AEX als een raket omhoog onder aanvoering van de ‘financials’

AEX als een raket omhoog onder aanvoering van de ‘financials’De AEX schoot donderdag, onder aanvoering van de ‘financials’, als een raket omhoog:+3,82% naar 315,45 punten. De stijgende trend vanaf het dieptepunt rond 256 punten kreeg daarmee een impuls. De AEX mag nog aanzienlijk terugvallen (tot onder 300 punten) zonder dat de ‘uptrend’ in gevaar komt. De dalende weerstandslijn is evenwel op het pad van de AEX gekomen. De ‘downtrend’ sinds het voorjaar is ondanks de opleving nog niet verlaten.

Beleggers werden verlost van de onzekerheid betreffende de Eurotop, doordat woensdag eindelijk een akkoord werd bereikt. Merkel driegde met oorlog. “Nog een halve eeuw van vrede en voorspoed is niet vanzelfsprekend. Als de euro mislukt, mislukt Europa.” Het Europese noodfonds wordt verruimd tot € 1 biljoen, maar banken zullen slechts 50% op hun Griekse leningen afschrijven. De bankaandelen schoten omhoog op dit nieuws en door het openstellen van het EFSF voor banken.

Weekbasis

De AEX wist gisteren de nieuwe maands ‘high’ aan te scherpen tot boven 315 punten. De ‘downtrend’ van de afgelopen maanden is daarmee desalniettemin nog (lang) niet verlaten. De koopkrachtindicator RSI kruipt omhoog binnen de ‘bear market range’ (onder 60%). Ook zal de top van juli rond 347 punten moeten worden gepasseerd. Kortom, de index zal nog aanzienlijk moeten stijgen om de ‘downtrend’ te verlaten. Een houvast voor de ‘stieren’ is dat de ‘uptrend’ vanaf het dieptepunt van dit jaar intact is.

Dagbasis

Het is bemoedigend dat de AEX heeft afgerekend met de psychologisch belangrijke 300-puntengrens. De index vormde donderdag een opwaarts koershiaat rond 310 punten. De AEX vindt ondertussen evenwel de dalende weerstandslijn op het pad. Ook zal de AEX de top van juli rond 347 punten moeten overschrijden. De AEX heeft derhalve nog een lange weg te gaan, waarbij het koershiaat van begin augustus (onder 320 punten) ook nog dient te worden gesloten.

Het is echter wel zaak dat de RSI de stijgende lijn weet vast te houden en afscheid neemt van de ‘bear range’. De RSI zal bovendien ‘overbought’ (boven 70%) moeten worden om de ‘bull range’ te bevestigen. De RSI doet in ieder geval zijn best en is op de goede weg.

Uurbasis

De AEX toonde kracht door opnieuw een hogere ‘high’ te bereiken, waarbij de RSI de ‘overbought’-zone opnieuw bereikte. De ‘bull range’ werd hiermee bevestigd. Het is bemoedigend dat het beeld binnen het kortere ‘time frame’ sterk blijft, maar dit beeld zal op langere termijn eveneens moeten verbeteren. Zolang dit niet het geval is, geeft dit aan dat de AEX in een neutrale fase zit.

De stijging vanaf het dieptepunt rond 256 punten vindt plaats binnen de dalende trend vanaf het voorjaar. De uitdaging van de AEX is om de top van juli rond 347 punten te passeren en de dalende trend van de afgelopen maanden te doorbreken. De AEX heeft in ieder geval de juiste weg ingeslagen.        

Met vriendelijke groet,

www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

www.beleggen.com

        
Drs.Harm van Wijk
De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.