodem in de koopkrachtindicator RSI) gaf aan dat de koopkracht toeneemt. Aangezien er nog geen hogere top in de index is gevormd, maar wel een hogere top in de koopkrachtindicator, kunnen we spreken van een ‘negatieve reversal’-patroon. Het gevaar van een verdere daling is dus nog niet geweken.

S&P500 consolideert in stijgende trend

S&P500 consolideert in stijgende trendDe S&P500 scherpte begin april het meerjarig recordniveau aan rond 1420 punten, maar daarna wist de index niet meer te overtuigen. De brede Amerikaanse index corrigeerde vervolgens en bereikte begin juni een dieptepunt voor dit jaar onder 1270 punten. Sinds begin juni laat de index een proces van hogere bodems en hogere toppen zien. Deze ‘uptrend’ vindt echter plaats binnen de dalende trend sinds april.

De RSI (op dagbasis) belandde in de ‘oversold’-zone (onder 30%), waarmee de ‘bear range’ werd bevestigd. Een positieve visie ten aanzien van de S&P500 is gerechtvaardigd, zolang de stijgende trend vanaf het dieptepunt in maart 2009 intact is. De kracht loopt er, getuige de dalende RSI, echter wel steeds meer uit. Vooralsnog is sprake van een consolidatie binnen de stijgende trend van de afgelopen jaren.

De ‘moeder aller indices’, de Dow Jones en de technologie-index Nasdaq, zullen ook de top van begin juli moeten doorbreken om de stijgende trend sinds juni een impuls te geven. De RSI (op dagbasis) zal daarbij ook boven 60% moeten breken om afscheid te nemen van de ‘bear range’. Kortom, de indices zien zich geplaatst voor een groot aantal uitdagingen en zullen weer richting moeten gaan kiezen.

Bezoek Facebook en ontvang het e-book 7 Geheimen van Succesvol Beleggen: http://www.facebook.com/BeursBulletin/app_190322544333196

Volg ons ook op Twitter: www.twitter.com/beursbulletin

Link op Linkedin:

Met vriendelijke groet,
BeursBulletin.nl

Drs. Harm van Wijk
Amsterdamsestraat 7-9
1398 BK te Muiden
Telefoon: (+31) (0) 294 76 9 007
Telefax: (+31) (0) 84 750 25 78
KvK nr: 34 24 32 58
E-mail : [email protected]
Url : www.beursbulletin.nl en www.beleggen.com

ps. Overactieve spamfilters blokkeren onze e-mails nog wel eens. Voorkom dit door [email protected]  en [email protected] toe te voegen aan uw email adresboek

pps. Bezoek Facebook, klik op Vind ik leuk en ontvang direct het e-book 7 geheimen van succesvol beleggen: http://www.facebook.com/BeursBulletin/app_190322544333196

Harm van Wijkis directeur van BeursBulletin.nl. Daarnaast is hij senior vermogensbeheer bij Kairos Asset Management in Huizen en fondsbeheerder van het BeursBulletin Beleggingsfonds. De auteur heeft middels het BeursBulletin Beleggingsfonds diverse posities. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit bericht is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.