AEX bereikt 318-puntengrens

AEX bereikt 318-puntengrensDe AEX vervolgde de stijgende lijn en bereikte dan eindelijk de top van oktober rond 318 punten. Het proces van hogere bodems en de opwaartse uitbraak uit het driehoekspatroon hintten reeds op een verdere stijging. Het verlies van 2011 is hiermee echter nog niet goedgemaakt.

Inhoudsopgave

Dagbasis

De AEX is het nieuwe jaar goed begonnen. De decembermaand werd met een winst afgesloten en het optimisme werd in het nieuwe jaar doorgezet. Het ‘positieve reversal’-patroon op de daggrafiek (de hogere bodems in de AEX en lagere bodems in de RSI) lieten reeds een koersdoel berekenen boven 318 punten.

Het (dalende) 200-daags voortschrijdend gemiddelde wordt nu aan een test onderworpen. Aangezien veel marktpartijen dit nauwlettend volgen, kan hier de nodige weerstand worden verwacht. Ook het feit dat rond het huidige niveau de top van eind oktober werd gevormd, is hierbij van groot belang.

Een opwaartse kruising met het 200-daags voortschrijdend gemiddelde zou positief zijn. Het afketsen op deze lijn zou daarentegen natuurlijk ‘voer voor de beren’ zijn. De RSI heeft de jacht geopend op de ‘overbought’-zone (boven 70%). Indien de koopkrachtindicator ‘overbought’ zou kunnen worden, dan wordt de ‘bull range’ bevestigd en spreekt hieruit de toenemende kracht van de AEX.

Uurbasis

De hogere bodems sinds eind september waren een voorbode voor een stijgende AEX. We zien tevens hogere toppen, maar bespeuren in de uurgrafiek wel wat afnemende kracht in de vorm van negatieve divergentie. Dit is geen verkoopsignaal, maar wel een waarschuwing.

De RSI noteert in de uurgrafiek nog steeds overtuigend in de ‘bull range’ (boven 40%) en wist maandag opnieuw de ‘overbought’-zone te bereiken, wat op kracht duidt. Zolang de RSI boven 40% noteert, kan worden gezocht naar instapmomenten.

Het beeld in de uur- en de daggrafiek verbetert elke dag verder. Het wachten is nu op het ‘overbought’ worden van de RSI op dagbasis. Een nieuwe aanloop zou nodig kunnen zijn om dit te bereiken. De 318-puntengrens lijkt van groot belang voor het verdere verloop van de AEX. Het is dan ook zeer spannend wat er rond het huidige niveau gebeurt.
Met vriendelijke groet,

www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

www.beleggen.com

Drs.Harm van Wijk

De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.