Laatste update:

AEX begint te krakenDe AEX stuitert al sinds oktober vorig jaar flink op en neer en heen en weer, zonder per saldo terreinwinst te boeken. Toch begint de AEX steeds meer te kraken door de vorming van een lagere top ten opzichte van de top rond 409 punten in januari.

De afgelopen weken had de AEX grote moeite met de 400-puntengrens en de index lijkt inmiddels weer hard op weg richting de dagcyclusbodem rond 380 punten. Een doorbraak van deze steunzone zal de daling vanaf januari dit jaar een impuls geven.

De AEX zit nog steeds gevangen in de ‘gevarendriehoek’. Het is nu afwachten aan welke kant de index zal uitbreken. Zolang de stijgende trend van de AEX intact is, is er geen man overboord, maar het afbrokkelende beeld van de afgelopen maanden, is een teken aan de wand.

De RatioPortefeuille, TopPortefeuille, SuperMomentumPortefeuille en de DividendPortefeuille hebben de afgelopen jaren volop geprofiteerd van de stijgende markt. De winsten werden aaneengeregen. Deze winsten kunnen worden afgedekt middels een goedkope brandverzekering.

De AEX heeft inmiddels verder afstand genomen van de top van dit jaar rond 409 punten. Dat komt het beeld van de lange termijncycli niet ten goede, want die wegen steeds zwaarder op de markt.

Het is niet fraai dat de AEX al na enkele ‘groene bars’, zowel op dag- als weekbasis, het hoofd laat hangen. Ook individuele fondsen laten het binnen de AEX-index afweten. AEX-fondsen zoals Philips, Unilever en Royal Dutch Shell zijn inmiddels aardig de weg kwijt geraakt.

Als de AEX-zwaargewichten niet meer de weg omhoog weten te vinden, dan wordt het een heel moeilijk verhaal voor de AEX om de top van 409 punten te bereiken laat staan te passeren. Ons motto is in ieder geval: ‘met een put, slaap je goed’ en zeker als het een goedkope brandverzekering betreft voor de aandelenportefeuille.

Met vriendelijke groet,
BeursBulletin.nl

drs. Harm van Wijk
www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

Harm van Wijk is directeur van BeursBulletin.nl. De auteur heeft diverse posities. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit bericht is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer.

1 antwoord
 1. Peter
  Peter zegt:

  Geachte,

  Ik ben volop in de ban van opties. Ook op de AEX.
  Momenteel schrijf ik calls maart 390, 395 en 400. Opwaarts heb ik maar één lange gekochte call om de zaak af te dekken.

  Daarnaast heb ik een geschreven put 390 (premie 900 euro). Gelukkig afgedekt door een gekochte put. (Zo goedkoop zijn die ‘brandverzekeringen’ echter niet, zoals gesuggereerd in het artikel).

  Wat ik wel kan beamen, is dat een afgedekte positie voor een goede nachtrust zorgt.

  In 2008 zag ik met lede ogen aan hoe mijn portefeuille dagelijks enkele honderden euro’s in het rood dook. Door opties beter te hanteren (of hedgen = afdekken van posities), voel ik me meer een belegger ipv een speculant.
  Mijn motto is lange posities kopen en korte posities schrijven.

  Benieuwd of de AEX binnen de gevarendriehoek blijft?!

  Mvg
  Peter.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.