AEX bereikt hoogste punt 2013De AEX is erin geslaagd om de dalende weerstandslijn, die loopt over de toppen van januari en maart, te doorbreken. Vervolgens werd ‘en passant’ de top van januari rond 359 punten opgezocht, waarmee de AEX het hoogste niveau van 2013 heeft aangescherpt.

De forse opleving van de AEX-index vanaf de steunzone rond 340 punten was al een aanzienlijke slag die de stieren uitdeelden aan de beren. De stijgende trend sinds de zomermaanden van 2012 blijft dus intact.

De AEX scherpte weliswaar het hoogste punt aan van dit jaar, maar kan zich nog niet meten met bijvoorbeeld de DAX30, de Dow Jones Index en de S&P500. Deze indices staan op ‘all time high’-niveau. De AEX noteert echter nog bijna 50% onder de hoogste stand aller tijden.

Bij de AEX zorgen de langere ‘time frames’, zijnde de kwartaal- en maandgrafiek, nog steeds voor gevaar. De maandgrafiek telt alweer de 20de ‘bar’, zodat deze cyclus tegen het einde (het meest negatieve deel) loopt. Op basis hiervan mogen we dus ‘binnenkort’ een nieuwe bodem verwachten. De kwartaal- en maandgrafieken hebben evenwel nog tijd voordat een bodem wordt gevormd.

Hoewel we op week- en dagbasis nog steeds kunnen spreken van hogere bodems en dito toppen, is de dalende trend sinds 2007 nog steeds intact. Het is de vraag of de index zich kan optrekken aan de Oosterburen en natuurlijk de Amerikanen, die record na record vestigen.

Ondanks het herstel, kan de AEX-index zich meten met de zwakkere Zuidelijke landen, zoals de Portugese PSI20. De Italiaanse MIB-index en de Spaanse IBEX hebben de top van dit jaar echter nog niet in het vizier.

De AEX is er dus in geslaagd om zich uit het driehoekspatroon te bevrijden en heeft het jaarrecord aangescherpt. Vooralsnog doet het adagium: ‘Sell in May and come back in September’ nog geen opgeld. De AEX stretcht zich blijkbaar tot het uiterste, maar de maand is natuurlijk nog niet om…

Opvallend is dat de AEX, evenals diverse andere toonaangevende indices, eind april een weekcyclusbodem lijkt te hebben gevormd, zodat we nog zonnige maanden tegemoet zouden kunnen zien. De lagedrukgebieden uit hoofde van de maand- en kwartaalgrafiek, maar ook de Zuiderburen zouden evenwel een depressie kunnen veroorzaken.

Op de kortere ‘time frames’ zal dan echter eerst een signaal moeten worden afgegeven dat het spel gespeeld is. Met een nieuw jaarrecord op het koersenbord, is het nog steeds wachten op een verkoopsignaal, maar de langere cycli houden we dus nog steeds in ons achterhoofd. Het is dus nog steeds opletten geblazen.

Met vriendelijke groet,
BeursBulletin.nl

Drs. Harm van Wijk
www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

Harm van Wijk is directeur van BeursBulletin.nl. Daarnaast is hij senior vermogensbeheer bij Kairos Asset Management in Huizen en fondsbeheerder van het BeursBulletin Beleggingsfonds. De auteur heeft middels het BeursBulletin Beleggingsfonds diverse posities. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit bericht is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.