Aegon passeert top van 2011

Aegon passeert top van 2011Aegon heeft zwaar te lijden gehad onder de euro-crisis. De Europese problemen zijn natuurlijk niet opgelost, maar het opkopen van de Zuid-Europese obligaties door de Europese Centrale Bank garandeert de banken en verzekeraars van een koper voor de obligaties, die niemand anders wil hebben.

Dalende rente in de Zuid-Europese landen

De obligaties trekken weer aan, getuige de steeds verder dalende rente in de Zuid-Europese landen. Italië is weer terug naar 4%, waar eind 2011 nog meer dan 7% werd betaald. Portugal betaalt nu 6,5% waar begin 2012 nog meer dan 15% rente moest worden betaald. Hoe hoger de koersen van de obligaties, hoe lager de rente.

“Alles doen wat nodig is”

Zelfs Griekenland zit alweer onder 10% waar in maart 2012 nog 37% rente moest worden betaald. Nu de koersen van de obligaties weer oplopen door alles op te kopen, hoeven de financiële partijen zich nergens meer zorgen over te maken. De Europese Centrale Bank (ECB) zal “alles doen wat nodig is” om de euro te redden.

“Grieken hebben meer geld nodig”

Dat de ECB dan weer aan de slag moet, werd opnieuw duidelijk door het bericht dat Griekenland weer geld nodig heeft. “Grieken hebben meer geld nodig” kopten de diverse media. Echt als een verrassing komt dit natuurlijk niet. Het blijft een bodemloze put, dus goed geld naar kwaad geld gooien is dan niet de oplossing.

Verkiezingen van Merkel

De Bundesbank, de Duitse centrale bank, schat dat Griekenland volgend jaar nieuw noodleningen nodig heeft van de EU en het IMF. Merkel blijft maar roepen dat Griekenland goed op koers ligt, maar ze wil natuurlijk niet dat dit de verkiezingen volgende maand gaat bepalen.

Reeds 240 miljard euro ontvangen

Het ziet er echter naar uit dat “de redding van Griekenland” opnieuw een onderwerp wordt in de media. Als de Grieken, na de reeds ontvangen 240 miljard euro voor een derde keur steun nodig hebben, komt dat de geloofwaardigheid van de politici natuurlijk niet ten goede. Overigens verdeeld over 11.304.000 Grieken is dat ‘slechts’ € 21.231 van baby tot bejaarde. Dat betalen ze dus vast allemaal netjes terug…

Werkloosheid naar 64,9%.

Afgelopen jaar steeg de werkloosheid onder Griekse jongeren van 55,1% naar 64,9%. Merkel zal er wel op wijzen dat nog ruim 35% van de Griekse jongeren wel aan het werk is, dus dat de steun toch echt zijn vruchten heeft afgeworpen. Overigens is het natuurlijk de vraag of de Grieken echt thuis zitten of via het zwarte circuit aan de slag zijn.

Grieken bezitten twee keer zoveel als de Duitsers

Uit onderzoek door de ECB (The Eurosystem Household Finance and Consumption Survey) bleek dat de inwoners van landen die steun ontvangen het meeste vermogen hebben. De meeste Cyprioten hebben € 267.000 aan vermogen, de Spanjaarden bezitten € 183.000 en de Italianen wisten € 174.000 uit handen te houden van de overheid. De Grieken bezitten met € 102.000 gemiddeld twee keer zoveel als de arme Duitsers (mediaan vermogen € 51.400), die het grootste deel van de steun betaalden.

Brave afdracht aan de overheid

De inwoners met het meeste vermogen, dus de laagste afdracht aan de overheid, ontvangen dus het meeste geld van de inwoners met het laagste vermogen. Dit lage vermogen is natuurlijk mede veroorzaakt door de brave afdracht aan de overheid die het kwistig uitgeeft omdat het geld toch tegen de plinten op klotste.

Aegon daalde circa 97%

Al sinds eind 1999 zit Aegon in een dalende trend. In 1999 werd een top bereikt op € 55,825. Aegon daalde in maart 2009 tot € 1,827. Aegon daalde dus circa 97% en zal bijna 3000% moeten stijgen om weer op het niveau van 1999 te komen. Sinds 2009 is het aandeel al 218% gestegen tot bijna € 6.

Hogere bodems en hogere toppen

De dalende trend die in 2011 werd ingezet door de oplaaiende Europese crisis heeft behoorlijk wat vertrouwen in Aegon gekost. Toch veerde de koers op boven de bodem van 2009. Omdat recent ook de top van 2011 (€ 5,71) werd gepasseerd en deze uitbraak werd bevestigd, kan weer worden gesproken van hogere bodems en hogere toppen op de langere termijn.

Stijgende trend

De stijgende trend zette eind 2011 in, maar won de afgelopen maanden meer momentum. Logisch natuurlijk als je weet dat de ECB al je problemen, die je op de balans hebt staan van je over wil nemen. De koopkrachtindicator RSI geeft aan dat de koers aan kracht wint. De RSI bleef in de ‘bull market range’ waarbij de ‘overbought’-grens regelmatig werd bereikt, waarmee deze werd bevestigd.

Op Bloomberg komen we de volgende cijfers tegen:

Koers € 5,7990

Dividendrendement (Dividend Indicated Gross Yield) 3,79%

Koers-winst (Estimated P/E(12/2013) 10,4729

Garantie van de ECB

Met een dividendrendement van bijna 4% (het dubbele van de spaarrente) en een koers-winstverhouding van 10 en de garantie dat de ECB “alles zal doen wat nodig is” om de euro te redden, kan het dus eigenlijk niet mis.

Rendement 68%

Wij besloten een putoptie te schrijven met een uitoefenprijs onder de vorige bodems en ontvingen € 0,30 voor de decemberserie. Als margin moeten we hiervoor € 350 aanhouden. We kunnen daarmee dus een rendement behalen van 24% in 130 dagen. Op jaarbasis is dat dus 68%. Onder voorwaarde natuurlijk dat de koers van Aegon boven € 5,60 expireert.

Covered straddle of een CPR

Wanneer Aegon overigens onder € 5,60 expireert dan is er overigens ook nog niet zoveel aan de hand. We kopen dan de aandelen voor € 5,60 en ontvingen voor de opties € 0,30 aan premie. De eventuele aankoopprijs wordt hierdoor verlaagd tot € 5,30. Vervolgens kunnen we dan, indien nodig, door een covered straddle of een CPR aan de slag met de aandelen die we dan in portefeuille hebben. Bovendien hebben we de ECB achter ons staan, die zo nodig weer in actie komt.

Handleiding ‘Geld verdienen met opties’

Download de handleiding vol met geheimen hoe geld te verdienen met opties, geschreven door Drs. Harm van Wijk.

+ Bonus spreadsheets waarmee je eenvoudig de beste opties kunt selecteren.

+ Extra bonus een 5%-rendementsabonnement op OptieAlert.

+ 30 dagen niet goed, geld terug garantie.

Kijk voor meer informatie op https://beleggen.com/geld-verdienen-met-opties

Ik kijk uit naar ideeën, tips en gedachten over deze extra service.

Met vriendelijke groet,
BeursBulletin.nl

Drs. Harm van Wijk
www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

Harm van Wijk is directeur van BeursBulletin.nl. De auteur heeft diverse posities. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit bericht is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer.

2 antwoorden
 1. Harm van Wijk
  Harm van Wijk zegt:

  CPR staat voor Current Portfolio Repair. We doen dit met aandelen waarvan je verwacht dat ze weer gaan stijgen of gelijk blijven

  Koop ‘at the money’ calls, dus rond de huidige koers van het aandeel

  En schrijf tweemaal zoveel callopties met een hogere uitoefenprijs.

  Als de poging slaagt, dan is het verlies weggewerkt.

  Slaagt de poging niet, dan heb je toch nog verdient.
  En het belangrijkste misschien nog wel is dat je niet meer risico loopt!

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.