AEX aan de rand van de afgrond

AEX aan de rand van de afgrondDe AEX corrigeerde verder en wist in een maand tijd van het hoogste niveau van 2014 naar het laagste niveau van 2014 af te dalen. De 380-puntengrens werd aan een zeer zware test onderworpen en vandaag volgde zelfs een doorbraak. Hiermee staat de AEX aan de rand van de afgrond (waar ook de mooiste bloemen groeien).

De afgelopen maand daalde de AEX van boven 425 punten naar onder 380 punten. Deze daling van meer dan 10% binnen een maand liet de beurs op zijn grondvesten schudden. Het ‘Hanging Man’- en het ‘bearish engulfing’-patroon ‘triggerde’ een forse daling.

Vorige week leek er een nieuwe dagcyclusbodem gevormd, maar niets bleek minder waar. Het eind van de cyclus is vaak het meest ‘bearish’ en het is niet ongebruikelijk dat de bodem volgt na een forse ‘sell off’. Vooruit lopen op de feiten kan echter een dure aangelegenheid zijn, zoals meerdere beleggers afgelopen weken hebben ervaren.

Het wachten is nu op signalen van bodemvorming. We kijken daarvoor naar de kortere timeframes, zoals de uurgrafiek, en zoeken naar tekenen dat het sentiment is gedraaid. We accepteren daarbij dat we niet precies op de bodem instappen, maar gaan voor de grotere beweging die volgt.

Het begin van de cyclus is vaak het meest ‘bullish’, zodat we na de bodem een (fors) herstel mogen verwachten, maar dus pas nadat we een dagcyclusbodem signaleren natuurlijk. Qua telling zitten we nu rond de 20 koersbars, wat het gemiddelde is van een dagcyclus. Er bestaat echter een kans dat cycli worden opgerekt tot 25 beursdagen.

Een weekcyclus bestaat uit 5 dagcycli. Dit lijkt de tweede dagcyclus van de nieuwe weekcyclus, die begin augustus werd gevormd. Een (minder waarschijnlijk) alternatief is dat we de cyclusbodem reeds hebben gezet en dat deze dagcyclus zeer negatief is begonnen. Dit zou dan de 3de dagcyclus zijn van de weekcyclus.

De komende dagen moeten gaan uitwijzen welk scenario juist is. Een (fors) herstel bevestigt ons voorkeursscenario. Een (forse) daling geeft aan dat we een cyclusbodem over het hoofd hebben gezien en dat deze derde cyclus zeer negatief is begonnen.

Aangezien het laatste deel van de cyclus het meest negatief is, zou een verdere daling erop kunnen duiden dat de verkoopgolf voorlopig nog niet klaar is. De 4de en 5de dagcyclus zullen dan waarschijnlijk ook zeer negatief worden zodat we de komende maanden een verdere daling mogen verwachten.

De weekcyclus lijkt nu op zoek naar de ‘MID cycle low’ maar het feit dat deze onder de start van de cyclus is gekomen, is een zeer negatief signaal. Na de hogere top, is nu een lagere bodem gevormd, zodat de stijgende trend op week- en maandbasis ten einde lijkt.

We schreven vorige week: “Verhoogde dijkbewaking is echter noodzakelijk omdat de kwartaalcyclus op zijn laatste benen loopt. De start van dit nieuwe kwartaal is niet bemoedigend te noemen en als de kwartaalcyclus eenmaal gaat bodemen, dan kunnen we een langere periode van koersdalingen verwachten.”

De laatste fase van de kwartaalcyclus lijkt inmiddels te zijn ingezet en deze is veel dominanter dan de cyclus op maand- week of dagniveau. Het uitblijven van een herstel zou er op kunnen duiden dat de verwachte daling reeds is ingezet. Een doorbraak van de 366-puntengrens (de bodem van oktober 2013) zou een volgend negatief signaal zijn.

Om winstgevend te kunnen inspelen op de markt is een juiste visie, gekoppeld aan een goede optiestrategie van essentieel belang. Op vrijdag 24 oktober is er weer een nieuwe Live Trading Masterclass waarin u hierover alles leert. Als u interesse heeft, dan vernemen we dat graag van u. Kijk voor meer informatie op

https://beleggen.com/live-trading-cursus/

Met vriendelijke groet,
BeursBulletin.nl
drs. Harm van Wijk
www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

Harm van Wijk is directeur van BeursBulletin.nl. De auteur heeft diverse posities. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit bericht is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.