AEX aarzelt onder dalende weerstandslijn

AEX aarzelt onder dalende weerstandslijnDonderdag aarzelde de AEX onder de dalende weerstandslijn, die getrokken kan worden vanaf de top in maart. De index verloor tegen het slot weer terrein. De dalende trend vanaf de top rond 337 punten, die medio maart werd bereikt, is nog steeds intact. De AEX handhaafde zich nog wel boven de 300-puntengrens, waar diverse steunniveaus te vinden zijn.De 8 belangrijkste economische onderzoeksinstituten van Duitsland zijn positiever geworden ten aanzien van de groei van de Duitse economie. Volgens deze instituten zal de groei dit jaar uitkomen op 0,9%, terwijl eerder een toename van 0,8% werd verwacht. Voor 2013 wordt een economische groei verwacht van 2%.

De gezaghebbende onderzoeksinstituten gaven verder aan dat Duitse ondernemingen op het moment de sterkste concurrentiepositie van de afgelopen 3 decennia hebben, dankzij de zwakkere euro.

Naar verwachting zal de werkloosheid bij onze oosterburen afnemen van 6,6% dit jaar tot 6,2% in 2013. Het Duitse begrotingstekort zal dit jaar naar verwachting 0,6% bedragen en in 2012 0,2%. De (officiële) inflatie zal dit jaar naar schatting 2,3% en in 2013 circa 2,2 procent bedragen.

Inhoudsopgave

Dagbasis

De AEX overtuigt op dagbasis nog niet. De index weet de dalende weerstandslijn (vooralsnog) niet te doorbreken. De index blijft daardoor gevangen in de dalende trend sinds medio maart.

Deze correctie vindt plaats binnen de stijgende trend sinds het najaar van 2011, waarbij de koershiaten rond 322 punten respectievelijk 335 punten op dagbasis voor de nodige weerstand kunnen zorgen. De 300-puntenzone is een belangrijke steungrens.

Het herstel vanaf de laagste stand voor dit jaar rond 304 punten, is niet bijzonder overtuigend. De index houdt het hoofd boven water, maar het houdt niet over. Er is nog steeds geen hogere top gevormd.

Het 50% Fibonacci ‘retracement level’, gerekend vanaf het dieptepunt in november tot de ‘high’ van dit jaar en de 300-puntengrens houden vooralsnog stand. In januari zette de AEX een rally in vanaf dit niveau. Het 200-daags voortschrijdend gemiddelde is ook een belangrijke indicator om in de gaten te houden, aangezien meer beleggers naar dit lange termijn gemiddelde kijken.
De RSI veerde op vanuit de gevarenzone onder 30%, maar zolang de koopkrachtindicator onder de 60%-grens noteert, is het dalingsgevaar niet geweken. De RSI zal in ieder geval uit de ‘bear range’ moeten breken. Zolang de AEX geen (belangrijke) toppen weet te doorbreken, is de kans op de vorming van een ‘negatieve reversal’-patroon aanwezig. Een doorbraak van de bodem rond 305 punten zou de dalende trend een nieuwe impuls geven.

Uurbasis

Op uurbasis is het beeld neutraal geworden, waarbij de AEX in een ‘trading range’ fluctueert tussen circa 304 en 315 punten. Dit zijwaartse patroon is gevormd binnen de dalende trend sinds medio maart.

De koopkrachtindicator is ook in neutraal gebied gekomen, tussen 40% en 60%. Een doorbraak van de dalende weerstandslijn van de afgelopen weken, zou betekenen dat de stieren weer aan de bal komen. Ondanks dat de index diverse pogingen ondernam, kunnen we (nog) niet spreken van een positieve draai van de markt.

Met vriendelijke groet,

www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

Drs.Harm van Wijk

De auteur heeft posities in de AEX.

Harm van Wijk is directeur van BeursBulletin.nl. Daarnaast is hij senior vermogensbeheer bij Kairos Asset Management in Huizen en fondsbeheerder van het BeursBulletin Beleggingsfonds. De auteur heeft middels het BeursBulletin Beleggingsfonds diverse posities. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit bericht is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.