Ooit komt het er misschien nog wel eens van. Een cursus Succesvol Beleggen bij Teleac. Dat lijkt me wel leuk. Maar de titel “Wie van de drie?” zal ik dan wel niet meer kunnen gebruiken. Want als het nieuwe regeerakkoord het haalt, hebben we tegen die tijd geen amusementsprogramma’s meer op de publieke zenders. Vandaar dat ik er nu in deze column maar alvast iets over wil schrijven. Dat gaat dan ongeveer zo.

“Sinds het dieptepunt in oktober 2002 vertonen ze alledrie een opgaande trend. In die tijd zijn de koersen minstens verdubbeld. Ze volgen een vergelijkbare strategie gebaseerd op placing power. Dat wil zeggen dat ze de complementaire producten van hun door fusie of overname verkregen onderdelen aanbieden bij de klantennetwerken van die onderdelen. Het gaat hierbij om bankieren en verzekeren. Want we hebben het natuurlijk over de drie grootbanken: ABN AMRO, Fortis en ING. Maar wie van die drie is nu het meest beleggings-waardig?”

Daar is uiteraard van alles over te zeggen. Maar het zal jullie niet verbazen, dat ik maar het liefst gewoon naar de koersgrafieken kijk. Allereerst die van ABN AMRO.

abn amro

Die is in februari uit het opgaande trendkanaal gevallen. En heeft sindsdien ook de horizontale steunlijn op € 20,60 gebroken. Daarmee werd overigens ook een kop-schouderpatroon voltooid. En daardoor kwam het koersdoel op ongeveer € 19,90 te liggen en dat was weer precies de top uit januari 2004. Maar op 18 maart viel de koers plotseling door deze steun naar € 18,50. Dat duurde echter maar een paar minuten. En de slotkoers was weer boven de steun. Het ging om een vergissing van een handelaar. Een foutje met een knop of een nulletje teveel kan immers zomaar gebeuren. Ik spreek uit ervaring. Maar het is toch wel opmerkelijk dat de koers daarbij precies daalde tot op de 61,2% Fibonacci lijn.

Er werden op woensdag ruim 55 miljoen stukken verhandeld. Op een normale dag ligt het volume tussen 10 en 20 miljoen. Dus er werden minimaal 15 miljoen stukken extra verkocht en vervolgens weer gekocht. Dit hangt samen met de aankondiging van ABN dat een bod van 100% op de Italiaanse zakenbank Antonveneta wordt gedaan. Deze gaat gepaard met een emissie van 135 miljoen extra aandelen tegen een koers van € 18,65. Dus de kans dat de koers van dit aandeel op korte termijn tot ver boven dit niveau zal stijgen, lijkt op fundamentele gronden niet groot. En technisch gezien zit ABN-AMRO nu tussen de twee Fibonacci’s van € 18,50 en € 19,90.

De koersgrafiek laat verder zien, dat de nieuwsberichten door de beurs niet met gejuich ontvangen zijn. Want gisteren openden we met een gap-down. Blijkbaar hebben beleggers toch niet zoveel vertrouwen in Italiaans-Nederlandse samenwerking. En de geschiedenis geeft hen daarbij natuurlijk gelijk. Vandaag zijn we weliswaar weer iets gestabiliseerd. Maar het kan eigenlijk alle kanten uit. Alleen voor speculatieve beleggers is ABN-AMRO dus op dit moment het overwegen waard.

Fortis

Kijken we vervolgens naar de koersgrafiek van Fortis, dan zien we een mooi regelmatig opgaand trendkanaal. Na het testen van de stijgende weerstandslijn volgt doorgaans een overwegend zijwaartse beweging tot aan de stijgende steunlijn. Waarna de koers weer verder stijgt. Het niveau van oude toppen levert daarbij mooie en betrouwbare instapmomenten op. De dagindicator geeft dat ook heel aardig aan.

Iets dergelijks zien we bij ING, zoals uit onderstaande grafiek blijkt. Het belangrijkste verschil is dat opgaande trendkanaal daarbij bijna € 2,50 breed is. Terwijl dat bij Fortis € 1,5 is.

ING

Voor een actieve belegger, die voordeel wil behalen uit korte koersbewegingen, is daarom ING te prefereren boven Fortis. Maar voor de wat langere termijn belegger maakt het niet zoveel uit. Voor beide fondsen geldt op grond van een omgekeerd kop-schouder patroon een koersdoel van ongeveer € 30. En bij de koersen van dit moment met de stop-loss op de opgaande steunlijn, is het risico bij beide fondsen beperkt tot ongeveer 3%.

Blijft over het verschil in geografische spreiding tussen deze beide banken. Fortis is Europees georiënteerd, terwijl ING eveneens een sterke positie in de VS heeft. Wat dat voor het toekomstperspectief betekent, weet ik niet. Want voorspellen doen we niet. Maar duidelijk is wel dat de Amerikaanse beurzen er op dit moment wat minder sterk voorstaan dan de meeste Europese.

Met een beperkt risico is beleggen leuker.

Bert van Arkel

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.