AEX begeeft zich op glad ijs

AEX vormt lagere bodemsDe AEX herstelde verder en wist deze week zelfs de 400-puntengrens opnieuw te passeren. Het beeld blijft echter negatief, gezien de lagere toppen en lagere bodems die in de afgelopen weken zijn gevormd. Tot de vorige top wordt gepasseerd, blijft het oppassen geblazen.

Sinds begin juli is de AEX bezig met een correctie. De neerwaartse druk is de afgelopen dagen wat kleiner geworden, maar daarmee is het gevaar nog niet geweken. Positief is dat begin augustus een nieuwe cyclusbodem op dag- en weekbasis zijn gevormd, waardoor een herstel mocht worden verwacht.

Het herstel is inderdaad gekomen, maar de vraag is tot hoever dit herstel zal reiken. We tellen inmiddels 10 beursdagen sinds de cyclusbodem, waardoor een mid cycle low mag worden verwacht. Vervolgens is het de vraag of sprake is van left of right translation, met andere woorden of de cyclustop rechts of links van het midden komt.

Aangezien dit tevens de start is van een nieuwe weekclycus, zou deze eerste dagcyclus wellicht nog positief kunnen worden. We zijn nog steeds voorzichtig optimistisch omdat een nieuwe weekcyclusbodem de eerste weken voor veel opwaartse druk kan zorgen.

Toch verwacht ik niet al te veel van deze weekcyclus omdat de maandcyclus en de kwartaalcyclus op hun laatste benen lopen. Het einde van de kwartaalcyclus sluit een grote(re) daling niet uit, dus zijn we op onze hoede voor een draai in de markt in de lagere time frames.

Als de eerste fase van de weekcyclus niet bullish is, is dat een ferme waarschuwing voor het laatste deel van de cyclus, die vaak het meest negatief is… De grote vraag is nu of deze weekcylus nog krachtig genoeg is om een aanval in te zetten op de top van 2014 rond 420 punten.

Een slot onder het laagste punt van augustus, onder 388 punten, zou een forse daling kunnen inluiden. Alleen de dubbele bodem rond 380 punten zou dan nog een verdere daling moeten voorkomen. Onder de 380-puntengrens zou het luik open kunnen gaan.

Wanneer het patroon van hogere bodems, via de zijwaartse beweging, overgaat in een patroon van lagere toppen en bodems, zou het positieve sentiment sinds 2009 wel eens ten einde kunnen zijn. We houden de 388-puntengrens en de 380-puntengrens dan ook scherp in de gaten.

Het bovenstaande beeld geldt met name voor de Europese aandelenbeurzen. In de VS lijkt alles nog koek en ei. De S&P 500 heeft zelfs de aanval ingezet op het hoogste punt allertijden. Toch blijven de kleinere fondsen uit de Russell 2000 duidelijk achter, wat duidt op risicoaversie. Dit is wel een aandachtspuntje.

De bankenindex en de indices van de Zuid-Europese landen houden we ook scherp in de gaten. Hier lijkt opnieuw de pijn te zitten, gezien het aanscherpen van het laagste punt van 2014. Ook de autosector oogt dramatisch, een teken dat grote uitgaven nog steeds niet worden gedaan.

Voor de abonnees van OptionAlert heeft het herstel van de afgelopen week weer een positieve invloed op het resultaat gehad. De nettowinst is verder opgelopen tot een nieuw record van bijna 2600 euro (+13% in circa 6 maanden tijd). Zie http://www.traderswinkel.nl/traders/harm-van-wijk/optionalert-indices

Met vriendelijke groet,
BeursBulletin.nl
drs. Harm van Wijk
www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

Harm van Wijk is directeur van BeursBulletin.nl. De auteur heeft diverse posities. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit bericht is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer.

1 antwoord
  1. Onno
    Onno zegt:

    het zou ns tijd worden dat de aex op 800 punten staat zie de dow en de dax en zitten we nog steeds te klooien rond de 400 met knikkende knietjes

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.