AEX aarzelt rond meerjarig recordniveau

AEX aarzelt rond meerjarig recordniveauDe AEX zette de afgelopen weken met kracht de aanval in op het meerjarig recordniveau rond 409 punten. De opmars is echter gestokt en de AEX aarzelt nu onder het recordniveau. De stijging vanaf de steunzone rond 380 punten is met een groot aantal opwaartse koershiaten krachtig te noemen, maar of de AEX voldoende kracht heeft om de top van dit jaar te overschrijden valt te betwijfelen.
Er zijn diverse beren op de weg te vinden, waaronder de kwartaalcyclus die steeds verder op zijn eind begint te lopen. Dat betekent dat de AEX een belangrijke bodem zou kunnen gaan vormen, zoals in 2003 en 2009.

De AEX beweegt al maanden binnen een bandbreedte van circa 30 punten, maar heeft daarbij geen terreinwinst geboekt. Het is opmerkelijk dat de Amerikanen daarentegen van geen ophouden weten. Zo bereikte de S&P500 deze week weer een recordhoogte en schurkt de Dow Jones Index ook tegen een ‘all time high’ aan.

Ook de Europese Next150-index bereikte een recordhoogte. De Duitse DAX daarentegen laat het de afgelopen tijd afweten, gezien de lagere toppen. De AEX moet het vooralsnog doen met een meerjarig record rond 409 punten. Momenteel heeft de AEX-index last van tegenwind, aangezien de index in ‘de tweede helft’ is terechtgekomen van de meerjarige cyclus.

De vorming van een lagere top onder 409 punten zou op naderend onheil kunnen duiden. De afgelopen maanden hebben de beren regelmatig een forse tik uitgedeeld. De dalingen werden de afgelopen maanden steeds een halt toegeroepen rond 380 punten, waarbij op weekbasis de 40- en 47-weeks voortschrijdend gemiddelden eveneens als steunzone fungeerden.

De eerstvolgende steunzone kunnen we vinden rond 402 punten, alwaar de index een koershiaat heeft gevormd. Mocht deze ‘gap’ worden gesloten en de AEX de weg naar beneden vervolgen, dan kunnen we spreken van een lagere top. De onderkant van de ‘trading range’ tussen 380/410 punten kan dan weer worden opgezocht.

Ondanks dat de AEX de afgelopen weken een sterk herstel liet zien, is het nog steeds de vraag of het jaarrecord kan worden aangescherpt. De kwartaalcyclus drukt nog steeds op de markt, wat steeds zwaarder gaat wegen. Het eerste kwartaal van dit jaar is inmiddels afgesloten en dat was niet bijzonder krachtig.

De onzekerheid is groot gezien de wilde bewegingen, waarbij de AEX geen richting heeft gekozen. Het tweede kwartaal is van start gegaan en de index zal van zeer goeden huize moeten komen om met succes de 409 punten te passeren. Meer dan een neutraal beeld kunnen we het op dit moment nog steeds niet noemen.

Met vriendelijke groet,
BeursBulletin.nl

drs. Harm van Wijk
www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

Harm van Wijk is directeur van BeursBulletin.nl. De auteur heeft diverse posities. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit bericht is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.