AEX behaalt koersdoel

AEX behaalt koersdoelDe AEX wist na de hogere bodem dan toch eindelijk het koersdoel rond 310 punten te behalen. Dit koersdoel werd berekend op basis van het omgekeerde kop-schouderpatroon. Ook ditmaal werd dit doel niet in een rechte lijn behaald, zodat het geduld weer op de proef werd gesteld.

Zoals met meer dingen in het leven, wordt ook met beleggen geduld beloond. Overigens wordt het geduld van de belegger al jaren stevig op de proef gesteld. Sinds het najaar van 2008 blijft de AEX hangen rond de 300-puntengrens. Overigens mag je niet zeggen dat er in de tussentijd niet veel is gebeurd.

Van een echte duidelijke trend is in deze bijna 4 jaar geen sprake geweest. Beleggers die zweren bij trendvolgende systemen, moeten stevig in hun schoenen staan om de vele koop- en verkoopsignalen met discipline te blijven opvolgen. Ook hier zal uiteindelijk het geduld weer worden beloond.

Toch lijkt er hoop voor deze geduldige beleggers. De dalende weerstandslijn uit 2007 vormt samen met de stijgende steunlijn uit 2009 een consolidatiedriehoek. De convergerende lijnen dwingen de AEX tot een keuze.

De RSI wist uit de ‘bear range’ te breken. Indien de RSI boven 70% weet te komen, dan wordt de bull range bevestigd. Mocht dat echter niet gebeuren, dan kan opnieuw slechts sprake zijn van een opleving binnen deze dalende trend, zij het dat deze opleving wel een meer impulsief karakter lijkt te hebben.

Het sentiment lijkt wat te verbeteren door de mogelijkheid dat ook banken uit het noodfonds kunnen putten. Alleen is er heel veel onduidelijkheid over dit noodfonds. Is er nu wel of geen veto? Wanneer is er sprake van een noodsituatie? Is er een wettelijke basis voor uitbreiding met de banken? De Fransen zien het ESM nu als een pinautomaat, maar de Nederlandse en Duitse politici roepen dat ze nog steeds de regie in handen hebben.

De Spaanse rente zakte weer onder 7%, maar 6,6% is nog steeds geen teken dat alles gezond is. De oorzaak wordt, net als in Italië, niet aangepakt al kan het feest met onbeperkt gratis geld natuurlijk wel weer even verder.

De nieuwe hogere cyclusbodem heeft voor veel enthousiasme gezorgd. De cyclus is nog jong, dus kunnen we nog even door. De vraag is echter of de dalende weerstandslijn opnieuw roet in het eten zal gaan gooien.
Met vriendelijke groet,

www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com 

Drs. Harm van Wijk

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.