AEX beleggen: hoe beleg je bij bedrijven van de AEX?

AEX kwartaal

AEX beleggen: hoe beleg je bij bedrijven van de AEX?

AEX beleggen is kiezen voor bedrijven die bij iedereen bekend zijn, zoals Albert Heijn, Philips, Heineken of Shell. Veel mensen zijn dan ook klant bij een of meer van deze bedrijven. Al deze ondernemingen zijn opgenomen in de Nederlandse beursgraadmeter: de AEX. Je belegt lekker dichtbij huis en je kent de onderneming. Er zijn veel mogelijkheden als het gaat om AEX beleggen. In dit artikel kom je hierover meer te weten.

Download Nu ‘7 geheimen van succesvol beleggen’ omdat u dan winst kunt gaan maken op de beurs.

Beleggen op de beurs is een goed idee, omdat u dan uw vermogen in tact laat en zelfs kunt laten groeien. Maar u moet wel weten wat u moet doen. Download nu de gratis handleiding ‘7 Geheimen van Succesvol Beleggen’  op  https://www.tienstappen.nl/7geheimen/?utm_source=organic&utm_medium=website

AEX beleggen: de samenstelling

Aan de 25 bedrijven die samen de AEX- index vormen, is allemaal een bepaald gewicht toegekend. Dit betekent dat het ene bedrijf zwaarder meetelt dan het andere in de index. Het gewicht dat aan een bedrijf wordt toegekend is gebaseerd op de marktkapitalisatie. Simpel gezegd: hoe meer het bedrijf waard is, hoe zwaarder het meetelt in de AEX- index. Een bedrijf mag niet meer wegen dan vijftien procent. Ieder jaar wordt de weging van de bedrijven weer aangepast. De weging vindt plaats op basis van het aantal beschikbare aandelen.

AEX index

De afkorting AEX staat voor Amsterdamse Exchange Index. Deze index bestaat uit de gemiddelde koersontwikkeling van 25 Nederlandse bedrijven die de grootste omvang qua handelsvolume hebben op de Amsterdamse beurs. De index wordt aangegeven door middel van een getal: het indexcijfer. Men komt aan dit cijfer door de koers te vermenigvuldigen met de wegingsfactor en de uitkomst te delen door honderd.

De 25 grootste bedrijven

Het indexcijfer (in 1983 begon men met honderd punten) werkt met een puntenaantal. Door de AEX ieder moment te berekenen, kun je zien of de AEX winst behaalt of verlies maakt. Inmiddels zit de AEX al op een veelvoud van deze 100. Vaak wordt dit getal aan het eind van het journaal genoemd. Je zou kunnen zeggen dat hoe hoger de AEX- index is, hoe beter het gaat met de Nederlandse beurs. Natuurlijk zeggen de 25 grootste bedrijven niet alles over de Nederlandse economie, want veel bedrijven zijn internationaal actief.

Zelf beleggen in de AEX

Er zijn verschillende mogelijkheden om zelf aan AEX beleggen te doen bij bedrijven die hiervan deel uitmaken. Het is wel zo dat sommige bedrijven van de AEX- index behoorlijk veel gewicht hebben ten opzichte van de anderen. Bedrijven als ASML, Unilever en Shell hebben samen al een gewicht van meer dan veertig procent. De tien best presterende bedrijven zijn samen goed voor tachtig procent van de AEX. Het is wel verstandig om de aandelen van deze bedrijven goed in de gaten te houden, omdat zij voor een groot gedeelte de hoogte van de AEX-index bepalen.

Losse aandelen kopen om in de AEX te beleggen

Je kunt ervoor kiezen om individuele aandelen te kopen van bedrijven die in de AEX- index staan. Je koopt dan aandelen van bijvoorbeeld Unilever, Ahold of Shell. AEX beleggen met aandelen van alle 25 bedrijven van de AEX- index gaat een lastig verhaal worden. Je krijgt dan te maken met transactiekosten en niet alle aandelen binnen de AEX doen het even goed.

Verschillende bewezen strategieën

Door goed onderzoek te doen en te leren van beursexperts, kun je zelf bepalen hoe je het beste kunt beleggen. Hiervoor zijn verschillende bewezen strategieën. Het voordeel van zelf aandelen kopen, is dat je heel flexibel bent. Je kunt in- en uitstappen wanneer je wilt en je zit bijvoorbeeld niet vast aan een bepaalde looptijd of aan aandelen die het slecht doen. Je scheidt dan het kaf van het koren.

Beleggen op de automatische piloot?

Bouw zelf je vermogen uit. Volg het bewezen systeem: groen is kopen, rood is verkopen. Eenvoudig, vrij van grote risico’s, rendementen per jaar gemiddeld 7,4 – 20,6%. Bekijk je mogelijkheden op https://www.bfm.tools

AEX beleggen: welke aandelen kies ik?

Het is heel verleidelijk, met name voor de beginnende belegger, om aandelen te kopen van bedrijven die in de AEX- index staan als: Shell, Heineken, Randstad, Philips of Unilever. Deze ondernemingen zijn bekend bij het grote publiek en meestal denkt iemand dan: het zal wel goed zitten met deze aandelen. Vaak is dit ook zo, maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Ook de grote bedrijven kennen mindere tijden of gaan zelfs failliet, denk aan Fortis, Daf en Fokker.

Wat de 1 verdient, verliest de ander op de beurs

Als je puur op gevoel aandelen aanschaft van een bekend bedrijf, is dit meestal geen verstandige keuze. Je weet namelijk helemaal niet hoe het bedrijf ervoor staat. Wil je investeren in een bedrijf dat in de AEX staat? Verdiep je dan eerst eens in de verschillende strategieën. Kijk niet naar de kwartaalcijfers en positie ten opzichte van de concurrentie want dat kans dat jij het beter ziet dan een team van professionals, waar jij het tegen opneemt is klein (wat de 1 verdient, verliest de ander). Waarschijnlijk zijn er ook minder bekende bedrijven waarbij een investering door middel van AEX beleggen zich veel meer loont. Een bedrijf als Shell zal nu eenmaal minder snel in waarde verdubbelen dan een klein en jong bedrijf.

AEX beleggen in de hele index

Het is ook mogelijk om te AEX beleggen zonder dat je van ieder bedrijf individueel aandelen koopt. Deze manier van beleggen noemt men ook wel ‘index beleggen’ en dit doe je via een ETF of ‘tracker’.

Een voordeel van AEX beleggen in de hele index is dat je je risico spreidt. Heb je aandelen van één bedrijf dan ben je afhankelijk van de koers van dit aandeel. Het aandeel kan stijgen en dan maak je winst, maar het aandeel kan natuurlijk ook dalen. Als je de hele index volgt, zijn er altijd aandelen die dalen, maar er zijn ook aandelen die stijgen. Dit heft elkaar aardig op, waardoor je minder risico loopt ineens veel geld te verliezen.  Nadeel is natuurlijk dat de slechte bedrijven (het kaf) de goede bedrijven (het koren ook mee naar beneden trekken.

AEX beleggen met een tracker

Een tracker wordt ook wel ETF (Exchange Traded Fund) genoemd. Een ETF is zelf ook beursgenoteerd als een fonds. Koop je een tracker dan volg je in principe met één product de hele AEX van 25 bedrijven. Stijgt de AEX dan stijgt jouw tracker ook. Daalt de AEX dan daalt jouw tracker ook. De gedachtegang achter een tracker is dat, gezien over meerdere jaren, beursindexen altijd blijven bestaan. Een index gaat niet failliet zoals een bedrijf. In principe kun je ervan uitgaan dat als je maar lang genoeg wacht, je bijna altijd winst maakt, als is het maar vanwege de inflatie. Het is wel zo dat je de kans klein is dat je ineens een enorme klapper maakt met een tracker. Het rendement van een ETF is minder hoog, maar aan de andere kant loop je ook minder risico om al je geld te verliezen.

aex beleggen jaar 1950-2020

Voordelen trackers

Behalve dat je je risico’s spreidt, hebben trackers nog wel meer voordelen. Beheerders van trackers hebben relatief gezien weinig personeel in dienst (ze volgen blind de index). Hierdoor zijn de kosten vaak ook lager dan die van beleggingsfondsen. Daarnaast hoef je niet over heel veel beurskennis te beschikken om een ETF te kopen. De tracker volgt namelijk gewoon de index. Dit maakt een AEX- tracker geschikt voor beginnende beleggers. Zonder al te veel kennis, tijd en moeite kun je toch in de  AEX beleggen en zo in de beleggingswereld groeien.

Nadelen trackers

Behalve een minder hoog rendement hebben AEX-trackers nog wel meer nadelen. Zo heb je zelf geen regie over de aandelen. Je kunt niet aangeven dat je bepaalde aandelen wilt verkopen en andere juist wilt kopen. Voor de beginnende belegger, zonder strategie, is dit misschien een voordeel, maar wil je graag de touwtjes in handen houden en heb je een bewezen strategie zoals de Trading Navigator Methode, dan kan dit ook een groot nadeel voor je zijn: je koopt namelijk kaf en koren.

Garanties tot de hoek

Daarnaast is je rendement niet gegarandeerd. Het lijkt erop dat veel mensen voor een AEX-tracker kiezen, omdat de AEX- index na verloop van tijd zal stijgen. Dit geeft echter niet altijd zekerheid. Ook bij AEX beleggen in trackers houd je altijd een bepaald risico. Tussen 2000 en 2020, dus 20 jaar is de AEX-index per saldo gedaald. Er zijn ook andere strategieën op de markt die daarom wel veiliger zijn dan AEX-trackers.

AEX kwartaal

Beleggen in opties

Een andere mogelijkheid om te beleggen is om dit te doen via opties. Opties zijn derivaten, afgeleiden producten, en worden eveneens op de beurs verhandeld. Je kunt opties dus vergelijken met aandelen. Het kenmerk van opties is dat je deze kunt kopen tegen een premie. Dit recht op aan- of verkoop geldt echter wel voor een bepaalde periode. Dit kan bijvoorbeeld gaan om een dag, week, maand, maar het kan ook best een (paar) jaar zijn. Als je een optie hebt gekocht dan heb je de mogelijheid om deze weer te verkopen, maar het is geen verplichting. Je hebt het recht op aan- of verkoop van een aandeel of een index.

AEX beleggen in putopties

Er zijn twee soorten opties: callopties en putopties. Als je een putoptie koopt dan koop je het recht om een optie te verkopen tegen een vaste prijs. We geven een voorbeeld. Stel een aandeel van een bedrijf uit de AEX is €50,- waard. Je koopt een putoptie voor de vastgestelde prijs van €40,-. Als dit aandeel nu gaat dalen naar bijvoorbeeld €30,- dan heb jij het recht om deze te verkopen voor de afgesproken €40,-. Zo maak je dus gebruik van de koersdaling van het aandeel. Het is dus een mogelijkheid om putopties te kopen van AEX- bedrijven als je een koersdaling verwacht. Overigens kan je dan natuurlijk ook je aandelen verkopen. Verdiep je eerst goed in opties voor je ermee aan de slag gaat omdat door de hefboom de bewegingen veel groter zijn.

AEX beleggen in callopties

Bij een calloptie werkt het net andersom. Met een calloptie heb je het recht om een aandeel te kopen in plaats van te verkopen. We geven weer een voorbeeld. Stel dat een aandeel van een bedrijf uit de AEX €20,- kost. Je koopt deze met een uitoefenprijs van €30,-. Je betaalt op dat moment wel een premie en je wacht tot de koers gaat stijgen, bijvoorbeeld naar €50,-. Op deze manier profiteer je van een koersstijging omdat jij mag kopen voor €30. Callopties kun je dus kopen als je een koersstijging verwacht. Let wel: je hebt niet de verplichting om te kopen of te verkopen. Als de koers niet is gestegen, maar gedaald, dan verlies je alleen je betaalde premie. Ook hier geldt, verdiep je eerst goed in opties voor je ermee aan de slag gaat omdat door de hefboom de bewegingen veel groter zijn.

Nadelen van opties

Een nadeel van een optie is dat je altijd met een vastgestelde tijd hebt te maken. Als de optie jouw verwachte stand nog niet bereikt heeft tegen het aflopen van de einddatum dan kun je (veel) geld verliezen. Daarnaast is er een risico dat je de hele inleg plus eventuele kosten verliest als de optie op nul uitkomt. Handelen in opties is dan ook niet aan te raden als je begint met AEX beleggen, aangezien je zeker moet beschikken over de nodige optiekennis.

Voordelen van opties

Natuurlijk hebben opties ook veel voordelen. Het belangrijkste voordeel is eigenlijk al genoemd: namelijk dat je een hefboom hebt en daarmee een hoger rendement kunt behalen. Daarnaast kun je opties in allerlei vormen en looptijden kopen, maar ook verkopen. Je kunt kiezen voor allerlei onderliggende waarden zoals voor aandelen, indices, maar ook voor obligaties of grondstoffen. Je kunt altijd zelf bepalen welke opties je wilt kopen of verkopen.

AEX beleggen in futures

Het is ook mogelijk om te AEX beleggen door middel van een zogenaamde future. Met een future wordt een termijncontract bedoeld (vandaar de naam: future, toekomst). De koper en de verkoper van de future spreken een prijs en tijdstip af waarvoor en waarop de future verhandeld wordt. Net als een optie, ontleent een future zijn waarde aan een ander product, een derivaat of afgeleid product. In dit geval zijn dat de koersen van bedrijven die in de AEX- index staan.

Futures kennen een grote hefboom.

Een future wordt ook wel FTI genoemd en wordt altijd contant verhandeld. Je rekent hierbij tweehonderd keer de AEX- index. We geven een rekenvoorbeeld. Stel je koopt een FTI (future) terwijl de AEX-future op 600 staat. ’s Avonds staat de future bijvoorbeeld op 605. Je krijgt dan tweehonderd keer vijf, is duizend euro. Stel dat de volgende dag de FTI op 603 staat. In dat geval betaal je twee keer tweehonderd, is vierhonderd euro. Evenals voor opties, geldt ook voor futures dat je wel ervaren moet zijn als belegger. Als je begint met AEX beleggen dan zijn futures niet voor je weggelegd vanwege de grote hefboom.

Is AEX beleggen verstandig?

AEX beleggen heeft zeker voordelen. Als je investeert in de hele AEX dan heb je een redelijk goede risicospreiding. Aandelen die zakken worden namelijk weer gecompenseerd door aandelen die stijgen. Je hebt daardoor wel te maken met een minder hoog rendement. De prestaties van het best presterend bedrijf van de AEX zal je niet behalen. Aan de andere kant hoef je ook niet bang te zijn voor de (negatieve) resultaten van het slechtst presterend bedrijf van de AEX.

Selecteer gratis 30 winstgevende aandelen binnen 5 minuten

Download de gratis handleiding ‘Hoe selecteer je 30 aandelen binnen 5 minuten’ zodat ook jij winst maakt op de beurs.

De handleiding is gratis en laat je zien hoe je succesvol belegt, zonder veel tijd te investeren of veel risico te lopen met behulp van eenvoudige en bewezen strategieën. Klik op de link om te downloaden: https://www.10stappen.com

Harm van Wijk

1 antwoord
 1. Constance
  Constance zegt:

  Dank je wel Harm.
  De algemene informatie Ken en gebruik ik.
  In trackers en turbo’s heb ik nog geen ervaring. Alles op zijn tijd.
  Volgens mij heb ik ook al die boekjes al veelvuldig gedownload. Maar nogmaals dank dat je aan me denly. Ga nu dividend-pakket opstellen.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.